پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
pic
انتقاد نماینده مجلس به صدور مصوبه ساخت و ساز در ارتفاعات مشهد و بروز تخلف
ساخت و ساز در ارتفاعات جنوبی مشهد و ممنوعیت آن ،موضوع جدیدی نیست. مسئله ای که ده ها سال است که متاسفانه به انواع شیوه ها توجیه شده و دور زده می شود. نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی گفت: پیش از این شورای عالی معماری و شهرسازی ۲ مصوبه کمیسیون ماده پنج استانداری را تایید کرده است که نمایندگان معتقدند تخلفاتی در این بین روی داده است؛ این تخلفات نه در خصوص تغییر کاربری بلکه در اعطا کاربری و برخلاف نظر رهبر معظم در خصوص حفظ ارتفاعات و کاربری صرفا فضای سبز این منطقه بوده است. بعد از اینکه مقام معظم رهبری فرمودند در این عرصه اتفاقی نیفتد، کمیسیون ماده پنج کاربری های جدیدی تعریف کرده اند و البته مدعی اند کاربری فضای سبز را بر بقیه کاربری ها غلبه داده ایم، در حالی که از نظر ما اصلا این کافی نیست بلکه اصلا نباید کاربری تجاری، مسکونی و یا هر نوع دیگر کاربری غیر از فضای سبز به این پهنه اعطا شود.
اجرائیات شهرداری اموال‌ توقیفی را تعیین تکلیف کند + در کدام شهر بعد از جمع آوری اموال دست فروشان رسید صادر کرده اند جناب دادستان؟
حمیدرضا کریمی با تأکید بر لزوم ساماندهی دستفروشان در شهر کرمانشاه افزود: در سال‌های اخیر اجرائیات شهرداری به منظور رفع سد معبر و تسهیل تردد مردم برخورد‌هایی را با برخی از این دستفروشان داشته و گاهی اموال آنها را توقیف کرده است. باتوجه به هزینه‌هایی که دستفروشان برای خرید اموال توقیف شده خود داشته‌اند، ضروری است که توقیف این اموال کاملا در چارچوب قانون باشد تا پس از صدور رسید، صورتجلسه و اخذ تعهد، اموالشان به آنها بازگردانده شود. شهرداری با حضور نماینده دادستان باید کمیته‌ای را برای شناسایی اموال توقیف شده موجود در انبار‌های خود تشکیل دهد و اموال را به مالکان بازگرداند.
ادعای بهره برداری از فاز اول طرح انتقال آب دریای عمان به اصفهان تا پایان بهار ۱۴۰۴ + سومین وعده‌ها به تکمیل فاز اول
استاندار اصفهان با بیان اینکه طرح انتقال آب از دریای عمان به اصفهان برای تامین آب مورد نیاز بخش صنعت استان از مهمترین طرح‌های آبرسانی به اصفهان بوده که با سرمایه گذاری صنایع استان در حال اجرا است گفت: این طرح بزرگ آبرسانی به سرعت در حال انجام است و تا پایان بهار امسال (۱۴۰۴) به بهره برداری می‌رسد. این طرح، فقط برای تامین آب مورد نیاز بخش صنعت استان به ویژه صنایع بزرگ استان همچون فولاد مبارکه، ذوب آهن و پالایشگاه بوده و با بهره برداری از آن، برداشت آب صنایع استان از زاینده رود قطع می‌شود و بخش‌های دیگر به خصوص بخش کشاورزی افزوده می‌شود. علت تاخیر در تکمیل این طرح، کمبود منابع مالی بود که منابع مالی آن اکنون تامین شده است. طرح انتقال آب از سد ماندگان در جنوب استان اصفهان برای تامین آب آشامیدنی پنج میلیون جمعیت استان در حال اجرا است و تا ۲ سال آینده (۱۴۰۶) به بهره برداری می‌رسد و اعتبارات این طرح از محل اعتبارات استان تامین شده است. طرح تونل سوم کوهرنگ با همکاری مشترک استان اصفهان و استان چهارمحال و بختیاری در حال اجرا است و در بازه زمانی ۲ساله (۱۴۰۶) تکمیل خواهد شد و با بهره برداری از آن، استان‌های اصفهان، چهارمحال و بختیاری و یزد منتفع می‌شوند. افزایش خروجی سد زاینده رود از شامگاه ۱۳فروردین جاری فقط برای تامین آب نوبت دوم کشت پاییزه کشاورزان است و صنایع استان از آن هیچ سهمی ندارند.
بازدید نایب رئیس مجلس از طرح بازگشایی خیابان ۳۵ متری توسعه حرم و سخنرانی در سالگرد شهادت سلطان سید جلال الدین اشرف + نیکزاد چه تخصصی درخصوص آقا سید جلال الدین اشرف می تواند داشته باشد؟
گسترش حرم سیدجلال الدین اشرف از جمله طرح‌های کلیدی شهرستان آستانه اشرفیه محسوب شده که از سالیان گذشته تا اوایل سال ۱۴۰۳، کار قابل توجه‌ای درخصوص آن صورت نگرفته بود. در اوایل سال ۱۴۰۳ تصمیم گرفته شد که با آزاد سازی اراضی و اماکن اطراف حرم، مسیر رینگ دور حرم مطهر حضرت سلطان سیدجلال الدین اشرف علیه السلام و خیابان استقلال پس از گذشت ۲۰ سال از آغاز این پروژه، به طور کامل به ابتدای بلوار ۳۵متری سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی متصل گردد. نیک زاد معاون اول مجلس شورای اسلامی که برای سخنرانی سالگرد شهادت سلطان سید جلال الدین اشرف به گیلان سفر نموده، از بازگشایی خیابان ۳۵ متری توسعه طرح حرم بازدید کرد. در این بازدید که استاندار گیلان، نماینده مردم آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر، فرماندار و اعضای شورای اسلامی شهر آستانه اشرفیه حضور داشتند شهردار آستانه اشرفیه درباره اقدامات انجام گرفته دربازگشایی خیابان ۳۵ متری حرم درباره تخصیص اعتبار و ادامه اجرایی کار گزارشی را ارایه داد. در این بازدید آقای نیکزاد طی نامه‌ای مبلغ ۴۰میلیارد تومان برای خرید منازل مسکونی در طرح اختصاص دادند.
قیمت تمام‌شده خانه‌های نهضت مسکن قابل‌پیش‌بینی نیست + جزییات بسته حمایتی از مستأجران
وزیر راه‌وشهرسازی با تاکید بر اینکه قیمت تمام‌شده نهضت ملی مسکن قابل پیش‌بینی نیست گفت: بخشی از قیمت تمام‌شده را با بسته‌های حمایتی جبران خواهیم کرد. فرزانه صادق روز گذشته درباره تهیه بسته حمایتی برای مستأجران گفته بود: بسته ساماندهی بازار اجاره و حمایت از مستأجران تدوین شده که تا 2 ماه آینده در شورای عالی مسکن تصویب می شود. به گفته وزیر راه و شهرسازی، این بسته شامل تسهیلات کمک ودیعه با حمایت ویژه از مستأجران کم درآمد، افزایش عرضه مسکن و مسکن اجاره ای شامل تسهیلات ساخت برای واحدهای نیمه تمام، تسریع در تکمیل طرح های حمایتی و ساخت مسکن استیجاری از سوی بخش غیر دولتی و شهرداری هاست.لازم به توضیح است که وزیر راه و شهرسازی در پیامی به همایش «چشم انداز صنعت ساختمان ایران» در 22 آبان 1403 بر پیگیری راه حل های ۷ مساله بخش مسکن در دولت چهاردهم، تاکید کرده بود. مواردی شامل: اصلاح نظام تامین مالی ناکارآمد فعلی مسکن ، پیگیری اجرای برنامه های بهبود استطاعت پذیری مسکن اقشار محروم ،مشارکت حداکثری بخش خصوصی و اصلاح سیاست های زمین ، تمرکز بر بازآفرینی شهری به عنوان ظرفیت انکارناپذیر در حوزه مسکن و شهرسازی ، بهبود شرایط سکونتی روستاییان ، اصلاح ساختار نظام کنترل شهر و ساختمان، با بهره مندی از ظرفیت تشکل های حرفه ای مسکن ، توجه ویژه به صنعتی سازی ساختمان ، برنامه ریزی و سیاست گذاری مسکن با مشارکت و همکاری همه جانبه تمام دستگاه های دولتی و غیر دولتی .
باز هم تهدید افکار عمومی به احتمال جیره‌بندی آب در تهران + چرا کسی به اتمام ساخت تونل ۲۸ کیلومتری ممانعت کننده از فرار آب در سد لار فشار نمی آورد ؟
معاون بهره برداری و توسعه آب گفت: جیره بندی آب در دو حالت اتفاق می‌افتد یکی شرایط بسیار دشوار و نبود نزولات آسمانی و دیگری عدم همکاری مردم؛ بنابراین احتمال جیره بندی آب در تهران وجود دارد. سوال اینجاست که چرا مدیران با شناسنامه و بی شناسنامه اجرایی، در برخورد با هر چالشی ،آسان ترین راه یا فشار به مردم را انتخاب می کنند؟ بعنوان نمونه درباره تامین آب شرب تهران، چرا کسی نمی پرسد که وضعیت اتمام ساخت تونل 28 کیلومتری ممانعت کننده از فرار آب در سد لار به کجا رسید؟ مگر ادعا نمی شد که این تونل می تواند تا یک سوم ظرفیت سد، از آب دزدی جلوگیری کند؟ چرا کسی نمی پرسد که با وجود آنکه حکمرانی در معنای تعامل سیاستگذاری دولتیف تامین منافع بخش خصوصی و ایفاد حقوق عامه است ، فقط فشار به مردم و دستور دادن به آنها ،محور اقدامات مدیریت دولتی را تشکیل می دهد؟ چرا کسی نمی پرسد که برنامه آبفا برای بازچرخاندن آب در تهران و ترمیم آب دزدی ناشی از پوسیدگی لوله ها چیست؟ آقای مهندس حسام خسروی ، معاوم محترم بهره برداری آبفا، منتظر دریافت توضیحات شما هستیم.
دور زدن قانون با ترامواهای سه کابینه؛ از تست‌های شبانه تا وعده واردات غیرقانونی۶۴ دستگاه!
مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران طی اظهارات عجیبی از واردات غیرقانونی۶۴ دستگاه تراموا در سال آینده خبر داده است. طبق قانون، هر مد جدید حمل و نقلی که قرار است وارد پایتخت شود باید مجوز شورای شهر را اخذ کند قانونی که البته شهرداری تهران برای تراموا دور زده و هنوز هیچ مجوزی از شورای شهر برای آن اخذ نکرد، البته شهرداری به مختصر اجازه‌هایی که شورا درخصوص مطالعات آن داده استناد می‌کند و با وجودعدم اخذ مجوز از شورا، این اتوبوس‌های سه کابین یا همان تراموا وارد شهر شدند و تست‌های شبانه خود را آغاز کردند.
واکنش سازمان اتوبوس رانی به ماجرای دیزلی بودن اتوبوس‌های برقی تهران و دودزا بودن ناوگان وارداتی از چین
جعفر تشکری هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حمل‌ونقل شورای شهر تهران، از ابهاماتی در قراردادهای میلیاردی شهرداری با چین سخن گفت و بیان داشت که برخلاف ادعای برقی بودن ناوگان جدید، اتوبوس‌های خریداری‌شده دارای موتور دیزلی برای گرمایش در زمستان هستند، موضوعی که با هدف کاهش آلودگی هوا در تضاد است.وی گفت،ما یک اتوبوس برقی خریداری کرده ایم، اما اگر یک موتور دیزلی برای گرمایش آن استفاده شود و از طرفی برای شارژ کردن آن هم از سوخت فسیلی استفاده کنیم، دیگر چه دلیلی دارد که به سمت اتوبوس برقی برویم؟ این همان اتوبوس دیزلی است! اگر قرار باشد در فصل زمستان، یعنی زمانی که با آلودگی هوا مواجه هستیم، موتور دیزلی روشن شود، پس چرا دو و نیم برابر قیمت پرداخت شده است؟.او همچنین به هزینه ۱۰ میلیارد تومانی هر جایگاه شارژ و واردات کامل این ناوگان بدون حمایت از تولید داخلی اشاره و تاکید کرد که برخلاف ادعای آلودگی صفر، این اتوبوس‌ها همچنان آلایندگی دارند.در مثابل نیز، شرکت واحد اتوبوسرانی درباره انتشار خبری مبنی بر دیزلی بودن اتوبوس های برقی تهران که به تازگی رونمایی و وارد خطوط اتوبوسرانی شده اند، توضیحاتی ارائه کرد. ورای این مباحث، سوال افکار عمومی این است که چنین وارداتی نیاز به قرارداد محرمانه داشت؟ کجای داستان محرمانه، منافع چه کسانی را تامین می کند؟
آمادگی شهرداری تهران جهت مقابله با زلزله احتمالی و لیست کمبودها و نیازمندی ها
تهران، شهری که بیش از چهار هزار هکتار بافت ناپایدار داشته و در اثر وقوع زلزله اتفاقاتی رخ خواهد داد که اعلام اثرات آن نگران کننده است. اعضای شورای شهر تهران نسبت به وقوع زلزله احتمالی در پایتخت و اقدامات ایمنی پس از آن هشدار داده و بیان داشتند که در پایتخت بیش از چهار هزار هکتار بافت ناپایدار و ۶۸ پل ناایمن در تهران داریم. آنان بر لزوم نصب ۵۰۰ مخزن آب اضطراری در سطح شهر و ضرورت پیش بینی محل دفن در زمان وقوع زلزله تأکید کردند. با وجود اینکه سامانه هشدار سریع زلزله شهرداری تهران آماده شده است، اتصال این سامانه به تلفن همراه شهروندان پروسه‌ای جداگانه ای بوده که باید با همت ملی شکل بگیرد و در تلفن‌های همراه نصب شود.
