شعارسال: چندی پیش خبری مبنی بر اینکه «سود محصول مرکبات جنوب کرمان به جیب دلالها میرود و چیزی جز زیان نصیب کشاورزان باغدار این منطقه نمیشود»، به نقل از«احمد احمدپور»، عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان در برخی رسانهها خبرساز شد. به نقل از احمدپور گفته شد: «قیمت تمام شده هرکیلو محصول پرتقال برای کشاورز حداقل 15هزار ریال است و دلالها از باغدار زیر قیمت تمام شده، محصول را خریداری میکنند. درحقیقت چیزی جز ضرر نصیب کشاورزان باغدار نمیشود». بهدنبال این سوژه خبری به سراغ «سید یعقوب موسوی»، رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان رفتیم و نظر وی را در این خصوص جویا شدیم.
دخالت واسطهها و دلالها به نفع خریدار است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان ضمن رد صددرصدی این موضوع، گفت: صحبت از دلالها که به میان میآید افکار منفی در اذهان عمومی شکل میگیرد درحالی که معتقدم اگر واسطهها و دلالها در بازار نباشند، محصولات بهطور حتم روی دست تولیدکننده میماند. این درحالی است که دخالت واسطهها و دلالها به نفع خریدار است، زیرا تولیدکننده یا باغدار اجباری برای فروش محصول خود به دلال، آن هم زیر قیمت را ندارد. معتقدم وجود خریدار یا دلال به نفع رونق تجارت است. واسطهها و خریداران بخشی از فرآیند تولید و توزیع هستند و باید به آنان نگاه مثبت داشت. از طرفی اگر تولیدکنندگان، شبکههای توزیع، صنف یا سندیکا داشته باشند و کار توزیع را هم خودشان انجام دهند، خیلی بهتر است، معتقدیم سود منطقی وعقلانی باید به دست کشاورز و واسطه برسد.
جیرفت وعنبرآباد تولیدکننده بیشترین مرکبات
وی با اشاره به اینکه جنوب استان کرمان شامل 7 شهرستان به مرکزیت جیرفت است و بیشترین مرکبات در این خطه از استان در جیرفت وعنبرآباد تولید میشود، افزود: منوجان، کهنوج و فاریاب هم از شهرستانهای تولیدکننده مرکبات هستند. پرتقال، نارنگی، گریپ فروت، لیموترش و لیموشیرین از جمله مرکباتی هستند که در این شهرستانها تولید میشود. رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان با اشاره به اینکه جنوب استان 2 اقلیم متفاوت دشت و کوهستان دارد و این تفاوت آب وهوایی موجب تنوع مرکبات و ارقام آن درمنطقه میشود، تصریح کرد: این تفاوت آب و هوایی، زمان برداشت محصولات را متفاوت میکند. برداشت مرکبات از اوایل مهر ماه شروع میشود و تا بعد ازعید نیز ادامه دارد.
تفاوت قیمت خرید مرکبات
موسوی درباره قیمت مرکبات نیز گفت: قیمت خرید مرکبات از باغداران بهدلیل کیفیت، طعم و ارقام گوناگون، متفاوت است. مرکبات جنوب استان عاری از سموم شیمیایی است و کاملاً سالم و ارگانیک است، به همین دلیل کیفیت و طعم خوبی دارد. مرکبات ما به دوبخش سالم و ارگانیک تقسیم میشود. میزان سم و کود شیمیایی که در مرکبات سالم استفاده میشود در حد آستانه استاندارد است، به عبارتی میزان استفاده از سم و کود شیمیایی در این نوع از محصولات براساس آزمون خاک (نمونهبرداری از خاک) تعیین میشود، اگر خاک مرغوب باشد سم و کود شیمیایی کمتری در آن استفاده میشود. در مرکبات ارگانیک هم به جای سم و کود شیمیایی از کود آلی و حیوانی استفاده میشود. درمجموع 20درصد محصولات جنوب استان ارگانیک و 80 درصد سالم است.
