پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۹۴۷۸۳
تاریخ انتشار : ۲۱ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۴

گردشگری در روستاها، ظرفیتی مغفول

بوم‌گردی در گردشگری روستایی، اقتصاد گردشگری و توسعه پایدار روستاها نقش مهمی ایفا می‌کند. بسیاری از برنامه‌ریزان و سیاست‌گذاران توسعه نیز از صنعت گردشگری روستایی به‌عنوان رکن اصلی توسعه پایدار روستاها یاد می‌کنند.

شعارسال: ارتباط گردشگری روستایی با برنامه‌ریزی اصولی و شناسایی مزیت‌ها و محدودیت‌ها می‌تواند نقش مؤثری در توسعه روستایی و درنتیجه توسعه ملی و تنوع‌بخشی به اقتصاد ملی داشته باشد. توسعه و تجهیز اقامتگاه‌های بوم‌گردی برای رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال برای جوامع محلی، با تأکید بر رونق صنایع دستی و هنرهای بومی، توسعه و ایجاد کسب‌وکار مرتبط با گردشگری با هدف توسعه گردشگری روستایی و جلوگیری از مهاجرت از اهداف اجرای طرح بوم‌گردی روستایی است.

بوم‌گردی در روستاها

سعیدرضا جندقیان، معاون امور دهیاری‌های سازمان شهرداری‌ها، در نشست راهکارهای توسعه گردشگری و بوم‌گردی در روستاها، در جمع مدیران و کارشناسان حوزه گردشگری و دهیاری، گفت: در حال حاضر ما جلسات مختلفی را با نخبگان بخش‌های گوناگون اقتصادی، گردشگری و حتی در حوزه پسماند تشکیل می‌دهیم و از متخصصان ذی‌ربط دعوت می‌کنیم تا از دانش آن‌ها بهره‌های لازم را ببریم. وی دستاورد برگزاری این جلسه را مثبت ارزیابی کرد و گفت: در حال حاضر در حوزه گردشگری واژگانی نظیر بوم‌گردی، تورسیم، اکوتورسیم، کشاورزی مزرعه و گردشگری مزرعه مسطح مطرح است که گاهی اوقات ضرورت دارد از این مفاهیم تعریف درستی ارائه شود. زمانی که مفاهیم در این خصوص به‌روشنی تبیین شود، اقدامات نیز در زمینه توسعه گردشگری در روستاها به‌درستی صورت می‌گیرد. وی افزود: رونق بوم‌گردی، افزایش درآمد خانوار روستایی و توسعه اقتصادی را به همراه دارد و موجب حفظ و اشاعه معماری سنتی، بومی و محلی روستایی شده و توسعه آداب و رسوم مردم منطقه و مهاجرت‌نکردن اهالی روستاها به شهرها را در پی دارد. در این بین یکی از مزایای مهم بوم‌گردی و گردشگری روستایی، فرصتی مناسب برای آشنایی با آداب‌ و رسوم و غذاهای محلی یک روستاست که نقش مهمی در پذیرش و جذب گردشگران دارد و نیز توسعه بوم‌گردی می‌تواند گامی برای احیای خرده‌فرهنگ‌ها باشد.

ظرفیت گردشگری در روستاها مبتنی بر جغرافیای سرزمینی نیست

از سوی دیگر مشاور امور مجلس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، با اشاره به اهمیت برگزاری این جلسه در سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، اظهار داشت: برگزاری این جلسه مبتنی بر نقش میراث فرهنگی در رساندن جامعه روستایی به اقتصادی پویا و درواقع بازآفرینی معیشت روستایی مبتنی بر ظرفیت‌های ارزشمند ناملموس است. آتوسا مؤمنی یادآور شد: ما توانستیم طی یک کارگاه آموزشی در این جلسه، میراث فرهنگی و تجلیات پنجگانه آن را برای دوستان در سازمان دهیاری‌ها برشمریم و در نهایت نمونه‌ها و برخی از تجلیات شاخص را در روستاها برای آن‌ها معرفی کنیم. وی در ادامه با بیان این‌که در این جلسه ما به ظرفیت‌های استثنایی گردشگری در روستا اشاره کردیم افزود: این ظرفیت‌ها صرفاً مبتنی بر جغرافیای سرزمینی نیست، بلکه مبتنی بر معیشتی است که انسان در جغرافیای سرزمین خلق کرده و در طول تاریخ توانسته است با اعتقادات خود آن معیشت را پایدار کند. ازاین‌رو این موضوع برگرفته از آن ظرفیتی است که از قِبَل آن میراث فرهنگی پایدار می‌ماند. مؤمنی، با بیان ‌این‌که مدیران در سازمان دهیاری‌ها خود مستقیماً دارای دانش حرفه‌ای در عرصه میراث روستایی هستند افزود: در این جلسه تلاش کردم عینکی را به چشم دوستان بزنم که از طریق آن عینک داشته‌های روستایی را مشاهده کنند و متوجه این موضوع شوند که چه ظرفیت‌هایی را در کنار دانشی که دارند می‌توانند شامل حال روستا بکنند و از نتایج فوق‌العاده آن بهره‌مند شوند.

لزوم گسترش استفاده از گیاهان دارویی در روستاها

علی هیودی، نماینده سازمان نظام مهندسی کشاورزی و دفتر ملی گیاهان دارویی، با تأکید بر لزوم توسعه گردشگری در روستاها، رونق بوم‌گردی را در توسعه و آبادی روستاها مؤثر عنوان کرد و گفت: این مکان‌ها علاوه‌بر تأثیر در آبادانی روستاها می‌تواند کمک حال معیشت و اقتصاد خانوارهای روستایی باشد. وی افزایش درآمد، ایجاد فرصت‌های شغلی، توسعه راه‌ها و حفظ مکان‌های قدیمی و تاریخی را تنها بخشی از دستاوردهای رونق بوم‌گردی دانست و یادآور شد: در سال‌های گذشته دولتمردان و تصمیم‌گیرندگان اقتصادی و سیاسی کشور با ورود به این بحث، زمینه رشد و توسعه برخی مناطق دارای قابلیت بوم‌گردی را فراهم کرده‌اند. وی ادامه داد: در اقامتگاه بوم‌گردی که با هدف توسعه گردشگری با استفاده از عوامل و امکانات محلی ایجاد می‌شود؛ بر کارآفرینی در قالب استفاده از نیروهای بومی تأکید می‌شود و در این بخش می‌توان شاهد اشتغال مناسب در این بخش بود. وی خاطرنشان کرد: ترغیب روستاییان برای ایجاد اقامتگاه‌های بوم‌گردی، گامی برای نگه‌داشت سرمایه و افزایش درآمدزایی پایدار در روستاهاست. هیودی ادامه داد: ایجاد اقامتگاه‌های بوم‌گردی در روستاها و فراهم‌کردن شرایط برای افزایش درآمد در بین روستاییان می‌تواند موجب درآمدزایی برای آنان شده و ماندگاری آنان را در روستاها افزایش داد. هیودی در پایان افزود: در این جلسه به نمایندگی از نظام مهندسی کشاورزی و از سوی دفتر ملی گیاهان دارویی مقرر شد تفاهم‌نامه‌ای میان معاونت دهیاری‌ها با دفتر ملی گیاهان دارویی منعقد شود تا در زمینه گیاهان دارویی و امور تخصصی نظام مهندسی کشاورزی در روستاها فعالیت‌های گسترده‌ای صورت گیرد. هیودی یادآور شد: در جلسات بعد از ارگان‌هایی نظیر سازمان تعاون روستایی ایران و معاونت امور باغبانی و بنیاد برکت باید دعوت شود تا آن‌ها در زمینه توسعه گردشگری روستایی در روستاهای کشور راهکارهای خود را ارائه دهند.

گردشگری روستایی مغفول مانده است

جعفر کریمی، مدیرکل دفتر هماهنگی عمرانی و خدمات روستایی سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، نیز اظهار داشت: در حال حاضر توسعه گردشگری به‌عنوان یکی از محورهای توسعه روستایی در کشور شناخته شده است، چراکه روستاهای ما به‌دلیل ظرفیت موجود در حوزه‌های کشاورزی و دامداری به‌میزان مشخصی می‌توانند ظرفیت اسکان و درآمد برای کشور ایجاد کنند. وی در ادامه با تأکید بر لزوم توسعه گردشگری در روستاها اظهار داشت: در حال حاضر حوزه گردشگری روستایی در کشور مغفول مانده است. ازاین‌رو اقدامات متعددی را در این زمینه انجام داده‌ایم تا بتوانیم حوزه مغفول‌مانده را در روستاهای کشور فعال کنیم. کریمی، با اشاره به اقدامات مشترک سازمان دهیاری‌ها و سازمان میراث فرهنگی، یادآور شد: براساس تفاهم‌نامه مشترک منعقده بین دو سازمان مقرر شده است که هر دو دستگاه در گام نخست درباره 500 روستایی که هدف گردشگری معرفی شدند، اقدامات مشترکی انجام دهند. بنابراین در قالب این تفاهم‌نامه در گام نخست سعی کردیم الگوهای موفقی را برای توسعه گردشگری در روستاها معرفی و به دهیاران به‌عنوان مدیران روستا اعلام کنیم که اگر گام‌های اولیه‌ای را در این خصوص بردارند حتماً مردم با تأسی به آن‌ها متوجه می‌شوند که چطور می‌توانند ظرفیت‌های موجود در بخش گردشگری طبیعی، تاریخی، فرهنگی را به‌گونه‌ای فعال کنند تا ضمن ایجاد اشتغال در روستاها موجب افزایش درآمد شوند.

مدیرکل دفتر هماهنگی عمرانی و خدمات روستایی، با اشاره به تفاهم‌نامه منعقدشده در سال‌های 95 و 96 افزود: براساس این تفاهم‌نامه مقرر شد که برای توسعه گردشگری در روستاها به 180 روستا کمک مالی شود. ازاین‌رو با فعالیت‌هایی که دهیاری‌ها به‌عنوان فعالیت‌های گردشگری به ما معرفی کردند، به روستاها کمک مالی شد. به‌طوری‌که برای هر روستا 100 میلیون تومان کمک مالی در نظر گرفته شد تا نخستین جرقه توسعه گردشگری در روستاها زده شود. وی در ادامه با اشاره به اهمیت برگزاری این جلسه اظهار داشت: برگزاری جلسات این‌چنینی به ما کمک می‌کند بتوانیم از ظرفیت‌های موجود در سازمان میراث فرهنگی برای توسعه گردشگری در روستاها استفاده کنیم.

سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار:20اسفند1397 ، کدخبر: 63918: www.sabzineh.org


خبرهای مرتبط
آخرین اخبار
پربازدیدترین