شعار سال: شاید برخی اقلام و محصولات غذایی که هیچ ارزشی برای خانوادهها نداشته باشد، در آمد قابل توجهی را برای یک صنعت به همراه دارد، از این دست موارد در آمار صادرات و واردات گمرک به شدت دیده میشود که از آنها میتوان به تجارت "آب پنیر" اشاره کرد.
آب پنیر یکی از اقلامی است که در منزل تمام ایرانیها به وفور دیده میشود و خیلی راحت از کنار این محصول ارزآور برای کشور گذر میشود البته نباید فراموش شود آب پنیری که در خانهها وجوددارد دارای کیفیت مطلوب صادراتی آن نیست.
تعرفه آب پنیر در گمرک با کد 04041000 به ثبت رسیده که توضیح دقیق این تعرفه گمرکی "آب پنير و آب پنير تغييريافته, حتي تغليظ شده يا حاوی ماده شيرين کننده" ذکر شده است، این کد تعرفه نیز دقیقا با همین مضمون در آمار وارداتی نیز ذکر شده است، که برخی از افراد بر این باورند آب پنیر از ایران صادر می شود ایران پودر این محصول را به کشور وارد میکند.
در آمار پنج ماهه نخست سال 2 میلیون و 686 هزار و 272 کیلوگرم آب پنیر در 39 نوبت از کشور صادر شده که ارزش دلاری این مقدار صادرات 3 میلیون و 22 هزار و 735 دلار به ثبت رسیده است.
با توجه به میزان حجم و ارزش دلاری صادرات آب پنیر در پنج ماهه نخست سالجاری هر کیلوگرم آب پنیر صادراتی برای کشور یک دلار و 12 سنت ارز آوری به کشور داشته است.
در آمار وارداتی گمرک طی پنج ماه نخست سال 873 هزار و 500 کیلوگرم آب پنیر به ایران وارد شده که ارزش دلاری این مقدار واردات در گمرک 3 میلیون و 45 هزار و 456 دلار به ثبت رسیده است.
با بررسیهای به دست آمده هر کیلوگرم آب پنیر وارداتی برای کشور 3 دلار و 486 سنت هزینه به همراه داشته است.
در مجموع میتوان گفت ایران آب پنیر خود را 1.12 دلار صادر و آب پنیر کشورهایی همچون ترکیه، اتریش و فرانسه را به هر شکلی به قیمت 3.48 دلار خریداری میکند.
این تفاوت قیمت دقیقا در ارزش ریالی حجم واردات و صادرات آب پنیر مشهود است، با توجه به آمار گمرک هر کیلوگرم آب پنیر صادراتی ایران 3429 تومان و هر کیلوگرم آب پنیر وارداتی به ایران 12 هزار و 205 تومان ارزش گذاری شده است.
حال جای سوال است با وجود صادرات 3 برابری آب پنیر به کشورهایی همچون افغانستان، پاکستان و عراق چه دلیلی وجود دارد که آب پنیر از کشورهایی همچون فرانسه و اتریش به ایران وارد شود و اگر محصول فرآوردی شده آب پنیر به ایران وارد میشود جای سوال دارد که چرا این فرآوری در ایران انجام نمی شود تا نیاز کشور از طریق تولید داخلی رفع شود.
با اندكي تلخيص و اضافات برگرفته از خبرگزاري میزان، تاریخ انتشار: 12 مهر 1395، کد مطلب: 228091:www. mizanonline.ir