جزییات بودجه ۲۳۱ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومانی تهران در سال ۱۴۰۴ + سرانه حقوق در شهرداری تهران چقدر است؟
محمد آخوندی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران اعلام کرد: «بودجه سال ۱۴۰۴ شهرداری تهران با رقم ۲۳۱ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان به تصویب شورای اسلامی شهر رسید.» . ۴۹.۶ درصد (تقریباً ۵۰ درصد) از کل بودجه به حمل‌ونقل و ترافیک اختصاص یافته است ۱۴.۵ درصد برای خدمات شهری و محیط‌زیست در نظر گرفته شده است. ۴.۵ درصد به مدیریت بحران اختصاص یافته است. ۹.۸ درصد به مأموریت‌های فرهنگی و اجتماعی اختصاص داده شده است. ۳ درصد از بودجه به شهرسازی و معماری تخصیص یافته است. ۱۹ درصد باقیمانده نیز به توسعه مدیریت و هوشمندسازی اختصاص یافته که عمدتاً مربوط به پرداخت حقوق و هزینه‌های پرسنلی شهرداری است.براساس لایحه بودجه ۱۴۰۴ حدود ۵۲ همت مربوط به حقوق و مزایا و کمک به زیان زیرمجموعه‌های شهرداری پایتخت است. از ۵۲ همتی که با عنوان حقوق و مزایا و کمک به زیان زیرمجموعه‌های شهرداری پایتخت آمده، ۱۷/۵ همت با عنوان پرداخت حقوق و دستمزد و مزایا به ۲۳ هزار و ۸۰۰ نفر از کارکنان در مناطق ۲۲ گانه و معاونت‌های مختلف درج شده است. با تقسیم رقم مذکور بر تعداد کارکنان، رقم ناخالص حقوق و مزایای آن‌ها به‌دست می‌آید که به طور متوسط بیش از ۷۰ میلیون تومان خواهد شد. منتظر دریافت توضیحات براب شفاف سازی موضوع و تنویر افکار عمومی هستیم.
نارضایتی مردم از طرح های مسکنی: مردم بابت طرح نهضت ملی مسکن به مسوولان ناسزا می‌‌گویند
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی گفت: طرح نهضت ملی مسکن امروز به جایی رسیده که مردم را ناراضی کرده و بابت آن به مسوولان لعن و ناسزا می‌گویند.امروز مردم بابت طرح نهضت ملی مسکن از ما طلبکار هستند و می‌گویند یک قسط ۴۰ میلیون تومانی دادم و باید خانه مرا بدهید، تازه مدعی هستند که قول داده‌اند، اما من نمی‌دانم چه کسی چنین وعده‌ای داده است.در آینده شیوه مسکن را اینگونه پیش ببرید که زمین را رایگان به مردم واگذار کنید و مهلت ۲ ساله تعیین کنید تا ساخت و ساز کنند، آب و برق و گاز را هم بدهید و در نهایت اگر ساختی صورت نگرفت، آن زمین را پس بگیرید.
عوارض صنایع آلاینده کجا و چگونه هزینه می‌شود؟چرا عوارض آلایندگی ها بجای واریز به حساب محیط زیست به حساب شهرداری ها واریز  می شود؟
سازمان حفاظت محیط زیست طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد: این سازمان، تنها در مرحله شناخت و احراز آلایندگی ایفای نقش کرده و عوارض دریافتی به حساب شهرداری‌ها و دهیاری‌ها واریز می‌شود. چرا که با حذف بند مرتبط در لایحه بودجه ۱۴۰۴، عملا دست محیط زیست کوتاه شده است ( در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ مقرر شده بود برای نخستین بار، ۳۵ درصد عوارض آلایندگی (عوارض سبز) وصولی موضوع مواد (۲۷) و (۴۰) قانون مالیات بر ارزش ‏افزوده- مصوب سال ۱۴۰۰ که در اختیار شهرداری‌ها مرتبط قرار می‌گیرد، در چارچوب مصوبات ‏کمیته برنامه‌ریزی و توسعه شهرستان و با تأیید و تحت ‏نظارت واحد استانی مرتبط با سازمان حفاظت محیط زیست، ‏صرفاً جهت توسعه ناوگان حمل‌ونقل عمومی و اجرای کمربند سبز مدیریت پسماند و رفع و کاهش آلودگی هوای همان شهر صرف شود. از این رو، با حذف این بند توسط مجلس شورای اسلامی، متأسفانه سازمان حفاظت محیط زیست کما فی السابق بر نحوه هزینه‌کرد عوارض سبز وصولی هیچ نظارتی ندارد). خلاصه داستان می شود، به اسم محیط زیست و به کام شهرداری ها و پلیس بد شدن محیط زیست در بحث آلاینده های زیست محیطی .
مرگ ۵۰ هزار ایرانی بر اثر آلودگی هوا در سال و خسارت ۱۲ میلیارد دلاری + ۲۰هزار نفر تفاوت آماری چه معنایی دارد؟
در همایش روز ملی هوای پاک وزیر بهداشت اعلام داشت که در سال ۱۴۰۲، ۱۲.۵۶ درصد مرگ‌های کشور یعنی حدود ۵۰ هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا بوده است. ۱۵ درصد مرگ و میر کودکان زیر پنج سال در ایران به دلیل آلودگی هواست. همچنین برآورد خسارت آلودگی هوا در سال گذشته ۱۲ میلیارد دلار بوده که با هزینه‌های جانبی به ۲۰ میلیارد دلار نیز می‌رسد. در ۲۹ دی ۱۴۰۳، رئیس گروه سلامت وزارت بهداشت، مرگ ۳۰ هزار نفر در سال ۱۴۰۲ بعلت آلودگی هوا را بعنوان آمار رسمی اعلام داشته است. در ۸ دی ماه ۱۴۰۳، معاون وزیر بهداشت، آمار مرگ ۴۰ هزار نفر در سال ۱۴۰۲ را بعلت آلودگی هوا بعنوان آمار رسمی عنوان کرده است. در بخش پژوهش وزارت بهداشت چه خبره؟ ۲۰هزار نفر تفاوت آماری چه معنایی دارد؟
نیازمندی پروژه‌های راه های زمینی گیلان به اعتبار ۸ همتی + ضرورت تسریع در تشکیل کارگروه تملک اراضی حوزه راه آهن رشت - آستارا
معاون وزیر راه، پروژه‌های راه استان گیلان را نیازمند تامین مالی هشت هزار میلیارد تومانی دانست و گفت: آزادسازی اراضی پروژه راه آهن رشت - آستارا با سرعت پیگیری خواهد شد.وی خواستار تامین مالی هشت هزار میلیارد تومانی پروژه های راه استان برای سال ۱۴۰۴ و سال های آتی شد و خاطرنشان کرد: با اجرای این پروژه‌ها بخش عمده‌ای از چالش گیلان در حوزه راه‌ها برطرف خواهد شد. وی همچنین افزود که راه آهن رشت - آستارا حلقه مفقوده کریدور شمال له جنوب بوده و به عنوان یکی از اولویت های دولت چهاردهم در دستور کار قرار گرفته است. بازوند از چهاربانده شدن محورهای در دست ساخت استان خبر داد که موجب بهسازی و رفع نقاط حادثه خیز می شود و بیان داشت که کارگروه تملک اراضی حوزه راه آهن رشت - آستارا در استان تشکیل شود تا طبق تاکید وزیر راه و شهرسازی طی یک سال آینده شاهد اتمام آزادسازی مسیر باشیم.
الزام به نصب و استفاده از پنل های خورشیدی در ساختمان های بالای ۴ طبقه
محسن ذبیحی روز شنبه درباره اقدامات صورت گرفته برای تشویق مالکان به بهره گیری از انرژی خورشیدی در ساختمان ها اظهار داشت: بر اساس تفاهم‌نامه شرکت توانیر و سازمان نظام مهندسی ساختمان که اواخر مرداد امسال امضا رسید، قرار است استفاده از پنل های خورشیدی در ساختمان های نوساز بالای ۴ طبقه یا ساختمان هایی که مجموع مساحت طبقات آنها بیش از هزار مترمربع است ، الزامی شود.شرکت‌های توزیع به نمایندگی از سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری برق ایران (ساتبا) بر اساس ماده ۶۱ قانون اصلاح الگوی مصرف، با مالکان ساختمان‌ها پس از احداث نیروگاه خورشیدی، قرارداد خرید تضمینی برق به مدت ۲۰ سال منعقد خواهند کرد.
چرا کسی جرات برخورد با ویلاهای غیرمجاز افراد دانه درشت را ندارد: تبعیض بدترین معضل در روستاها
علی حدادی نماینده غرب البرز در مجلس در جمع معاونین و مدیران کل محترم بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور بیان داشت که مردم روستا با مشکلات فراوان سرپناهی برای خود می‌سازند، اما از سوی جهاد کشاورزی تخریب می‌شود و این در حالی است که با ویلا‌های آن‌چنانی و غیرمجاز برخی آقایان و به‌اصطلاح دانه‌درشت‌ها نه تنها برخورد نمی‌شود و این تبعیض بدترین معضل ما در روستا‌ها است.وی با ذکر این نکته که گروه کارشناسی که برای بازنگری طرح‌ها به روستا‌ها می‌آید باید نظام مسائل روستا را حل کنند، افزود: مجوز ساخت‌ و ساز روستا‌ها به دلیل عدم سند در اکثر روستا‌ها داده نمی‌شود و با توجه به اینکه ۹۵ درصد روستا‌ها قولنامه‌ای است با مشکل تخریب مواجه می‌شوند و در صورت رفتن به کمسیون ۹۹ نیز باقیمت روز کارشناسی می‌شوند که گاهی این جریمه‌ها از ساخت‌وساز‌های شهری هم بیشتر می‌شود و اینها مسائلی است که باید حل شود چراکه نفس روستاییان را بریده است و باید بگذاریم روستاییان نفس بکشند.
افتتاح قطعه پایانی «بزرگراه ۲۰۰ کیلومتری زابل-زاهدان» با حضور رئیس‌جمهور
قطعه پایانی بزرگراه ۲۰۰ کیلومتری زابل-زاهدان که به عنوان بخشی از مسیر ۹۸۷ کیلومتری کریدور شمال-جنوب در استان سیستان و بلوچستان اجرا شده است،پس از ۲۲ سال با حضور رئیس جمهور افتتاح شد.عملیات ساخت بزرگراه زابل-زاهدان به طول ۲۰۰ کیلومتر از سال ۱۳۸۵ آغاز شد. اما طی سال‌ها، این پروژه به دلایل مختلف با کندی پیش می‌رفت و تا سال ۱۳۹۹ تنها ۹۰ کیلومتر آن به بهره‌برداری رسیده بود. ۲۳ کیلومتر، فاز نهایی این پروژه بوده که ۱۰ کیلومتر آن در مدت زمان ۴ ماه ساخته و آماده بهره‌برداری شد. باید توجه داشت که هم مرزی استان سیستان و بلوچستان با کشورهای پاکستان و افغانستان در شرق از یک سو و دسترسی به آب‌های آزاد دریای عمان در جنوب از سوی دیگر بهره‌مندی از منطقه آزاد تجاری - صنعتی چابهار، منطقه ویژه اقتصادی سیستان و بازارچه‌های مرزی در طول نوار مرزی راه را برای نقش آفرینی استان در تجارت، ترانزیت خارجی و مبادلات مرزی فراهم ساخته اما راه‌های این خطه بویژه مسیر چابهار - میلک در تراز این میزان ترانزیت نیست و برای تسهیل در تجارت توسعه شبکه بزرگراهی استان حائز اهمیت است.
افشاگری ها درباره خشکیدن تالاب انزلی و غیر قابل سکونت شدن رشت و انزلی در آینده نزدیک
هشدار استاندار گیلان به مسئولان کشور در مورد وقوع یک فاجعه در گیلان و غیر قابل سکونت شدن رشت و انزلی در آینده نزدیک بسیار جدی است. وی معتقد است که اگر به استان ۳۰۰ میلیون دلار جهت محیط زیست داده نشود رشت و انزلی تا ۳ سال دیگر قابل زندگی نخواهد بود. استاندار گیلان گفت، تالاب انزلی زمانی عمقی بیش از ۱۰ متر داشت و امروز در بسیاری از نقاط، عمق آن به کمتر از نیم متر و ۲۰ سانتیمتر رسیده و در بسیاری از نقاط نیز خشک شده است.فاضلاب‌های انسانی، فاضلاب بخش کشاورزی و پساب شهر صنعتی از شهرها و روستاهای رشت، انزلی، صومعه‌سرا، ماسال، فومن، شفت و… به همراه فاضلاب تعداد قابل توجهی از روستاهای دیگر از طریق رودخانه‌هایی مثل زرجوب و گوهر رود به سمت تالاب انزلی می‌روند. ده‌ها سال است که این اتفاق در حال رخ دادن است. متأسفانه در گیلان، طرح‌های آب و فاضلاب و تصفیه خانه‌های صنعتی و خانگی اجرا نشده یا نیمه‌کاره مانده است.
تهدیدات و مخاطرات فرونشست بر امنیت هشت فرودگاه بزرگ و متوسط کشور
هیولای فرونشست در حال بلعیدن ایران بوده و ۲۵۶ شهر از ۴۲۹ شهر کشور،درگیر مسئله فرونشست هستند.هشت شهرستان شامل کرمان، رفسنجان، و سیرجان در استان کرمان، مرودشت در استان فارس، نیشابور در استان خراسان رضوی، بوئین‌زهرا در استان قزوین و گنبدکاووس و آق‌قلا در استان گلستان فرونشستی به‌وسعت بیش از یک‌هزار کیلومترمربع را تجربه می‌کنند.هشت فرودگاه بزرگ و متوسط نظیر فرودگاه بین‌المللی تهران با بیش از ۸ میلیون مسافر در سال، فرودگاه‌های بین‌المللی اصفهان و ارومیه و نیز فرودگاه‌های کرمان، گرگان و شهرکرد که از جمله فرودگاه‌هایی هستند که در مناطق شهری آسیب دیده از فرونشست قرار دارند و با خطر آسیب زیرساختی ناشی از فرونشست روبه‌رو هستند.
منعی برای صدور پروانه ساختمانی برای زمین‌های بدون سندمالکیت وجودندارد  + منتظر ابلاغ بخشنامه باشید
در جلسه مجمع نمایندگان گیلان در مجلس با معاون اول قوه قضائیه در تهران؛ همگی اتفاق نظر داشتند، منعی برای صدور پروانه ساختمانی برای زمین های بدون سندمالکیت وجودندارد. مقررشد تا جلسه کارشناسی در این ارتباط با دستور معاون اول قوه قضائیه تشکیل و بخشنامه آن ابلاغ شود. لازم به توضیح است که تا قبل از این، بدلیل رای وحدت رویه دیوان، این کار با ممنوعیت های زیادی همراه بود. از جمله پیامدهای این ممنوعیت نیز، مهاجرت بخش زیادی از روستائیان گیلانی به شهرها بوده است.
نظرات منتشره: ۲ نظرات غیر قابل انتشار: ۰   درصف انتشار: ۰
مدیریت مصرف آب نیازمند عزم جدی و فرهنگ سازی بین آحاد جامعه است + خیر جناب معاون اول، این کار نیازمند تشدید انضباط کارگزاران دولت در سازمان مربوطه است
معاون اول رئیس جمهور در نشستی با مجمع نمایندگان استان اصفهان گفت: ناترازی گاز و برق با تدابیر و اقدامات سامان می‌یابد اما مدیریت مصرف آب نیازمند عزم جدی و فرهنگ سازی بین آحاد جامعه است. وی مدعی شد که کشورهای پرآب دنیا به مانند آلمان سرانه مصرف آب ۱۴۰ لیتر در روز دارند اما در ایران این رقم به ۲۷۰ لیتر در روز می‌رسد. خدمت معاون محترم اول دولت چهاردهم باید عرض شود که ایشان متاسفانه قیاس مع الفارق کرده اند‌. الگوی طهارت و نظافت ایرانی با آلمانی فرق دارد. سبک زندگی زن و مرد آلمانی عموما متمرکز بر کار بیرون بوده اما در ایران عموم خانم ها خانه دار هستند. حداقل ۳۰ درصد آب آشامیدنی در ایران، از شبکه هدر می رود و به پای مصرف کننده نوشته می شود. سر شیرهای منازل ( خصوصا آشپزخانه و حمام) در آلمان دارای استاندارد اجباری فناوری های کاهش فشار هستند( چند تکه پلاستیک ناقابل). سوال اینجاست که در چنین شرایطی آیا با نوعی قیاس مع الفارق روبرو نیستیم ؟ چرا همیشه دیواری کوتاه تر از دیوار شهروندان پیدا نمی کنند مدیران دولتی عزیز ما. این دگر مقصر پنداری در مدیریت دولتی ایرانی ها ، به حد فاجعه باری در حال تکثیر از برق به آب، از آب به گاز ، از گاز به بنزین و .... است. آیا آقای عارف می دانند تعارض منافع در سازمان تخصصی آب و فاضلات چقدر است؟ آیا جناب عارف می دانند که نرخ بهره وری در این سازمان به چه میزان است؟ آیا آقای عارف می دانند که کشور بجای سرمایه گذاری روی آبخیزداری و آبخوان داری، بشدت آلوده به سد سازی و پورسانت های رد و بدل شده در پیمانکاری این نوع پروژه ها است ؟ جناب عارف، شما یک متخصص خوش فکر و مدیری توانمند هستید، جای علت و معلول را اشتباه نگیرید لطفا.
از عدد سازی در طرح من شهردارم تا ادامه خاموشی بزرگراه‌های پایتخت
اعضای شورای شهر تهران امروز 5 تذکر در صحن شورای شهر تهران مطرح کردند.طرح «‌من شهردارم ۳» مدتی است که در تهران درحال اجرایی ‌شدن است‌. براساس این طرح، اهالی هر محله با شرکت در نظرسنجی، اولویت‌ پروژه‌های محل زندگی خود را مشخص می‌کنند. شهرداری تهران هم مدتی است، بودجه اختصاصی برای اجرای این پروژه‌ها در نظر گرفته است. مجید باقری معاون برنامه‌ریزی، توسعه سرمایه انسانی و امور شورای شهرداری تهران از مشارکت نیم میلیونی شهروندان در «من شهردارم ۳» طی ۱۰ روز ابتدایی اجرای طرح خبر داده است؟ امانی عضو شورای شهربیان داشته است که براساس چه پروتکلی آن کارها را می‌کنند، بودجه‌اش چقدر است و چشم‌انداز عمرانی‌اش چیست، حتی اگر از ۸ میلیون نفر که در تهران هستند،‌ پرسیده شود و در طرح شرکت کنند، چه فایده‌ای دارد؟ چه ‌کسی می‌خواهد اینها را رده‌بندی کند و چه ‌کسی خیر عمومی را در نظر می‌گیرد؟ هر کس براساس چیزی که فکر کرده‌ نظر داده ولی در‌ نهایت تحلیل و جمع‌بندی نظرات و قدرت ساکنان شهر است که می‌تواند پایه‌ساز مشارکت باشد. این قدرت اول از آگاهی و بعد از نظارت و شفافیت می‌آید سپس از مشارکتی می‌آید که متضمن بالا بردن آن آگاهی باشد و در مرحله بعدی، قدرتی که بتواند نظارت کند. حالا همه اینها را بگذارید کنار اینکه از اساس آمارها اشتباه است!
امیر سرتیپ خلبان عزیز نصیرزاده وزیر محترم دفاع ، شما بجای ادعای وفق دادن برنامه‌ریزی‌ها با تحولات و تغییرات دنیای جدید ، حق مالکین زمین های غصبی را بعد از ده ها سال زجرکشیدن ، بپرداز
سال هاست که مقام معظم رهبری بعنوان فرماندهی معظم کل قوا و در راستای حل مشکلات شهروندان جامعه اسلامی اقدام به صدور و ابلاغ تدابیری کاملا شفاف برای حل اختلافات و تعارضات ملکی مردم با نیروهای مسلح نموده اند. بنا بر اخبار و مستندات دریافتی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در طرحی ضربتی و با درایتی خاص ، مشکلات ملکی خود با شهروندان را حل و فصل نموده و به حداقل ممکن رسانیده است. اما متاسفانه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در نوعی سرگردان سازی سنواتی ،جان مالکان برخی از زمین ها را به لب رسانیده و با انواع بهانه ها نظیر تعارضات ، اخذ استعلام های کذایی ، اقدام به وقت کشی سال به سال نموده و از دادن حقوق حقه مردم سرباز می زند و با در پیش گیری نوعی سیاست یک بام و دو هوا و با عباراتی سخیف نظیر خرید لاشه سند( بجای پرداخت دین خود به مردم) ، زمینه نارضایتی های گسترده را فراهم ساخته و از آن مهمتر، دستور مقام معظم رهبری را هم اجرا نمی کند. جناب وزیر، بشکل مشخص از زمین های فرودگاه مهراباد و حدود ده قطعه ای که مالکیت مشخص داشته و تعارضی نیز ندارند صحبت می کنیم. از بخش املاک معاونت حقوقی بپرسید ( ساختمان خیابان دبستان)، دیگر با کدام ترفند و بهانه قصد تداوم سرگردانی مردم را دارند؟ ما رنجی که در سالیان سال دیده ایم و کشیده ایم را حلال نمی کنیم ان شاالله که خداوند هم از حق ما گذر نخواهد کرد. در بعد دنیوی هم شما می دانید و سرلشکر باقری ، بعنوان رئیس ستادکل نیروهای مسلح و مجری اوامر و دستورات رهبری. به والله که وجدان هم خوب چیزی است.
نظرات منتشره: ۴ نظرات غیر قابل انتشار: ۰   درصف انتشار: ۰
علیرضا سیاهپور مدیرکل دفتر نگهداری رویه و ابنیه فنی راه سازمان راهداری:
خرابی ۴۰ درصد جاده‌های اصلی کشور بنا بر پایه آماری سال ۱۴۰۱ + نیازمندی به ۷۲ همت بودجه جهت احیا و بازسازی
هزینه نگهداری راه‌های کشور موضوع پرحاشیه چندین ده سال اخیر است. چرا که تناسبی بین بودجه تخصیص داده شده برای این کار و عوارض اخذ شده و هزینه‌های نگهداری، وجود ندارد. بر این قاعده، راه‌های کشور دچار انواع مشکلات شده و کسی هم پاسخگو نیست. با وجود انکه احکام مناسبی در برنامه هفتم توسعه برای تخصیص بودجه به نگهداری راه‌ها اختصاص یافته، منتقدان، امید چندانی به بهبود نظام‌مند وضعیت راه‌ها ندارند، چرا که ورودی این کار یعنی حلقه پیمانکاران و کیفیت کار تحویلی را بشدت دچار چالش می‌بینند. کشور بعد از ده‌ها سال، فاقد بانک اطلاعات رصد مستمر وضعیت راه‌ها است و طرفا به تهیه اطلس دو ساله اکتفا شده است؟ هیچ نهادی پاسخگو به کیفیت بعضا پائین کار پیمانکاران (بخوانید دزدی از کار) نیست. قرارداد‌های پیمان با انواع متمم‌های خود، دچار نوعی عدم شفافیت هستند. در چنین شرایطی صحبت از هزینه ۱۰ تا ۱۰۰ همتی نگهداری و توسعه راه‌های کشور می‌شود. از یک طرف، توسعه و بهبود راه‌های کشور یک الزام است و از طرف دیگر، هیچ دولتی (حتی ضعیف ترین دولت‌ها هم که باشد)، نباید بحث نظارت بر کیفیت هزینه کرد در پروژه‌های پیمانکاری را فراموش کند. ما خیلی سربسته به یکی از مهمترین حوزه‌های دارای پتانسیل فساد اشاره کردیم.
یادداشت و دیدگاه ها
مسجدسازی در پارک قیطریه: از حصار تا تخریب،از تکذیب تا ماجرای وقف
سیدآرش حسینی‌میلانی، عضو سابق شورای شهر سابق تهران:
آقای مدیر مترو! رئیس‌تان گفته بود مشکلات به خاطر بی‌عرضگی است نه تحریم
ترکش های خرابی چندباره مترو تهران در هفته گذشته:
طنز و کاریکاتور
گفتگو و گزارش
نقد و بررسی
از روستای اِنجیلسی بابل تا ساحل خزر؛ آلودگی ۷۰ کیلومتری آب و خاک با دپوی ۲۵ ساله زباله
مدیریت پسماند فقط مافیای فروش زباله اش خوب است، مابقی وظایف در حد پشم :
شبح خلازیر در هر گوشه تهران
نسخه‌های نابودی پایتخت؛
وبلاگستان
خواندنیها و دانستنیها
نظرسنجی در شعار سال
مهمترین شاخص شما برای انتخاب اعضای شورای شهر و روستا چیست؟
داشتن تخصص و آشنایی کافی با برنامه ریزی شهری و روستایی
شناخت واقعیت های منطقه و شرایط اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی
همگرایی با مدیریت شهری و روستایی فعلی و اصلاح تدریجی آن
اولویت قائل شدن به نیازهای شهروندان و ایجاد رضایت در آنان
پاکدستی ، سلامت اقتصادی و فساد ستیزی
سایر موارد
نظرات وگلایه ها
نکته ها و گاف ها