پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۱۶۴۲۱
تاریخ انتشار : ۲۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۰

کتاب برنامه‌ریزی در ایران رونمایی شد

روز گذشته از کتاب «برنامه‌ریزی در ایران ۱۳۵۶-۱۳۱۶» رونمایی شد. کتابی که به نوشته مسعود نیلی و محسن کریمی، حافظه تاریخی برنامه‌ریزی و سازمان برنامه در ایران را بازیابی می‌کند.

شعار سال: دیروز در مراسم رونمایی علاوه بر مولف، پرسابقه‌ترین رئیس سازمان برنامه و بودجه یعنی مسعود روغنی زنجانی و یکی از باسابقه‌ترین افراد در این سازمان، یعنی بایزید مردوخی به عنوان سخنران حضور داشتند. روغنی زنجانی در سخنان خود به ریشه‌های تاثیر قدرت در برنامه‌ریزی در ایران پرداخت و حاکمان سیاسی را از منظر اقتصاد سیاسی مورد آسیب‌شناسی قرار داد. اظهارات او نشان می‌داد که در سال‌های مورد بررسی، چیرگی قدرت سیاسی بر قدرت کارشناسی، عملا برنامه‌های توسعه کشور را عقیم کرده و این رفتار در نهایت موجبات جدایی مردم از حاکمان را مهیا کرده بود. از نظر زنجانی، ساختار قدرت قطبی در آن دوران اجازه بروز عقاید کارشناسی در عملیات اجرایی کشور را نمی‌داد و در نتیجه تخصیص منابع از ریل حرفه‌ای خود خارج شده بود.

مردوخی، سخنران دوم جلسه دیروز، محور سخنان خود را بر کتاب قرار داد. او در وهله اول، مطالب ارائه شده در کتاب و تحلیل‌های آن را صادقانه و بی‌طرفانه خواند. او معتقد است که کتاب برنامه‌ریزی در ایران می‌تواند خواننده را با نحوه تصمیم‌گیری در سطوح بالای مملکت آشنا کند. طبق اظهارات مردوخی، کتاب به دو بخش تاریخی و تحلیلی تقسیم می‌شود. در قسمت اول، مروری بر برنامه‌های عمرانی و توسعه‌ای قبل از انقلاب شده است و در قسمت دوم سیاست‌های اقتصادی اجرا شد را از دریچه ارقام و آمار مورد بررسی قرار می‌دهد. از نظر این چهره آشنا در نظام برنامه‌ریزی کشور، سازمان برنامه و بودجه در ابتدای امر نقشی نزدیک به صندوق توسعه ملی در زمان حاضر داشته است. در واقع این نظر که مخارج نفتی نباید تماما خرج هزینه‌های جاری شود و باید برای نسل‌های آینده سرمایه‌گذاری شود، اولین جرقه برنامه‌ریزی در ایران را سامان می‌دهد.

اما مسعود نیلی، مولف کتاب که خود سابقه حضور در ارکان بالای سازمان برنامه و بودجه کشور را دارد، انگیزه اصلی برای نگارش این کتاب را مبهم بودن فرآیند تصمیم‌گیری در کشور عنوان کرد. از نظر او، نحوه تصمیم‌گیری در کشور به جعبه سیاهی می‌ماند که کسی از کدهای آن آگاهی ندارد. نیلی با این انگیزه کتاب برنامه‌ریزی در ایران را به تحریر درآورد تا مخاطبان را با پروسه تصمیم‌گیری در ایران آشنا کند و مخاطب به نوعی اجازه ورود به کلان‌ترین اتاق تصمیم‌گیری کشور را داشته باشد. نیلی در این کتاب با بررسی عملکرد اقتصادی در سال‌های برنامه به جست‌وجوی این حقیقت پرداخته که چه درصدی از برنامه‌های سیاستی در عمل اجرا شده است. کیفیت سیاست‌گذاری و عملکرد اقتصادی دو مقوله‌ای است که این اقتصاددان در کتاب مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. .

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه دنیای اقتصاد، تاریخ انتشار 23 اسفند 96، شماره: 3366173


خبرهای مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین