پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
يکشنبه ۰۴ خرداد ۱۴۰۴ - 2025 May 25
کد خبر: ۳۵۴۲۴۷
تاریخ انتشار : ۱۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۶:۲۶
دبیر خانه اقتصاد ایران با بیان اینکه دولت روحانی با پرداخت ۶۰ میلیارد دلاری ارز «جهانگیری» به کام رانت‌خواران، به کشور زیان وارد کرد، گفت: دولت قبل اقتصاد ایران را بلاتکلیف و در انتظار نگه داشت و با نداشتن برنامه اقتصادی باعث تعطیلی و ایجاد مشکلات بخش تولید کشور شد.
شعار سال: مسعود دانشمند، دبیر خانه اقتصاد ایران درباره آسیب‌هایی که سیاست‌های دولت تدبیر و امید به صنایع و تولید وارد کرد، اظهار کرد: بلاتکلیفی و در انتظار نگه داشتن تصمیمات اقتصادی و نداشتن رویکرد برای حوزه اقتصاد توسط دولت تدبیر و امید باعث علت اصلی تعطیلی و ایجاد مشکلات در حوزه صنعت کشور بوده است.

وی تاکید کرد: اگر دولت سیزدهم هم بخواهد همین مسیر را ادامه دهد و رویکرد اقتصادی دولت را مشخص نکند و بخواهد مثل آقای روحانی فی‌مابین دولتی، خصوصی و خصولتی بازی کند، همین اتفاقات تشدید خواهد شد.

پرداخت ۶۰ میلیارد دلاری ارز جهانگیری به کام رانت‌خواران و یک زیان برای کشور/ رئیسی ارز ۴۲۰۰ تومانی را قطع کند

این فعال اقتصادی ادامه داد: بخش خصوصی در کشور ما بستری نهفته دارد که دولت قبل از این بستر استفاده نکرد و اتفاقات به نام بخش خصوصی و به کامِ بخش خصولتی در دولت روحانی رخ داد که نمونه آن زیان ۶۰ میلیارد دلاری ارز جهانگیری بود که به کام رانت‌خواران بود.

دانشمند ادامه داد: در دولت قبل شرکت‌های دولتی را با خصوصی‌سازی خارج از ضوابط به تعطیلی و نابودی کشاندند. رانت‌های ایجاد شده و نرسیدن کالا‌های وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی به دست مردم را شاهد بودیم که نتیجه‌اش رسیدن کالا به دست مصرف‌کننده آن هم نابهنگام و با نرخ ارز نیمایی و آزاد بود که عامل اصلی افزایش قیمت‌ها بود.

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: به اعتقاد کارشناسان، بهترین مسیر برون‌رفت از این مشکلات این است که در وهله نخست رئیس‌جمهور تکلیف را برای خودش و تیم اقتصادی دولت مشخص کند که از چه رویکردی می‌خواهد استفاده کند؛ پاسخ هم روشن است، اگر اقتصاد دولتی را ادامه دهد، شکی نیست نتیجه‌ای بهتر از روحانی نخواهد گرفت و تکلیف تولیدکننده داخلی هم خانه‌نشینی است.

وی گفت: اگر قرار شد از اقتصاد خصوصی پشتیبانی شود، دولت نقش نظارتی، سیاست‌گذاری و حمایتی داشته باشد. در نخستین اقدام باید یارانه‌ای که با ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات می‌دهند، را قطع کند و این یارانه را با سازوکاری شبیه به کوپن به مصرف‌کننده بدهد؛ مثلا به‌جای اینکه دان مرغ را ارزان به مرغدار بدهیم تا مرغش را ارزان بدهد، می‌بایست همه هزینه‌ها را با نرخ تعادلی ارز تهیه و دولت به‌عنوان تنظیم‌کننده بازار، مرغ را به فرض از تولیدکننده ۶۰ هزار تومان خریداری و با قیمت ۲۰ هزار تومان در اختیار مصرف‌کننده قرار دهد.
 
دولت روحانی در اختیار رانت‌خواران بود

دولت پرداخت یارانه‌ها را هدفمند کند/ یارانه‌های اقتصاد ایران به کام قاچاق است

دانشمند افزود: دولت باید یارانه را هدفمند کرده و به‌جای پرداخت به یک قشر خاص که با رانت اقدام به دریافت یارانه مردم می‌کنند و نظارتی هم بر آنان نیست، به عموم مردم تخصیص دهد. در کشور امروز با حجم عظیمی از یارانه روبه‌رو هستیم که در جای خودش پرداخت نمی‌شود.

دبیر خانه اقتصاد ایران گفت: در حال حاضر ما نفت را بشکه‌ای ۱۴ دلار به پالایشگاه‌ها می‌دهیم درحالی‌که با این کار، شرایط برای قاچاق سوخت توسط عده‌ای هموار می‌شود.

وی تصریح کرد: با اعطای یارانه به تولیدکنندگان عملاً، دست مصرف‌کننده را از یارانه کوتاه می‌کنیم. با اصلاح این کار اولین قدم در جلوگیری از قاچاق را برداشته‌ایم و مبلغ یارانه را به‌صورت هدفمند برای خرید همان کالا می‌دهیم و جذابیت قاچاق هم از میان می‌رود.

بودجه در اختیار شرکتی دولتی است

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: آقای رئیسی امروز باید رسماً اعلام کند که مدیریت اقتصاد بر اساس اقتصاد خصوصی خواهد بود و با رویکرد ابلاغ رهبری در اصل ۴۴ آنچه را که باید در ید بخش خصوصی باشد را به آنان واگذار خواهد کرد و تکلیف در سهم دولت در این اقتصاد روشن کند. دولت جدید با واگذاری شرکت‌های دولتی اولین قدم را در کوچک کردن دولت بردارد؛ البته قبل از این اقدام می‌بایست اشکالاتی که در زمینه رانت‌ها در خصوصی‌سازی وجود دارد را با نظارت و اصلاح قوانین برطرف کند.

دانشمند با بیان اینکه بودجه در اختیار شرکتی دولتی است، افزود: در شرکت‌های دولتی هزینه‌ها قطعی و درآمد‌ها احتمالی است، و بیلان را معادل دریافت هزینه و درآمد می‌نویسند. مشکل اقتصاد جایی شروع می‌شود که هیچ سندی برای هزینه کرد‌ها نیست و هیچ گزارشی از سود‌های این نوع شرکت‌ها منتشر نمی‌شود و نظارتی هم بر آن‌ها نیست.

دولت سیزدهم ریل گذاری اقتصادی ایران را اصلاح کند/ اقتصاد رانتی در دولت تدبیر و امید حمایت و تقویت شد

وی گفت: آقای رئیسی برای نجات کشور، امروز باید اقتصاد رانتی و سوبسیدی که در دولت تدبیر و امید حمایت و تقویت شده را کنار بگذارد و با خصوصی‌سازی منطقی تولید را آزاد بگذاریم تا با افزایش و دست باز تولید کند و تولیدکنندگان بتواند با سیاست‌های بازار آزاد به قیمت غیر دستوری با شرایط رقابتی محصولات خود را فروخته و یا صادر کنند که با ورود دلار‌های آن‌ها آنان منفعت این سود به همه جامعه بازگردد.

دبیر اقتصاد ایران اشاره کرد: همه کشور‌های دنیا، اقتصاد سوبسیدی و یارانه‌ای را کنار گذاشتند البته ممکن است عده‌ای بگویند که این کار برای کشور هزینه‌ساز است، ولی اقدامی است که دیر یا زود باید انجام شود تا اقتصاد شکل واقعی به خود بگیرد و با حذف سیاست‌هایی مثل قیمت‌گذاری دستوری دست تولیدکننده برای کیفی سازی و به‌دست‌آوردن بازار را باز بگذاریم. مشابه این کار در همه دنیا اجرا شده و جواب داده است.

دانشمند تاکید کرد: دولت سیزدهم باید ریل اقتصادی ایران را اصلاح کند و کشور را که از یک جاده پردست‌انداز و خاکی به یک ریل آرام و منظم بازگرداند؛ البته کار در ابتدا بسیار کار سختی است، ولی پس از مدتی اتفاقات خوبی برای کشور رخ خواهد داد.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت دانا، تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۴۰۰، کد خبر: ۱۷۵۷۹۲۴، www.dana.ir
اخبار مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین