شعار سال: خودروسازان امسال را با افت تولید شروع کردند و تولید انواع خودرو در کشور طی فروردین امسال به ۲۴هزار و ۹۲۲دستگاه رسید که در مقایسه با فروردین سال گذشته حدود ۴۲درصد افت داشته است. همین عدم عرضه خودروسازان به بازار باعث نوسان جدیدی در بازار شده است، بهطوریکه دوباره قیمت خودرو در بازار گران شد.
احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان ایران با توجه به نتایج جلسات کمیته خودرو در خصوص قیمت خودرو در سال۹۹ گفته است: «افزایش قیمت خودرو قطعی است، اما میزان آن بسته به تصمیم نهایی ستاد تنظیم بازار دارد.»
موج دوم گرانی خودرو در پیش است
پیشبینی میشود موج دوم گرانی خودرو با افزایش قیمت کارخانهای رخ دهد. این شرکتها بهخاطر آنچه افزایش هزینه تولید است خواهان افزایش قیمت خودرو شدهاند. انجمن خودروسازان ایران گفته است: «با توجه به افزایش ۸۰ تا ۹۰درصدی قیمت برخی از مواد اولیه خودروسازان طی یک سال گذشته و شرایط فعلی کسبوکار، افزایش قیمت خودرو اجتنابناپذیر است.» از طرفی سازمان حمایت و شورای رقابت بر سر قیمت خودرو اختلاف نظر دارند. «فعالان بازار معتقدند اگر عرضه خودرو افزایش داشته باشد بهطور حتم بازار شاهد افزایش قیمتها نخواهد بود. به هر حال هنوز قیمتهای جدید انواع خودروهای داخلی در سال۹۹ تعیین نشده و همین امر تأثیرات خود را بر بازار گذاشته است.»
تکلیف افزایش قیمت مشخص نیست
وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه جلسه مشترک با اعضای کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی، با اشاره به اینکه افزایش تولید خودرو یکی از راهکارهای وزارت صمت برای مقابله با افزایش قیمت خودرو است، گفت: «هنوز تکلیف افزایش قیمت خودرو در سال۹۹ در ستاد تنظیم بازار نهایی نشده است.» رضا رحمانی، در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت تعیین تکلیف قیمت خودرو در ستاد تنظیم بازار، افزود: «بسیاری از محصولات صنعتی و غیرصنعتی در ماههای اخیر مشمول افزایش قیمت شده است و میشود، اما هنوز ستاد تنظیم بازار درباره موضوع مذکور تصمیمگیری نکرده است، اما اینکه قیمت غیرمتعارف باشد اینگونه هم نخواهد شد.» وی با تاکید بر اینکه هرگونه افزایش قیمتی براساس روابط و فرمول مشخص نخواهد بود، گفت: «در ستاد تنظیم بازار نماینده ۱۴دستگاه مرتبط و نمایندگانی از «ان جی او»های حمایت از مصرفکنندگان حضور دارند.» وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این سوال که چه زمانی تعیین تکلیف قیمت خودرو صورت میگیرد؟ افزود: «هنوز به نتیجه نرسیدهاند و هرگاه به نتیجه برسند اعلام میشود.» این عضو کابینه دولت با اشاره به ثابت ماندن قیمت خودرو تولید شده در کارخانه در سال۹۸، افزود: «سال گذشته خودروسازان افزایش قیمت نداشتند، اما بازار تلاطمهای بسیاری داشت؛ در سال جاری هم براساس برنامهریزیهایی که مقرر شده است، تیراژ تولید بیشتر شده و در این صورت با افزایش تولید بسیاری از مشکلاتی که الان به آن اشاره شد، هم حل میشود.»
رحمانی ادامه داد: «سازمان حمایت از مصرفکنندگان از ماهها قبل مدارک موردنیاز جهت تعیین قیمت خودرو را دریافت کرده است و آن را مورد بررسی قرار میدهند، یقینا تصمیم ستاد تنظیم بازار منصفانه خواهد بود.»
وی با اشاره به اهمیت افزایش تیراژ خودرو در تعیین قیمت، گفت: «باید واقعیت را پذیرفت در دورهای کالاها با ارز ۴۲۰۰تومان وارد میشد، اما درحال حاضر رقم ارز به رقم نیمایی تبدیل شده است، بنابراین گرانی دور از انتظار نیست.»
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه این وزارتخانه سعی بر کنترل قیمتها به رغم افزایش قیمت مواد اولیه دارد، افزود: «مثلا در تولید ماکارونی قیمت گندم افزایش قابل توجهی داشت، اما ما اجازه ندادیم قیمت ماکارونی افزایش پیدا کند.»
وی همچنین تصریح کرد: «عرضه و تقاضای قیمت خودرو را بازار تعیین میکند و سعی ما این است که با افزایش تولید مشکلات موجود رفع شود.»
شیب تورم خودرو رو به افزایش است
«فربد زاوه» کارشناس بازار خودرو درباره افزایش قیمت خودرو میگوید: «افزایش بازار بهخاطر اقتصاد تورمی است. کشوری که ۴۰درصد تورم دارد طبیعی است که قیمتها شروع به افزایش میکند.»
او ادامه میدهد: «البته بازار هم دو و نیم ماه بهخاطر کرونا سرکوب شده بود وقتی دوباره شروع به فعالیت کرد آن تورمی که درونش جمع شده بود آزاد شد و سریعا با ۱۰ تا ۱۵درصد قیمت بالاتر شروع به کار کرد.»
او پیشبینی خود از بازار خودرو در سال۹۹ را اینطور بیان میکند: «همه بازارها در سال۹۹ نسبت به ریال دچار انبساط میشوند. چون کشور متورم است. اینها تابع اقتصاد کلان کشور است و اقتصاد کلان کشور دچار سیاست انبساطی است. هر چقدر تورم بیشتر شود ارزش پولی هم کمتر میشود.»
او با بیان اینکه دیگر کرونا در بازار خودرو دخیل نیست، میگوید: «الان رکود بهخاطر کرونا نیست. رکود بهخاطر از دست رفتن قدرت خرید است. مشکل این است که قیمتها زیاد شده و مردم پول ندارند بابتش پرداخت کنند.» این کارشناس بازار خودروادامه میدهد: «احتمالا دولت به سیاق سالهای گذشته، بسته حمایتی از صنعت خودرو را که شامل وام کمبهره خرید خودرو باشد، ارائه میکند، ولی شیب تورم و بهای تمام شده رو به افزایش، شرایط را پیچیده میکند.»
زاوه میگوید: «در همین تعطیلات عید و کرونا، دیدیم نرخ ارز بیش از ۲۰درصد افزایش داشته است و احتمالا اگر مسائل بینالمللی حل و فصل نشود که بعید است حرکتی تا آبانماه شود و قیمت نفت هم ترمیم نشود که احتمالا اقدامات بینالمللی چندان موثر نخواهد بود، فشار بر تامین ارز را در کشور گستردهتر میکند که خود به معنای تشدید گرانی در کشور است.»
وی ادامه میدهد: «حتی با نرخ ۴۰درصد تورمی که خوشبینانه است و با حذف پراید و پژو۴۰۵ تا پایان سال، به معنای خداحافظی خودروی زیر ۱۰۰میلیون تومان خواهد بود.»
شعار سال با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه صبح نو، کد خبر: 37745، تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹، www.sobhe-no.ir