پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۱۶۴۸۶
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۲۱ آذر ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۷
خیلی از دانشجویان نخبه‌ای که فرار بر قرار در ایران را ترجیح داده اند می‌گویند نبود اشتغال باعث شده آن‌ها مهاجرت کنند.

شعار سال: فرار مغز‌ها قصه امروز و دیروز ما نبوده و کشورهای جهان سوم کم و بیش با این مشکل مواجه هستند بنابراین روزانه شاهد رشد و توسعه آمار رسمی و غیر رسمی خروج نخبگان از کشور هستیم.

اما در این میان باید به این نکته توجه داشته باشیم که نیروی انسانی هر کشوری ثروت و سرمایه آن محسوب می‌شود، سرمایه‌های هنگفتی که برای آن صرف شده و در پایان دو دستی تقدیم کشور‌های اروپایی و آمریکایی خواهند شد، بدون اینکه کسی در قبال این وضعیت خطرناک واکنشی نشان دهد یا اعتراضی داشته باشد.

فرار مغز‌ها در ایران مانند دیگر کشورهای جهان سومی به یک تراژدی تبدیل شده است و علت آن را می توان در ضعف برنامه  ریزی و کم توجهی  نسبت به  خروج نخبگان یا بازگشت آنان به کشور منسوب کرد.

شاخص‌های گوناگونی از جمله علم، ثروت و منابع طبیعی تا نیروی انسانی برای توسعه و پیشرفت یک کشور در نظر گرفته می‌شوند، اما نیروی انسانی می‌تواند مولد شاخص‌های دیگر توسعه باشد به طوری که اگر این شاخص از سطح متوسط بالا رود نشان دهنده پیشرفت آن کشور خواهد بود.

بنابر آمار مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۹، ۶۰ هزار نفر از ایرانیانی که در این سال مهاجرت کرده‌اند از نخبگان بوده اند و این افراد غالباً  از رتبه ‌های برتر المپیادهای علمی یا کنکور محسوب می‌شدند.  

با وجود اینکه تلاش‌های بسیاری برای جلوگیری از فرار مغزها انجام شده است، اما همواره درصد قابل توجهی از دانش‌آموختگان علمی تمایل مهاجرت به کشور‌های پیشرفته یا توسعه یافته را داشته اند. مجله نیوزویک‌ طبق آخرین داده‌های خود به این نتیجه رسیده است که مهاجرت نخبگان ایرانی به علت افزایش تورم،کاهش دستمزد‌ها و مدیریت ناکارآمد اقتصادی است و استادان ایرانی هم به علت دریافت حق الزمه ناچیز مجبور به اتخاذ شغل دوم و فعالیت در مشاغل دیگر هستند بنابراین دولت باید حقوق بیشتری را برای این افراد در نظر بگیرد تا جواب گوی نیازهای مالی شان باشد. 

شعار «درهای ما به روی همه‌ ملت‌ها باز است» روی تابلوی اعلانات دانشگاه «ام آی تی» آمریکا حک شده است که بعد از بررسی های کارشناسانه می توان به این نتیجه دست یافت که این عامل دعوتی زیرکانه از ثروت کشورهای جهان سوم در سایه دشمنی علنی با این کشورهاست، نخبگانی که به نام ایران و از دانشگاه  های مطرح  ایرانی هستند اما به کام آمریکا و اروپا تمام می‌شوند و فعالیت ها و دستارودهای انسانی و فناورانه خود را در آن کشورها خرج می کنند.

گزارش چهارشنبه صبح/ دلیل ترک ایران از سوی نیرو‌های کار متخصص چیست؟

با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری باید به این نکته توجه داشت که نخبگان سرمایه‌های ملی هر کشوری هستند و لازم است تا با ثبت نام در بنیاد علمی نخبگان بتوانیم از این سرمایه‌های انسانی درمسیر رشد و توسعه و شکوفایی کشور استفاده کنیم تا به اینصورت شاهد خروج نخبگان از کشور نباشیم. باید به منظور توسعه و پیشرفت علمی نخبگان ایرانی با همه جهانیان ارتباط‌های مناسب و موثری برقرار کنیم و شرایط را برای بازگشت آن‌ها به کشور مهیا سازیم.

اشتغال؛ عاملی برای خروج نخبگان از کشور

در واقع اشتغال یکی از عمده دلایلی است که باعث خروج نخبگان از کشور شده است و تا زمان رفع این معضل همواره شاهد فرار مغزها از کشور خواهیم بود؛ طی سال‌های اخیر رشد دانشجویان تربیت معلم بسیار حائز اهمیت بوده است چرا که تعداد زیادی از این افراد بعد از فارغ التحصیلی جذب بازار کار می‌شوند و  دیگر مشکلی از بابت آینده آنان را تهدید نخواهد کرد؛ به همین علت مهم‌ترین دلایل مهاجرت نخبگان شامل بیکاری واشتغال نیروی فعال و تحصیلکرده می‌شود.

سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) آماری از مقاصد اول دانشجویان ایران در سال ۲۰۱۶ میلادی منتشر کرده است که بر این اساس، ۵۱ هزار و ۸۲ دانشجوی ایرانی در کشور‌های آمریکا، ترکیه، کانادا، آلمان، ایتالیا، مالزی، امارات، استرالیا، انگلستان و فرانسه ثبت نام ‌و این کشورها هم به ترتیب بیشترین تعداد دانشجویان ایرانی را جذب کرده اند.

گزارش چهارشنبه صبح/ دلیل ترک ایران از سوی نیرو‌های کار متخصص چیست؟ / نبود اشتغال مناسب؛ مهم‌ترین عامل فرار مغر‌ها

همچنین بیشترین خروج دانشجویان ایرانی از کشور طی دهه‌های ۵۰ و ۶۰ شمسی اتفاق افتاده که دلایل گوناگونی از جمله تحولات سیاسی آن زمان مانند پیروزی انقلاب اسلامی و اتفاقات پس از آن دوره مانند انقلاب فرهنگی و در پی آن تعطیل شدن دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور و همچنین شروع جنگ تحمیلی باعث بروز این اتفاق شده است.

سپس در دهه ۷۰ شمسی روند خروج دانشجو از کشور سیر نزولی پیدا کرد و در اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ همزمان با افزایش ظرفیت دانشگاه‌ها و افزایش تعداد دانشجویان در ایران شمار دانشجویانی که برای ادامه تحصیل از کشور خارج شده اند افزایش پیدا کره است.

گزارش چهارشنبه صبح/ دلیل ترک ایران از سوی نیرو‌های کار متخصص چیست؟ / نبود اشتغال مناسب؛ مهم‌ترین عامل فرار مغر‌ها

وزارت علوم باید برای بازگشت دانشجویان مهاجرت کرده برنامه‌ریزی کند

محمد صادق بیجندی، معاون آموزشی جهاد دانشگاهی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی اظهار کرد: اعزام دانشجویان ایرانی به خارج از کشور اگر با برنامه ریزی مناسبی صورت بگیرد تاثیر مثبتی بر رشد علم و فناوری کشور خواهد داشت و باعث برقراری ارتباطات متقابل علمی و فرهنگی بین دانشجویان و جامعه می‌شود.

او افزود: از آنجایی که ایران برای اعزام دانشجویان به خارج از کشور هدفمند عمل نکرده است و دانشجویان ایرانی خودشان با گرفتن پذیرش از دانشگاه‌های دیگر به آنجا مهاجرت می‌کنند، هیچ برنامه‌ای برای بازگشت و برقراری ارتباط منسجم با آنان وجود ندارد. تمام دستاوردهای آن‌ها نصیب کشورهای بیگانه می شود و کشورمان از نظر علم و فناوری عقب می ماند.

بیجندی تصریح کرد: توسط سفارتخانه های کشورمان در سراسر جهان می توانیم از مهارت و دستاوردهای دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در خارج استفاده کنیم، اما در حال حاضر مجموعه و ساختاری که بتواند هدفمند با دانشجویان ایرانی خارج از کشور ارتباط برقرار کند، نداریم و این موضوع ممکن است مشکلات جدی را برای حوزه فناوری کشور به وجود آورد.

معاون آموزشی جهاد دانشگاهی ادامه داد: بسیاری از دانشجویان با استعداد ایرانی برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری از دانشگاه‌های برتر دنیا پذیرش گرفته و به آنجا می‌روند. باید بدانیم که به علت رصد نشدن این دانشجویان عالی رتبه مشکلاتی در آینده دانشگاهی و پژوهشی کشور به وجود خواهد آمد و نیروهای ماهر ایرانی را از دست خواهیم داد.

بیجندی درباره راهکار‌های موثر برای بهبود وضعیت مهاجرت دانشجویان ایرانی و استفاده از دستاورد‌های علمی آنان در کشور، گفت: مهم‌ترین راه استفاده از دستاورد‌های دانشجویان ایرانی مقیم خارج بهره وری از تجربه‌های موفق کشور‌های دیگر در این حوزه است. کشورهای خارجی برای اعزام دانشجو به خارج امتیاز خاصی قائل نمی‌شوند، اما با تنظیم  برنامه‌های خاص به ویژه بعد از پذیرش فرد از دانشگاه‌های خارجی سعی می‌کنند به شیوه‌های مختلف ارتباط آنان را با دانشگاه‌هایی که مقاطع قبلی را در آن جا خوانده اند، تقویت کنند.

معاون آموزشی جهاد دانشگاهی اضافه کرد: اگر وزارت علوم همه دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی عالی را موظف کند که پذیرش دانشجویان در کشور‌های خارجی را رصد کرده و با برقراری ارتباط موثر با دانشجویان باعث بازگشت به کشور و استفاده از دستاورد‌های علمی آنان شود وضعیت بهتری در این زمینه خواهیم داشت.

بیجندی اظهار کرد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فعالیت‌هایی را طی چند سال اخیر در زمینه بازگشت دانشجویان ایرانی به کشور انجام داده است، اما باید گفت این اقدامات کافی نبوده و باید منسجم‌تر و هدفمند‌تر عمل کنیم.

گزارش چهارشنبه صبح/ دلیل ترک ایران از سوی نیرو‌های کار متخصص چیست؟

معاون آموزشی جهاد دانشگاهی گفت: نیرو‌های توانمند و با استعداد کشور جذب کشور‌های توسعه یافته می‌شوند و این امر باعث خواهد شد در آینده‌ای نزدیک شاهد ایجاد خلاء در زمینه نخبگان علمی باشیم که برای بهبود این وضعیت باید با کمک وزارت علوم برنامه های راهبردی و موثری را ترتیب دهیم.با اینکه واقعه فرار مغز‌ها در کشور‌های جهان سوم قابل کتمان نیست، اما در کنار آن مسائلی مانند ماندگار شدن متخصصین و فرار ژن‌ها ظاهر می‌شود، یعنی نیروی انسانی باهوش و متخصصی که در خارج از کشور برای همیشه زندگی می‌کند و در این صورت تولید مثل هم می‌کند و به اینصورت شاهد نسلی خواهیم بود که با عنوان نخبه اروپایی پرورش داده می‌شوند.

نخبگان همانند نفت و گاز و ذخایر طبیعی منابع باارزشی هستند و تنها تفاوت در این زمینه آن است که منابع و ذخایر ملی روزی به پایان خواهند رسید، اما به هیچ عنوان نیروی انسانی پایان نمی‌یابد بلکه استفاده از دستاورد‌ها و تجربه‌های این افراد باعث رشد و توسعه روز افزون کشور خواهد شد، اما عدم استفاده از آنان نتیجه ای جزء مهاجرت و خروج آنان از کشور نخواهد داشت. 

 

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از باشگاه خبرنگاران جوان، تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۹، کد خبر: ۷۵۶۹۸۹۰، www.yjc.ir
اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
حسینی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۱
0
0
ایرانی هایی که در دانشگاه های خوب درس خوندنو زحمت کشیدن هیچ راهی برای پیشرفت جز مهاجرت نمی بینن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۱
0
0
این تراژدی اتفاقا برای همه اورده داشت جز خود نخبگان! واقعا جز تاسف هیچی نداره
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین