شعار سال: تعداد خانوار دارای سرپرست مرد در سال ۹۸ بیش از ۲۲میلیون و تعداد خانوار دارای سرپرست زن نیز بیش از ۴ میلیون است. خانوارهای دارای سرپرست مرد طی سالهای ۹۰ تا ۹۸، حدود ۲۰/۶ درصد افزایش داشتهاند، ولی در مورد تعداد خانوارهای معمولی دارای سرپرست زن شاهد افزایش حدود ۲۶/۸ درصدی بودهایم.
رتبه استانها از نظر زنان سرپرست خانوار
در بین استانهای کشور در سال۹۸ سیستان و بلوچستان و گیلان با ۲۰.۱ درصد و همدان با ۱۷.۳ درصد بهترتیب بیشترین و آذربایجان غربی با ۹.۹ درصد، کردستان با ۱۰.۱ درصد و هرمزگان با ۱۰.۸ درصد بهترتیب کمترین درصد زنان سرپرست خانوار را بهخود اختصاص دادهاند. همچنین طبق یک تقسیمبندی دیگر در این گزارش آماری، نسبت زنان خودسرپرست به زنان سرپرست خانوار برحسب استانهای کشور، در سال۹۸ خراسان جنوبی با ۷۲درصد، یزد با ۶۲.۶ درصد و گیلان با ۶۲.۱ درصد بهترتیب بیشترین و خوزستان با ۲۱.۶ درصد، هرمزگان با ۲۳.۶ درصد و ایلام با ۲۸درصد بهترتیب کمترین درصد زنان خودسرپرست را بین کل زنان سرپرست خانوار بهخود اختصاص دادهاند.
بهعبارتی در ۹استان خراسانجنوبی، یزد، گیلان، مازندران، قزوین، آذربایجانشرقی، مرکزی، زنجان و البرز بیش از نیمی از جمعیت زنان سرپرست خانوار، خودسرپرست (تکنفره) هستند.
در ۱۵استان کشور نیز نسبت زنان خودسرپرست در مقایسه با زنان سرپرست خانوار بالاتر از نسبت آن در کشور (بالاتر از ۴۱.۵ درصد) است. در نهایت نسبت زنان خودسرپرست به کل خانوارهای خودسرپرست در بین استانهای کشور در سال۹۸ بررسی شده است. بر این اساس در بین استانها اردبیل با ۹۴درصد، قم با ۹۳.۵ درصد و قزوین با ۹۰.۵ درصد بهترتیب بیشترین و هرمزگان با ۵۶.۶ درصد، لرستان با ۶۵.۴ درصد و تهران با ۶۶.۴ درصد بهترتیب کمترین درصد زنان خودسرپرست را بین کل خانوارهای خودسرپرست دارند.
آمار بالای طلاق و فوت همسر در گیلان
گیلان هم رتبه برابری با سیستانوبلوچستان در زمینه نسبت زنان سرپرست خانوار به کل خانوارها دارد که البته مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده این استان برخلاف سیستانوبلوچستان آن را جدا از سایر کشور نمیداند.
زهرا یعقوبنژاد در اینباره میگوید: گزارش آمارهای رسمی درباره زنان سرپرست خانوار نشان میدهد در دهههای اخیر تعداد خانوارهای دارای سرپرست زن در کشور افزایش یافته و گیلان هم از این موضوع مستثنی نیست. دلایل متعددی در کشور منجر به افزایش جامعه آماری زنان سرپرست خانوار شده است که در گیلان مهمترین عوامل آن فوت همسر و طلاق است.
بهگفته وی، در گیلان بیش از ۷۰ هزار نفر سرپرست خانوار تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند.
براساس آمار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیش از ۴ میلیون زن سرپرست خانوار در کشور داریم که حداقل ۶۰درصد آنها در گروه سنی بالای ۵۰سال قرار دارند. هرچند مسئولان این وزارتخانه تأکید میکنند سیاستگذاران علاوه بر مشکلات زنانگی فقر باید روی سالمندی این قشر نیز تمرکز کنند، اما در سیستان و بلوچستان و استانهای مرزی شرق کشور بیشترین آمار زنان سرپرست خانوار زیر ۱۸ سال است که موضوع را در این استانها متفاوت میکند؛ اتفاقی که میتوان مانند آنچه مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده سیستان و بلوچستان ذکر میکند به کودکهمسری، کودکمادری و ازدواجهای غیررسمی یا ازدواج با اتباع نسبت داد.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از گیل خبر، تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۴۰۰، کدخبر:، gilkhabar.ir، ۴۷۵۴۳۳