شعار سال: پیش از این، بارها در ارتباط با اقدامات متقلبانه برخی از فعالان حوزه فروش و عرضه مرغ مواردی به گوش رسیده است؛ اقداماتی همچون آب بستن به مرغها برای سنگینتر شدن وزن آن یا دستکاری ترازو و...؛ اما اخیراً اخباری مبنی بر تقلب در بازار فروش گوشت قرمز از سوی برخی از قصابیها و توزیعکنندگان این محصول به گوش میرسد. همین گزارشهای تأمل برانگیز ما را بر آن داشت تا با حضور میدانی و مراجعه به برخی از واحدهای توزیعکننده گوشت قرمز (قصابیها)، درباره برخی از اقدامات سودجویانه افراد فرصتطلب در حوزه اشاره شده، کسب اطلاع کنیم. پیش از این در قالب گزارشی تفصیلی، علل و عوامل موثر در افزایش قیمت گوشت قرمز مورد بحث و بررسی قرار گرفت، اما در ذیل این گزارش تلاش میشود بهصورتی دقیق، اقدامات متقلبانه برخی از توزیعکنندگان گوشت قرمز مورد واکاوی قرار گیرد. لازم به ذکر است طرح این گزارش به معنای تعمیم اقدامات متقلبانه به تمام قصابان و فعالان عرضه و توزیع گوشت قرمز نیست و در واقع کم نیستند افراد و گروههای سالمی که در این عرصه مشغول به فعالیت هستند.
سنگینتر کردن وزن گوشت با استفاده از نوشابه
احمد طاهریان، یکی از فعالان عرصه توزیع گوشت قرمز، در تشریح اقدامات متقلبانه برخی از قصابان برای کسب سود هرچه بیشتر اظهار کرد: یکی از شیوههای رایج افراد سودجو در این حوزه، به دستکاری ترازو باز میگردد که البته این روش به دلیل تشدید نظارت دستگاههای متولی و بررسی و کنترل ترازوها در بازدیدهای سرزده از قصابیها، با کاهش هرچه بیشتری همراه شده، اما هنوز به صفر نرسیده است. سوءاستفادهکنندگان با اتکای به این شیوه، گوشت کمتری را به متقاضیان و خریداران عرضه میکنند. وی افزود: یکی دیگر از شیوههای متقلبانه قصابان سودجو برای سنگینتر کردن وزن گوشت با استفاده از نوشابه انجام میپذیرد. طاهریان در تشریح این اقدام متقلبانه گفت: متأسفانه برخی افراد فرصتطلب با قرار دادن و به تعبیر دیگر خواباندن گوشت در نوشابههای سیاه، تلاش میکنند وزن گوشت را سنگینتر از میزان حقیقی آن نشان دهند. وی افزود: گوشتی که در نوشابه خوابانده شده، نوشابه را بهشدت جذب میکند و پس از گذشت چندین ساعت، نوشابه همچون خونابه جذب لایهها و بافت گوشت میشود و با توجه به بیبودن نوشابه، تشخیص چنین گوشتهایی نه تنها سخت، بلکه ناممکن خواهد بود. این قصاب بیان کرد: شایع است که یکی دیگر از روشهای متقلبانه در بازار مذکور با استفاده از رنگ غذا انجام میپذیرد، به گونهای که گوشتهای بیکیفیت پس از آغشته و امتزاج با رنگ غذا، شمایل خاصی به خود میگیرد و متقاضی یا مشتری با مشاهده آن گمان میکند که گوشت مذکور از کیفیت بالایی برخوردار است. وی افزود: استفاده از این شیوه، عمدتاً در گوشتهایی مورد استفاده قرار میگیرد که برخی قصابیها با خرد کردن آن به اصطلاح محصول مورد نظر خود را تحت عنوان گوشت کبابی و بهصورت آماده و پیش از طبخ، عرضه میکنند و بعضاً با استفاده از ادویه و اسانسهایی خاص، با اطلاق نامهایی خاص آن را به فروش میرسانند که البته طرح این موضوع به معنای تقلبی بودن تمامی گوشتهای کبابی آماده پیش از طبخ به مشتری نیست، اما هستند افراد فرصتطلبی که در پوشش فروش چنین محصولاتی، با عرضه گوشتهای تقلبی اینچنینی، صرفاً به کسب سود و منافع شخصی خویش میاندیشند.
