واگذاری پروانه شرکت مخابرات؛
چندی پیش وزارت ارتباطات طی جوابیه نامهای، درخواست تمدید اعتبار پروانه ارائه خدمات تلفن همراه، تلفن ثابت و ارتباطات و دادههای شرکت مخابرات ایران را تأیید نکرد و ذیل نامه عنوان کرد که مطابق موافقتنامه، پروانه مذکور با قیمت کارشناسی و ظرفیت ایجاد شده به "ارائهکننده خدمات مخابراتی" جایگزین شده و معرفی شده از سوی سازمان واگذار میشود.
در گفتگو با رئیس اتحادیه قالیشویان تهران؛
حجت محمدی کمسرخ گفت: تقاضا نسبت به سال گذشته کاهش داشته و البته بهتر بگوییم حجم کار کمتر شده است. شستشوی اعلاء درجه یک فرش ماشینی جدید متری ۳۰ هزار تومان است. فرش های قدیمی و تراکم پایین متری ۲۲۲۰۰ هزار تومان تعیین شده و البته این هزینه غیر از بسته بندی، کاور و حمل و نقل است.
وعده های پستی با فناوری های جدید؛
«پست هوشمند» شعار دهن پرکنی است که همچنان مدیران شرکت ملی پست از جمله مدیرعامل فعلی این شرکت بر آن تاکید داشته و دارند. اما مسیر هوشمندسازی و کمک به پیادهسازی دولت الکترونیک از یکسال پیش کندتر از همیشه پیش رفته است.
مهاجرت تاکسی اینترنتی ها؛
آبان سال گذشته بود که براساس اعلام وزارت کشور، از آذرماه امسال فعالیت تاکسیهای اینترنتی با پلاک غیربومی در استان تهران و البرز ممنوع اعلام شد. اما طبق برخی مشاهدات، به نظر میرسد که فعالیت پلاکهای غیربومی اسنپ و تپسی در یک ماه اخیر از سر گرفته شده است.در سال ۹۸ وظیفه نظارت بر فعالیت این شرکتها به شهرداریهای کشور سپرده شد. در آن زمان خودروهایی که با پلاک غیربومی فعالیت میکردند، جریمه میشدند، اما به نظر میرسد در چند وقت اخیر مانعی برای فعالیت این افراد وجود نداشته است.
وزیر ارتباطات هم از مخابرات حمایت کرد؛
قبوض تلفن ثابت آبان ماه مشترکان نیز نشان میدهد همانگونه که وزیر ارتباطات گفت، مصوبه افزایش قبوض تلفن مصوبه ستاد تنظیم بازار اجرایی میشود و شرکت مخابرات ایران با حمایت وزیر برخلاف دستور مرکز ملی رقابت و مغایر با مصوبه شورای رقابت اقدام به اخذ وجوه اضافی از مشترکان تلفن ثابت کرده است.
آش کشک خاله مخابرات برای مردم، که بخوری پاته نخوری پاته!
گویا آقای شرکت مخابرات هزینه آبونمان تلفن ثابت را، تا ۲۰ هزار تومان افزایش داده و خانواده ها ملزم به پرداخت ماهانه این مبلغ به مخابرات است. کانال تلگرامی «دولت بهار» با نوشتن این خبر، از درآمد ماهانه حدود ۷۰۰ میلیارد تومانی از این افزایش قیمت، روایت کرده و آن را «دست بردن در جیب مردم به سبک دولت انقلابی» خوانده است. واقعا تا کی باید در جمهوری اسلامی شاهد انحصارگری ها و سلیقه محوری ها و تامین هزینه ها از جیب مردم باشیم؟ اصل 44 قانون اساسی مگر اصلاح نشده است؟ مگر مملکت قانون ندارد؟ تا کی ؟ تا کی؟ اگر برایت نمی صرفد کنار بکش آقای مخابرات، هستند سرمایه گذاران داخلی و خارجی که با نصف هزینه تو و یک سوم رانت های داده شده به تو ، حاضر به خدمات رسانی پر کیفیت تر هستند. کنار بکش اگر پای منفعت در کار نیست. مردم احساس غارت شدگی می کنند.
نابودی اقتصاد کسب و کارهای آنلاین؛
مدیرعامل شرکت ملی پست، با بیان اینکه یک سوم مرسولههای پستی و معاملات از طریق پلتفرمهایی مثل اینستاگرام انجام میگرفته از کاهش یک سومی درآمد پست به دلیل کاهش این معاملات در پی اختلال اینترنت در این مدت خبر داد.
جابجایی مرسولات پستی؛
اینکه کارکنان یک سازمان، فرهنگ سازمانی و فعالیت حرفهای را رعایت نکرده و باعث ضرر و زیان به شهروندان شوند یک بحث است و پرداخت غرامت برای اهمالها یک بحث دیگر. پست باید بجای توضیح در این خصوص، اقدام به توضیح درباره رفتار زشت کارکنان خود میکرد.
پولی که بابت پست می دهیم و کالایی که خراب به دستمان میرسد!
یکی از مباحث مدیریتی که مورد غفلت غالب شرکتها و کارفرماهای ایرانی قرار گرفته، بحث فرهنگ سازمانی است. وقتی کارکنان صرفا با رویکرد انجام کار آنهم با حداقل استانداردها نگریسته میشوند و شرکت و موسسه وابسته به نیروی کار میگردد، وقوع چنین افتضاحهای عملکردی و رفتاری چیز بعیدی نیست. بد کاری و سو عملکرد کارکنان شرکت پستی تیپاکس، نمونهای از هزاران مورد قابل اشاره است. در سازمانهای دولتی و نهادهای عمومی، وضع از این هم بدتر است. در بعضی از شعب تامین اجتماعی اگر کارفرمایی از شدت درماندگی بگوید که کارکنان را اخراج میکنم و بگذار بیمه بیکاری بگیر شوند، بجای کاهش آلام، میشونید که انجام بده خوب؟! بنظر شما اگر انجام شد، دود در چشم چه کسی میرود؟ فرهنگ سازمانی را جدی بگیریم. بی مبالاتی کارکنان میتواند شدیدا ضربه زننده به کارفرما باشد.
مصوبات دولت؛
دولت مصوبه مربوط به تعیین حقالعمل خدمات جایگاههای سوخت در سال ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد که براساس آن، این حقالعمل نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۴۵ درصد افزایش یافته است.
وزیر ارتباطات:
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: اگر تعرفه پستی افزایش نیابد همین الان شرکت پست زیان ده است و ماهی ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد دارد ضرر میدهد و اگر با این روند جلو برود ورشکسته میشود و پستی باقی نخواهد ماند که خدمت رسانی کند.
تعرفه خدمات پستی؛
پس از گران کردن اینترنت، وزارت ارتباطات این بار تعرفه خدمات پستی را بیش از دو برابر کرد. هنوز وزارت ارتباطات و سازمان پست اطلاع رسانی دقیقی درباره میزان تعرفهها انجام نداده است. چندی پیش هم مدیرعامل شرکت پست اعلام کرده بود که طبق مصوبه سال گذشته رگولاتوری، به آنها اجازه افزایش تعرفه خدمات پستی به صورت میانگین تا ۶۷ درصد در سال ۱۴۰۱ داده شده است، اما بر اساس گزارشها تعرفههای پستی از روز گذشته تا دو برابر هم افزایش یافته است. افزایش تعرفه، مسلما چالشهای زیادی را برای کسب و کارهای خانگی و فروشهای اینترنتی ایجاد خواهد کرد.
با ثقفی، مدیرعامل هلدینگ مادیران:
امسال چندین مولفه اصلی که بر قیمت تمام شده تاثیر مستقیم داشت به میزان زیادی دچار نوسان شد، اول ازهمه قیمت مواد اولیه خرید خارجی، در مرحله دوم دلاری که به طور متوسط زیر بیست هزار تومان خریداری میکردیم در حال حاضر بیش از بیست و پنج هزار تومان میخریم و سومین دلیل افزایش هزینههای جاری کشور است.
اختلال در زیرساختهای مخابراتی؛
پیرو اختلال ایجاد شده در زیرساختهای مخابراتی شرکت مخابرات که دلیل قطع سرویسهای الکترونیکی سازمان ثبت احوال کشور از روز گذشته شده بود، این اختلال بر طرف شده و در حال حاضر خدمات رسانی صورت میگیرد.
