چند روز پیش سرانجام کلنگ احداث سد زارم رود که گویی چهارمین سد بزرگ استان مازندران لقب گرفته و با همه بزرگی اش قرار است تنها ۲ درصد به حجم منابع آب سطحی مهار شده استان بیافزاید، با سکوت پیش بینی پذیر سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور و سازمان حفاظت محیط زیست، در قلب جنگلهای هیرکانی مازندران به خاک کوفته شد.
شعار سال: سد زارم رود در صورت اجرا پس از سدهای شهید رجایی و فینسک (در دست اجرا)، سومین سد ساخته شده روی سرشاخههای تجن است و قابل پیش بینی است که ساخت آن مترادف قطعی نابودی تجن خواهد بود.
اگرچه قرار نیست وزارت نیرو از اهداف مدیریت سازه بنیان منابع آب سطحی کشور کوتاه بیاید و از این دستگاه آبسالار انتظار نگرانی از آینده زیست بوم مازندران عبث و بیهوده است، اما پارهای از بیانات ارایه شده از سوی مقامات استانی در این مراسم نیازمند تحلیل، روشنگری و پاسخگویی به افکار عمومی است.
از منت مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران مبنی بر «رهاسازی آب برای محیط زیست» و «تکثیر ماهیان» در دریاچه این سد به عنوان تلاشی ناکام برای توجیه هزینه ۹۵۰ میلیارد تومانی این سازه که تنها میتواند بیانگر روحیه طناز و شوخ طبع ایشان باشد تا بیانات نامفهوم یکی از نمایندگان ساری مبنی بر اینکه «احداث این سد اقدام بزرگی است و شک نکنید با این کار بزرگ تاریخ از شما به نیکی یاد خواهد کرد»؟! تا اظهار خاکساری آن نماینده دیگر در برابر مردم و «ابراز شرمندگی» او بابت تاخیر در ساخت این سد، همگی گویای عدم درک پیامدهای مدیریت سازه بنیان آب و آسیبهای مترتب بر آن از سوی مدیران و تصمیم سازان این کشور است.
نمایندگان ما یا نمیدانند، یا مشاوره غلط دریافت میکنند، یا با وزارت نیرو در مسیر مدیریت سازه بنیان آب همراهند یا موکلان خود را ناآگاه تصور میکنند.
اما آنچه که مربوط به «موکلان» است، واضح و روشن و شفاف این است که چنین اقداماتی دوگانه و متناقض، قطع به یقین به حساب کارکرد این نمایندگان نوشته نخواهد شد. نمیشود تا دیروز مخالف ساخت سد فینسک باشی و امروز کلنگ سد زارم رود را به زمین بکوبی.
در این میان، اما سخنان استاندار مازندران بیشتر جلب توجه کرد.
استانداری که در همه سالهای گذشته در برابر اجرای طرح شیرین سازی و انتقال آب کاسپین و ساخت سد فینسک سکوت پیشه کرده بود، در مراسم کلنگ زنی سد زارم رود گفت؛ «شاید؟! اختلاف نظری بابت سد فینسک وجود داشته باشد؟!. از مزیتهای استان ما فراوانی آب است؟! باید از ظرفیت همه استانها برای رفع معضلات کشور استفاده کنیم؟!... مثلاً انتقال آب خلیج فارس؟! به استان مجاور بسیار مفید واقع شد؟! ... هیچ مازندرانی نمیپسندد استان همسایه نیاز به آب داشته باشد و او در عین فراوانی آب، دریغ کند»؟!
بنده در این مراسم شکوهمند کلنگ زنی حضور نداشتم و به طور مستقیم و بدون واسطه اظهار نظر آقای استاندار را نشنیدم. نمیدانم انتساب این سخنان به استاندار مازندران چقدر صحت دارد. نمیدانم خبرنگاری که این گزارش را تهیه کرده آیا صحبتهای ایشان را دقیق ضبط و سپس پیاده کرده یا خیر.
نمیدانم آیا پای شیطنت برخی بدخواهان استاندار در انتساب و انتشار این سخنان در میان است یا خیر. اما از صمیم قلب امیدوارم که این بیانات صرفا یک «خطای رسانه ای» باشد و همچنان امیدوارم که روابط عمومی استانداری مازندران با انتشار فایل سخنان آقای استاندار از این موضوع رفع شبهه و این سخنان را تکذیب نمایند.
اینکه استاندار مازندران تصور میکند استان محل ماموریتش «فراوانی آب» دارد و بعد اینطور نتیجه گیری کند که باید از این «ظرفیت برای رفع معضلات کشور استفاده کنیم» نیازمند روشنگری است. آیا روشنترین برداشت از این جمله که «هیچ مازندرانی نمیپسندد استان همسایه نیاز به آب داشته باشد و او در عین فراوانی آب، دریغ کند» به معنای کوتاه آمدن برای ساخت سد فینسک در ازای سد زارم رود نیست؟
اینکه استاندار استانی مهم با بیش از سه میلیون نفر جمعیت باشی، ولی هنوز درجریان نباشی که «استان مجاور» سهمی از طرح انتقال آب خلیج فارس ندارد و اتفاقا در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ برای چهارمین بار بواسطه لابیگری مسولینش مبلغ ۵ میلیارد تومان برای مطالعه مجدد این طرح گنجانده یا ندانی که همکار هم طرازت در همان استان مجاور مبلغ ۱۵ هزار میلیارد تومان برای اجرای این طرح ویرانگر فراهم کرده، پذیرفتنی و قابل درک نیست.
جناب آقای استاندار و جناب آقایان نمایندگان ساری در مجلس شورای اسلامی که تا دیروز از پیامدهای زیست محیطی سد فینسک میگفتید! منتظر توضیحات قانع کننده شما میمانیم. فراموش نکنید که «پرسشگری» حق مسلم شهروندی موکلان و «پاسخگویی» وظیفه جایگاه مدیریتی و تصمیم سازی شماست.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری تحلیلی اسکان نیوز، تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۰، کد خبر: ۳۴۹۵۰، www.eskannews.com