سهولت تقلب در گوشتهای چرخ کرده
طاهریان در تشریح روشهای متقلبانه برخی از قصابان سودجو، گفت: عرضه گوشت نامرغوب بهصورت چرخ کرده یکی از رایجترین و شایعترین روشهای فروش گوشت نامرغوب به شمار میرود. وی افزود: متأسفانه افراد سودجو، با چرخ و مخلوط کردن سنگدان مرغ و حتی قسمتهایی از گوشت گوساله و گوسفند که از آنها تحت عنوان آشغال گوشت یاد میشود، به مشتریان گوشت چرخ کردهای عرضه میکنند که متأسفانه اساسا حجم قابل توجهی از آن در قالب گوشت گوسفند یا گوساله قابل تعریف نیست. این توزیعکننده گوشت قرمز گفت: اگرچه سنگدان مرغ نیز در ماههای اخیر با افزایش قیمت قابل توجهی همراه شده است، اما نرخ آن قابل مقایسه با گوشت خالص یا حتی گوشتی که چربی آن فراتر از حد معمول است، نیست. وی افزود: در برخی از مناطق فقیرنشین، قصابیها به عرضه سنگدان چرخ کرده مبادرت میورزند، اما به درستی به این واقعیت که چرخ کرده مورد نظر، سنگدان مرغ است اذعان میکنند و البته محصول مذکور، به دلیل قیمت پایینتر آن، مشتریان خاص خود را نیز دارد، اما برخی این محصول را تحت عنوان گوشت چرخ کرده خالص عرضه میکنند که قطعاً این اقدام برخلاف شرع، اخلاق، انسانیت و شرافت و سلامت کسب و کار است. طاهریان گفت: عرضه گوشتهای چرخ کرده تقلبی در محصولات بستهبندی شده بیشتر است و متأسفانه گاهی گوشتهای چرخ کرده ناخالص و مخلوط شده با اقلام اشاره شده (سنگدان، چربی زیاد، آشغال گوشت و...) و در بسته بندیهای چشمنواز و جذاب به مشتری عرضه میشود و میباید متقاضیان و خریداران در انتخاب این محصولات دقت نظر لازم را لحاظ کنند. در وهله نخست از قصابیها و مراکز عرضه مجاز که سلامت و شرافت کاری آنها به اثبات رسیده به خرید گوشت چرخ کرده مورد نیاز خویش مبادرت ورزند و سپس به نام شرکت تولیدکننده چاپ شده بر روی سلفون محصول توجه کنند، زیرا با وجود شایعتر بودن تقلب در گوشتهای چرخ کرده بستهبندی شده، کم نیستند شرکتهایی که سلامت کاری برای آنها در اولویت قرار دارد و تلاش میکنند محصولاتی با کیفیت، مرغوب و سالم را روانه بازار کنند. وی افزود: با توجه به این واقعیت که تقلب در گوشتهای چرخ کرده در مقایسه با دیگر گوشتها به مراتب بیشتر رخ میدهد، متقاضیان و مشتریان ابتدا به ساکن به خرید تکهای گوشت مبادرت میورزند و سپس از قصاب میخواهند که آن را در مقابل دیدگانشان چرخ کند، اما متأسفانه برخی از قصابیهای سوءاستفادهگر، در فروش و عرضه چنین گوشتهایی نیز تقلب و تخلف میکنند. طاهریان در تشریح این شیوه از تقلب گفت: برخی از قصابان فرصتطلب با قرار دادن چربی و گوشتهای نامرغوب در دستگاه چرخ گوشت پیش از حضور و مراجعه مشتری، تکههای گوشت خریداری شده از سوی متقاضی را در دستگاه قرار میدهند، اما در واقع، آنچه که هنگام چرخ از لابهلای تیغ و پنجره دستگاه چرخ گوشت بیرون میآید، گوشت چرخ کرده نامرغوب است و گوشت سالم خریداری شده در مرحله ماقبل قرار میگیرد. وی افزود: عمدتاً سوءاستفادههای اینچنینی هنگامی رخ میدهد که مشتری، متقاضی خرید گوشت چرخ کرده با وزن محدود است، زیرا طبیعتاً در اوزان بالا، بخش عمده گوشت، چرخ میشود، لذا با همه این اوصاف، در این موارد نیز بخشی از گوشت چرخ کرده عرضه شده به مشتری مشمول گوشتهای نامرغوبی میشود که پیش از حضور مشتری، به نوعی در دستگاه چرخ گوشت جاساز شده است.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار 16 بهمن 97، شماره: 62249