درست بسازیم!
کیفیت آزاد راه تهران شمال از همت به سمت چالوس را نگاه کنید. نظر هر شهروندی را هم که می خواهید بپرسید، مورد قبول ماست. مردم راضی نیستند جناب فتاح. این شیوه ساخت را با تکه ساخته شده از مرزن آباد به چالوس مقایسه کنید. خودتان متوجه می شوید. از ظاهر تا باطن ساخت. خبر از افتتاح فلان فاز را دادن و وعده درمانی با این حجم تاخیر هم به هیچ وجه پسندیده نیست . حرفه ای عمل کنید، نقایص را برطرف کنید و به موقع کار را تحویل دهید. ما جاده باستانی نیاز نداریم. پروژه تعریف دارد. آقایان پیمانکار را وفق قانون بازخواست کنید. شما بیش از چند سال، مهمان حوزه مدیریتی و سیاسی کشور نیستید، از خودتان نام نیکو برجای بگذارید. سربسته و شفاف عرض شد.
نارضایتی مردم از نانواییهای سنگکی؛
چندین و چندبار در گزارشاتی مستند، در خصوص روشهای تقلب در نانواییهای سنگکی از کم فروشی گرفته تا آپشن دار کردن نانها و گران فروشی هزار تومانی، مطلب نوشتیم و گویا گوش عزیزان وزارت صمت، صنف مربوطه و تعزیرات، شنوا نبوده است. آیا صلاح میدانید برعلیه عزیزان مدیر توسط وکلای زبردست تحت استخدام رسانه و یا وکلای دارای ارتباط داوطلبانه با رسانه و حامی حقوق شهروندی شکایت حقوقی کنیم؟ وقتی بر صلاح مملکت خویشتن داری میکنیم و هشدار میدهیم و انتقاد میکنیم، یعنی اینکه آقا/ خانم مدیر، بشنو و بگوش بگیر و حل کن. گلایه نگین نیوز در خصوص تخلفات نانواییها (با تاکید بر نانواییهای سنگکی)، گلایه رسانههای ذیل گروه رسانهای یکم و پایگاه تحلیلی خبری شعار سال هم هست.
فرار از اشتباهات؛
رقابت مضره که مستمسک سازمان هواپیمایی کشوری برای دفاع از الزام به فروش به کف قیمت شده است، منطقا در گران فروشی و اجحاف در حق مسافر شکل میگیرد نه در ارزان فروشی! نکتهی مهمتر این که اساسا رقابت مضره در فروش بلیت! نباید در ایمنی پرواز دخیل باشد. اگر بلیت ۳۰۰ هزار تومان به فروش برسد یا ۶۰۰ هزار تومان مگر در کیفیت ایمنی سنجی آن تغییری صورت میگیرد؟!
شرکت ارتباطات زیر ساخت؛
در حالی که ۳۰۰ گیگ از ظرفیت بینالملل شرکت ارتباطات زیرساخت که از طریق روس تلکام تامین میشود، روز گذشته قطع شده بود، این ظرفیت امروز پس از حل اختلال بهوجودآمده بازیابی شد و مجددا در مدار مصرف قرار گرفت.
تخلفات گسترده فروشگاههای زنجیره ایی؛
انتقادات صورت گرفته از صنعت خرده فروشی مدرن توسط کارشناسان اقتصادی در چند سال اخیر و گزارشهای متعدد منتشر شده توسط اهالی رسانه از تخلفات گسترده فروشگاههای زنجیره ایی به حدی رسیده که با یک سرچ ساده در موتورهای جستجوگر میتوان آنها را مشاهده کرد. با نگاهی کوتاه به پروندههای موجود در زمینه تخلفات و شکایات مردمی از فروشگاههای زنجیره ایی در سازمان تعزیرات هم میتوان به این نتیجه رسید که فرار از واقعیتها سرلوحه مدیران فروشگاههای زنجیره ایی است.
رمضانعلی سبحانی فر:
رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت ملی پست ایران خاطر نشان کرد: در صورتی که محرز شود که مرسولهای قاچاق است و یا کالای مشکوک و غیرقانونی در آن وجود دارد نمایندگان اصل ۲۵ حاضر و بسته پستی باز میشود.