کیفیت بهتر عامل قیمت بالاتر
وی درخصوص مقایسه قیمت مرکبات جنوب استان با دیگر استانها، اظهار داشت: قیمت مرکبات جنوب استان کرمان بهدلیل کیفیت بالایی که دارد از دیگر استانها بیشتر است. طعم و کیفیت مرکبات استان ما را مرکبات دیگر استانها ندارد بهعنوان نمونه پرتقالی که با عنوان «پرتقال بم» فروخته میشود، محصول جنوب استان کرمان است و اصلاً در بم تولید نمیشود، اما بهدلیل طعم و کیفیتی که دارد بهعنوان پرتقال بم در بازار عرضه میشود.
13 استان خریدار مرکبات
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان با بیان اینکه 13 استان از جمله تهران، اصفهان، بوشهر، یزد، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و هرمزگان خریدار مرکبات این منطقه هستند، ادامه داد: معمولاً میوه شب عید این استانها مثل سیب و پرتقال (پرتقال «والنسیا» بهدلیل سازگاربودن با محیط سردخانه و کیفیت بالا) از خطه ما تأمین میشود. مرکز تولید این نوع پرتقال عنبرآباد و جیرفت است.
این مقام مسئول درباره تأمین میوه شب عید نیز خاطرنشان کرد: براساس ابلاغیه وزارت جهاد کشاورزی به استانها مبنی برتأمین میوه شب عید، سازمان جهاد کشاورزی استانها موظف شدند که از طریق شبکه تعاون روستایی نسبت به خرید میوه شب عید شامل سیب و پرتقال اقدام کنند. توزیع میوههای شب عید به بازار نیز از 25 اسفندماه شروع میشود و در غرفه نمایشگاههای بهاره با قیمت مصوب دولتی به فروش میرسد. سهمیه امسال ما برای خرید میوه شب عید از باغداران جنوب استان 350 تن پرتقال و 250 تن سیب است.
برش جای خالی کارخانه تبدیلی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان با یادآوری اینکه در جنوب استان که منبع تولید مرکبات با کیفیت است، کارخانه تبدیلی نداریم، افزود: خوشبختانه میوه بیکیفیت نداریم تا برای آبگیری استفاده کنیم و بهدنبال آن نیاز به کارخانه صنایع تبدیلی داشته باشیم، درحال حاضر هم یک کارخانه آبگیری در جیرفت داریم که فعال نیست. وی درباره احیا و نوسازی باغ مرکبات نیز اظهار داشت: هماکنون احیا و نوسازی این باغها را در دست اقدام داریم. نهال مرکبات را جایگزین ارقام پیر و فرسوده میکنیم و برای این کار به کشاورزانی که مطمئن هستیم نهال را برای کاشت تهیه میکنند نه برای فروش، یارانه تولید نهال میدهیم.
کشت مرکبات در 32 هزار و 700 هکتار
موسوی سطح زیرکشت مرکبات این خطه از استان را 32هزار و 700 هکتار اعلام و خاطرنشان کرد: کل تولید سطح زیر کشت استان 498 هزار تن است که 350 هزار تن پرتقال و 148 هزار تن هم سایر مرکبات شامل نارنگی، گریپ فروت و لیمو است. ارقام پرتقال هم شامل «واشنگتن ناول»، «مارس رلی»، «والنسیا» و «سانگین» یا خونی است. گریپ فروت هم انواع مختلف دارد که شامل «ردبلاش»، «رابی استان» و«مارچ»است.به گفته موسوی، پرتقال «والنسیا» روی درخت از 2 هزار و 500 تا 3 هزار تومان از باغدار خریداری میشود. پرتقال نوع «کوهستان» هم 2 رقم است که شامل «واشنگتن ناول» و «تامسون ناول» است و قیمت آن از 4 هزار تا 8 هزار تومان بستگی به درجه کیفیت آنها متفاوت است. گریپ فروت یا «توسرخ» هم از یک هزار و 800 تا 3 هزار تومان به فروش میرسد. گفتنی است، مهمترین مزیت محصول مرکبات جنوب کرمان، تنوع رقم تولیدی و ارگانیک بودن آن است.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از روزنامه ایران، تاریخ انتشار: - ، کدخبر: 456409: www.iran-newspaper.com