پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۷۲۰۸۵
تاریخ انتشار : ۰۷ آذر ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۰

چرا کشاورزان سراغ لوله آب یزد می‌روند؟

کشاورزان شرق اصفهان که مدتی است با جمع کردن تراکتورهایشان در یک محل به بی‌توجهی مسؤولان نسبت به مشکلاتشان معترض بودند روز گذشته برای چندمین بار خط لوله انتقال آب به یزد را شکستند.

شعارسال: زاینده‌رود با کشیده‌شدن از غرب به شرق اصفهان زندگی و سرسبزی و پویایی را به این استان هدیه کرده بود و حاشیه‌نشینان این رودخانه زندگی و معیشت خود را با این رود گره زده بودند و به میزانی که از دیر باز از این رود بخشنده سهم داشتند از آب زایند‌رود استفاده می‌کردند.

سهم از رودخانه و یا به عبارت دیگر مجوز برداشت از آب رودخانه آنقدر روشن و واضح است که مانند یک ملک با سند مشخص خرید و فروش و یا حتی برای ضمانت و مهریه کاربرد دارد؛ فراوانی آب در زاینده‌رود علاوه بر تأمین آب حق‌آبه‌داران و حق‌آبه تالاب گاوخونی در بسیاری از زمان‌ها ملموس بود.

در دهه هفتاد و با تصمیم مدیران وقت در دولت ششم (سازندگی) و هفتم (اصلاحات)، آبی از زاینده‌رود برای حل مشکل کم آبی یزد در نظر گرفته شد که یک مصرف‌کننده جدید را کنار حق‌آبه‌داران اضافه می‌کرد و قرار بود منابعی هم برای تأمین این مصرف به حوضه آبریز اضافه شود؛ همزمان با این تصمیم اصفهان و سرچشمه‌های زاینده‌رود بارش باران و برف کمتری را به خود دید تا سرآغازی برای پیامدهای خشکسالی در اصفهان باشد کانون توجه‌ها از پیامدهای خشکسالی در اصفهان به شرق شهرستان معطوف شد؛ جایی که کشاورزی همه چیز بود و با خشکسالی سونامی فقر خود را به این منطقه رساند.

کشاورزان که سهم و حق‌آبه آن‌ها از رودخانه مشخص بود بعد از محروم شدن خود از آب به شکل‌های مختلف توام با خویشتن‌داری خواستار حق‌آبه خود شدند و در این میان با کم شدن منابع آبی در زاینده‌رود کانون توجه‌ها به سمت مصرف‌کنندگان جدیدالورود در سهم از این رودخانه و برداشت‌های بالادست مجوز گرفته در دولت نهم معطوف شد.

در حالی که رودخانه خشک نشده است سهم کشاورزان از آب رودخانه صفر شده است و به نان شب محتاج شده‌اند و کارد به استخوانشان رسیده است و مجموع اقدامات انجام گرفته هنوز نتوانسته حق‌آبه کشاورزان را محقق کند.

کشاورزان که حق‌آبه آن‌ها کاملا از مسؤولان به رسمیت شناخته می‌شود اعتراضات خود را به شکل‌های مختلف و با مطرح کردن با نمایندگان مجلس دنبال کردند اما شاید تمام پیگیری‌ها و توجه ها که از نظر کشاورزان به معنای جاری شدن آب در رودخانه است، اتفاق نیفتاد.

تراکتورها نماد هستند

اعتراض نمادین کشاورزان شرق اصفهان آلارمی است که با جمع کردن تراکتورها در ورودی شهرها به مسؤولان می‌دهند و به این معنی است که کشاورزان خواستار توجه سریع مسؤولان هستند اتفاقی که بعد از خشکی زاینده‌رود در شرق اصفهان بارها تکرار شده است.

محسن مهرعلیزاده که در ابتدای ورودش کشاورزان شرق از این آلارم یک گام به جلوتر رفته بودند خیلی زود توانست اعتماد کشاورزان را جلب کند و با قول آب برای کشت پاییزه و جاری کردن دایمی آب در رودخانه مشغول به کار شود قول‌های آبی استاندار و طرح های که با جدید دنبال می‌کرد نیز هنوز سفره کشاورزان تاثیرش را ندیده بود بنابراین در اواخر حضور مهرعلیزاده آلارم کشاورزان یعنی تراکتورهایی که در ورودی برخی شهرها گذاشته شده بود باز هم دیده شد اما شاید بتوان گفت کشاورزان به مهرعلیزاده امید بسته بودند که با رفتن او اما و اگر‌ها باز هم شدت گرفت.

