شعار سال: یکی از مهمترین دغدغه های مسؤولان در بخش کشاورزی قیروکارزین، مصرف بیش از حدّ آب در کاشت صیفی جات، کاهش بازدهی و همچنین بازار نامطمئن فروش این محصولات است. آب شور سفره های زیر زمینی در این منطقه نیز باعث کاهش بازدهی محصولات دیگری مانند گندم شده است.
در دشت مبارک آباد قیروکارزین مقدار PC آب های مصرفی در کشاورزی بین 2000 تا 5000 هزار در کاشت گندم می باشد و بازده محصول آن نیز با کاهش شدیدی روبرو شده است و بطوری که میانگین برداشت گندم در هر هکتار به زیر 3 تن رسیده است.
به زعم کارشناسان بخش کشاورزی، چغندر قند پائیزه با ویژگی های خاصّی که دارد از جمله مصرف پائین آب، بازدهی بیشتر و سازگاری با آب و هوای قیروکارزین می تواند جایگزین مناسبی برای سیفی جات و گندم باشد.
ناصر انصاری مدیر جهاد کشاورزی قیروکارزین در گفت و گو با خبرنگار پرگون درباره مزایای چغندر قند پائیزه، گفت: مصرف پائین آب، بازدهی بالا، تزریق آهن به خاک و... از مهمترین مزایای این محصول بشمار می رود.
وی درباره حمایت جهاد کشاورزی از کشاورزانی که چغندر قند بکارند، گفت: بذر چغندر قند به صورت نیم بها در اختیار کشاورزان قرار می گیرد و همچنین هزینه ادوات و کاشت و مانند اینها در زمان کاشت از کشاورزان گرفته نمی شود و این هزینه ها زمان واریز هزینه فروش محصولات دریافت می شود، مشاوره شبانه روزی کارشناسان برای جلوگیری از آفت زدن محصول، اختصاص 560 هزار تومان یارانه بلاعوض به ازای هر هکتار چغندر قند از جمله حمایت های دولت و جهاد کشاورزی از کشاورزانی است که چغندر قند پائیزه بکارند.
مدیر جهاد کشاورزی قیروکارزین درباره معضلات کاشت این محصول در قیروکارزین بیان کرد: ناآشنایی کشاورزان با این محصول در سال گذشته بزرگترین معضل در شهرستان ما به شمار میرفت که امسال چند نفر از کشاورزان مرودشت که بیش از 30 سال است مشغول کاشت چغندر قند هستند به شهرستان ما آمده اند که علاوه بر کاشت این محصول در بیش از 40 هکتار از اراضی قیروکارزین، به آموزش کشاورزان این منطقه نیز مشغول هستند.
شایان ذکر است که خاک های قیروکارزین از ماده ای که اصطلاحاً به آن «بُر» گفته می شود سرشار هستند که وجود این ماده در خاک باعث کاهش بازدهی محصولاتی مانند سیفی جات و گندم می گردد، امّا گیاه چغندر قند «بُر» خاک را جذب می کند و بازدهی بالایی نیز دارد.
از طرفی دیگر خاک های این منطقه فقر آهن دارد و برگ چغندر قند که سرشار از آهن است، هنگام برداشت محصول توسط دستگاه ریز ریز می شود و روی زمین کشاورزی پخش می شود که این کار در دراز مدت باعث سرشاری خاک از آهن و در نتیجه بازدهی بیشتر محصولات در آینده می شود.
به نظر میرسد که چغندر قند پائیزه می تواند جایگزین مناسبی برای گندم و سیفی جات باشد، امّا این امر نیازمند آگاهی بیشتر کشاورزان از این محصول و نوع کاشت، برداشت و سود اقتصادی آن دارد.
با اندكي تلخيص و اضافات برگرفته از پایگاه مجله الکترونیکی پارگون، تاریخ انتشار: 27 دی 1395، کد مطلب: 5856:www. parguon.ir