
شعارسال: پیش از این نفت خبر در سلسله گزارشهایی به بررسی صورتهای مالی شرکت نفت پاسارگاد پرداخته و ابهامات و تخلفات صورت گرفته در بخش فروش این شرکت را واکاوی کرده بود.
اما وضعیت شرکت نفت پاسارگاد و شرکت فرعی وابسته به آن یعنی هرمز پاسارگاد به نحوی است که حسابرس شرکت نفت و گاز و پتروشیمی تامین اجتماعی (تاپیکو) نیز ناچار شده است در گزارش حسابرسی تاپیکو به آن اشاره کند. نفت پاسارگاد زیرمجموعه تاپیکو است. جالب اینجاست که حسابرس تاپیکو نیز به ابهامات و تخلفات صورت گرفته در نفت پاسارگاد پرداخته است که این موضوع مهر تایید دیگری بر گزارشهایی است که نفتخبر پیش از این به آنها پرداخته بود.
معضل نفت پاسارگاد در صورتهای مالی تاپیکو
در گزارش سازمان حسابرسی در خصوص عملکرد تاپیکو منتهی به ۳۱/۲/۹۸ با اشاره به وضعیت شرکت نفت پاسارگاد آمده است:
«شرکت فرعي نفت پاسارگاد طي ۶ ماهه نخست سال مالي مورد گزارش معادل ۳۵۵٫۷۹۲ تن محصول قير به مبلغ ۵٫۴۷۰ ميليارد ريال (معادل ارزي ۱۱۳٫۸ میلیون دلار( از طريق رينگ صادراتي بورس کالا عمدتا به شرکت فرعي فرآوردههاي قيري هرمز پاسارگاد تماما به صورت ريالي فروخته است. متعاقبا شرکت هرمز پاسارگاد محصول خريداري شده را با کارت بازرگاني شرکت نفت پاسارگاد و صدور پروانه گمرکي به نام شرکت مذکور جمعا به مبلغ ۴٫۵۹۳ ميليارد ريال (۳۰ درصد ارزي و ۷۰ درصد ريالي) به عنوان صادرات به فروش رسانده است. با توجه به تغييرات نرخ ارز و متاثر بودن نرخهاي فروش ناشي از آن و نامعلوم بودن دليل دريافت بخشي از فروشهاي صادراتي به ريال، تعيين تعديلات احتمالي ناشي از موارد فوق در حال حاضر براي اين سازمان ميسر نيست.»
سازمان حسابرسی در بند دیگری خصوص عملکرد تاپیکو با اشاره به نام نفت پاسارگاد آورده است:
«فروشهاي شرکت نفت پاسارگاد و شرکت تابعه آن (فرآوردههاي قيري هرمز پاسارگاد) با توجه به سوابق مالياتي موجود مشمول ماليات و عوارض ارزشافزوده است. همچنين بابت ماليات عملکرد سنوات قبل شرکتهاي فرعي براساس برگهاي تشخيص صادره جمعا مبلغ ۱٫۰۰۰ ميليارد ريال مطالبه گرديده است. از بابت موارد فوق ذخيرهاي در حسابها منظور نشده است. احتساب ذخيره مالياتي از بابت موارد فوق در حسابها ضروري بوده، ليکن تعيين قطعي آن منوط به اعلام نظر اداره امور مالياتي است.»
نکته قابل ذکر این که در ادبیات حسابداری، نگرفتن ذخیره مالیات به معنی شناسایی نکردن هزینهها و در نتیجه نشان دادن سودهای موهوم است. که این امر میتواند به توزیع سودهای موهوم منجر شود.
شرکتهای فرعی یا حیاط خلوت؟
شرکت نفت پاسارگاد از طریق یک شرکت فرعی به نام هرمزپاسارگاد اقدام به فروش و صادرات قیر میکند و به دلیل عدم کنترلهای لازم بر شرکتهای فرعی که به نوعی نقش حیات خلوت را برای مدیران شرکتهای اصلی ایفا میکنند عموما تخلفاتی مانند ابهامات در فروش و ایجاد مطالبات معوق، مشکوک الوصول و مطالبات سوخت شده در همین شرکتهای فرعی رخ میدهد. در گزارش سازمان حسابرسی در مورد عملکرد تاپیکو در این خصوص آمده است:
«مغايرتهاي نامساعد ناشي از تطبيق حسابهاي شرکتهاي وابسته با ساير شرکتها به مبلغ ۱۴٫۹۷۵ ميليارد ريال، کسري ذخيره ماليات به مبلغ ۵٫۶۲۸ ميليارد ريال و مطالبات راکد و سنواتي به مبلغ ۱٫۴۴۵ ميليارد ريال (جمعا معادل مبلغ ۳٫۶۳۴ ميليارد ريال سهم شرکت اصلي از شرکتهاي وابسته)است. به دليل عدم دسترسي به مستندات و شواهد لازم، تعيين آثار مالي احتمالي ناشي از موارد فوق بر صورتهاي مالي مورد گزارش، در شرايط حاضر براي سازمان حسابرسی مقدور نیست.»
مطالبات مشکوک الوصول در تاپیکو
شکلگیری و رشد مطالبات مشکوک الوصول گویای وضعیت مستعد فساد در هلدینگها و بنگاههای اقتصادی و نشان دهنده فقدان اعتبارسنجی مشتریان و زد و بندهای صورت گرفته است. در گزارش سازمان حسابرسی در خصوص مطالبات مشکوک الوصول در تاپیکو آمده است:
«سرفصل حسابهاي دريافتني تجاري وغير تجاري و پيشپرداختهاي شرکتهاي فرعي و مطالبات شرکت اصلي (يادداشتهاي توضيحي ۵ و ۷) شامل مبلغ ۶۷۲۱ ميليارد ريال اقلام راکد و سنواتي است که عليرغم پیگیریهای حقوقي انجام شده،تاکنون تسویه نگرديده است، براساس شواهد موجود احتساب ذخيره مطالبات مشکوکالوصول از اين بابت در حسابها ضروري است»
مدیرانی که مدعی شفافیت هستند باید با انتشار اسامی افراد و شرکتهایی که موجب شکلگیری این حجم از مطالبات مشکوکالوصول شدهاند، ادعای شفافیت خود را در عمل ثابت کنند. قطعا نفتخبر این موضوع را در روزها و هفتههای آتی و در بخشهای بعدی این گزارش، پیگیری خواهد کرد.
شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری نفت خبر ،تاریخ انتشار: 18 آذر 1398،کدخبر: 63324 ،www.naftkhabar.ir