چرا کشاورزان سراغ لوله آب یزد می‌روند؟

در کنار انبوهی از مشکلات کشاورزان و حق‌آبه‌ای که از آن‌ها گرفته شده، در میان زمین‌های کشاورزی آن‌ها خط انتقال آب به یزد وجود دارد و این در حالی است که خشکی زمین‌ها و سفره‌ها در بین کشاورزان حکم فرماست و آب از این خط لوله به یزد انتقال پیدا می‌کند و از طرفی کشاورزان که فکر می‌کنند پایتخت‌نشینان در وزارت نیرو صدایشان را نمی‌شنوند اعتراضات خود را به سمت این خط انتقال می‌برند تا صدایشان شنیده شود.

علی‌رغم دفعات بسیاری که در فضای مجازی شکستن خط لوله آب یزد مطرح می‌شود این بار کاسه صبر کشاورزان سر آمد و با تجمع روز گذشته کشاورزان شرق اصفهان با لودر و تراکتور در ورزنه و قارنه، لوله خط انتقال آب یزد شکسته شد. موضوعی که بی‌شک خالی از تحرکات و تحریکات افراد برای جهت دادن به مطالبات به حق کشاورزان بوده و نخواهد بود.

اختلافی بین یزد و اصفهان نیست

کشاورزانی که در سردرگمی از طرح‌های نیمه تمام مانده‌اند و عدم اطلاع رسانی شفاف برای کشت و عدم کشت پاییزه نیز برای آن‌ها خود معضلی است باز هم اعتراضات ان‌ها کانون توجه شد.

آن چیزی که با شکسته شدن لوله آب یزد کاملاً روشن و واضح است اولاً این اقدام دعوایی برای دو استان نیست و فقط شکلی از اعتراض برای توجه به درخواست و دسترسی به حقی است که کشاورزان از آن محروم شده‌اند، در ثانی اگر قبح اقدامات غیرقانونی شکسته شود مشکلاتی جدیدی به وجود خواهد آمد که دامن خود کشاورزان را هم خواهد گرفت چرا که اینجا یک کشور است و قانون فصل‌الخطاب همه است.

نکته قابل تأمل تبعات این اقدام کشاورزان است، آنچه به عنوان حرکت اعتراضی از سوی این افراد انجام می‌شود در طرف مقابل برای بسیاری دیگر مشکلاتی در د مصرف حیاتی آب شرب ایجاد می‌کند و اگر قرار بر چنین اقداماتی باشد آن‌ها هم باید مقابله به مثل کنند و این یعنی هرج و مرج!

فقط لوله نیست که شکسته می‌شود

شاید کسانی که به واسطه شکستن لوله، در یزد با قطعی آب شرب مواجه شوند خواهر و برادر خونی همین کشاورزان باشد و حتی اگر نباشد خواهر و برادر دینی حتماً هستند، نیروهای یگان ویژه و پلیس که در چنین تجمعاتی حضور پیدا می‌کنند نیز دقیقاً از فرزندان همین مردم هستند که به واسطه شغلشان و علی رغم میل باطنی بعضاً مجبور به ایستادگی در برابر اقدامات کشاورزان می‌شوند.

وضعیت کشاورزان درک می‌شود اما باید شرایط گروه‌های درگیر در این وضعیت هم از سوی کشاورزان درک شوند، آنچه مسلم است شنیدن صدای اعتراض آن‌هاست و اقداماتی که انجام شده و در حال انجام است، اما وسعت پروژه‌ها به طوری نیست که بتوان نتیجه آن‌ها در کوتاه مدت مشاهده کرد.

کما این که فولادگر نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی از آغاز به کار سد کوهرنگ 3 تا پایان سال آینده خبر داده که می‌تواند حجم قابل توجهی آب به زاینده‌رود اضافه کند، اما تا آن زمان هر چندبار شکستن لوله صرفاً ایجاد هزینه‌ای برای بیت‌المال، هدر رفت حجم زیادی آب، تشنه ماندن تعدادی از هم‌وطنان، آسیب دیدن مردم و پلیس و... است.

سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری فارس، تاریخ انتشار: 5آذر1397 ، کدخبر: 13970905000002: www.isfahan.farsnews.com


خبرهای مرتبط
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین