پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۹۰۱۳
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۱۱ آذر ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۸

صنایع تبدیلی حلقه گمشده باغداران گردو در سلسله

شهرستان سلسله به عنوان یکی از قطب‌های تولید گردو در لرستان شناخته می‌شود اما متأسفانه به علت نبود صنایع تبدیلی به اسم استان‌های دیگری بسته‌بندی و به بازار عرضه می‌شود و هیچ نامی از سلسله وجود ندارد.

شعارسال: شهرستان سلسله در 45 کیلومتری مرکز لرستان و در شمال این استان واقع است. این دشت حاصل‌خیز با مناظر طبیعی زیبا و چشم‌اندازهای شگفت‌انگیزش، محلی مناسب برای تفریح و گردش هموطنان از سراسر کشور شده است. با فرارسیدن فصل پاییز که فصل برداشت گردو از باغات سلسلسه می‌باشد، مسافران این دیار، جدای از سیر و سیاحت، سوغات‌ گردو را با خود به همراه می‌برند. جالب اینجاست که محصول گردوی شهرستان سلسله در مناطق مختلف این شهرستان با هم تفاوت‌هایی دارند و با وجود این تفاوت‌ها، دارای خصوصیاتی منحصربفرد بوده و هر کدام از نظر کیفیت بر دیگری برتری دارند.

*کهمان؛ قطب تولید گردو در سلسله

شرایط مناسب منطقه تفرج‌گاهی و خاک حاصل‌خیز کهمان، زمینه تولید گردوی مرغوب را برای باغداران این منطقه خوش آب و هوا فراهم نموده بطوری که این منطقه بکر به یکی از قطب‌های تولید گردو در استان لرستان تبدیل شده و همه ساله مسافران زیادی برای خرید این محصول به الشتر و خصوصاً به منطقه کهمان مراجعه می‌کنند.

*برداشت گردو از باغات یک ماه طول می‌کشد

یکی از باغداران الشتری با اشاره به شهریورماه و فصل برداشت گردو از باغات سلسله، می‌گوید: معمولاً از نیمه دوم شهریورماه به همراه همه اعضای خانواده اقدام به برداشت گردو از باغات خود می‌کنیم و این کار تقریباً یک ماه به طول می‌انجامد.

وی می‌افزاید: از آغازین مراحل برداشت گردو، افراد زیادی برای تهیه این محصول مراجعه می‌کنند که بیشتر آنها از مسافران سایر شهرها و مغازه‌داران می‌باشند.

*گردوی کهمان مرغوب‌ترین محصول است

صاحب یکی دیگر از باغات گردوی منطقه کهمان با ابراز خرسندی از فرارسیدن فصل برداشت گردو می‌گوید: بیش از 23 سال است که باغداری می‌کنم.

وی می‌افزاید: ما برای فرارسیدن چنین زمانی لحظه شماری می‌کنیم چرا که در کنار سایر اعضای خانواده، حاصل زحمات یکساله خود را از باغ گردو برداشت می‌کنیم.

وی ادامه داد: بیش از هشت هکتار زمین باغ گردو دارم و مابقی زمین‌ها، به صورت پراکنده توسط فرزندانم برداشت می‌شوند.

این باغدار الشتری با اشاره به طبیعت بکر و زیبای کهمان و درختان گردوی بومی این منطقه، خاطرنشان می‌سازد: گردوی منطقه کهمان، یکی از مرغوب‌ترین گردوهای تولیدی در استان لرستان است که خواص درمانی زیادی دارد.

وی ادامه می‌دهد: فصل برداشت گردو که فرا می‌رسد، مسافران و گردشگران زیادی از سایر نقاط استان جهت خرید گردو به باغداران این منطقه خوش آب و هوا مراجعه می‌کنند.

این شهروند الشتری تصریح می‌کند: سالانه بیش از 10 تن گردوی خشک برداشت از باغات خود برداشت می‌کنم.

*منطقه زیبای سنکر و تولید گردوی متفاوت!

از دیگر مناطق شهرستان سلسله که گردوی آن شهرت دارد، روستای «چشمه‌علی‌اکبر» می‌باشد. این منطقه که به «سَنکَر» معرف است، در 8 کیلومتری جنوب‌غرب الشتر واقع گردیده است.

«نصرالله محبی» یکی از باغداران این منطقه خوش آب و هوا است. وی بیش از 22 سال است که به تولید گردو از باغات خود مشغول است.

محبی، خاک حاصل‌خیز روستای چشمه‌علی‌اکبر را عامل کیفیت بالای محصول گردوی این منطقه می‌داند و می‌گوید: یکی از عوامل بالا بودن کیفیت محصول گردو در سنکر، خاک حاصل‌خیز این منطقه است.

وی می‌افزاید: گردوی روستای چشمه‌علی‌اکبر مورد در بین همشهریان و هم‌استانی‌هایمان شهرت دارد و با وجود تولید گردود در مناطق مختلف سلسله، مسافران زیادی جهت تهیه این محصول به اینجا سفر می‌کنند.

این باغدار موفق، از جمله خصوصیات گردوی سنکر را مغز پُر و سفید آن می‌داند و تصریح می‌کند: وجه تمایز گردوی روستای چشمه‌علی‌اکبر با سایر مناطق شهرستان سلسله، مغز پر و سفید و نیز خوش‌مزگی و طعم خاص آن است.

وی با اشاره به زحمات طاقت‌فرسای باغداری می‌گوید: زحمت برداشت و نگهداری و نیز رسیدگی به باغات گردو نسبت به درآمد آن مناسب است اما متأسفانه در برخی سال‌ها بعلت سرمای شدید، باغات گردو دچار خسارت و زیان می‌شوند لذا لازم است تا در خصوص هزینه‌های بیمه باغات گردو از سوی متولیان امر توجه بیشتری صورت گیرد.

*شهرستان سلسله رتبه اول تولید گردو در استان لرستان

رئیس اداره تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی سلسله گفت: بر اساس آمار، سطح زیر کشت گردو در سلسله حدود 2 هزار و 200 هکتار می‌باشد.

وی افزود: از این میزان، 15 هزار هکتار باغات مثمر هستند و همه ساله شاهد برداشت گردوی مرغوب از این باغات شاهد هستیم.

«اصغر حسینی» تصریح کرد: 700 هکتار باقی‌مانده، نهال گردو می‌باشند و یا هنوز به مرحله ثمردهی نرسیده‌اند.

وی با اشاره به میزان تولید گردو در باغ‌های این شهرستان گفت: به دلیل شرایط مناسب آب و هوا و خاک حاصل‌خیز سلسله، گردو درختی مناسب جهت کاشت و تولید ثمر است و میانگین تولید سالانه این محصول در این منطقه، 2 هزار و 500 کیلو در هر هکتار می‌باشد که به نوبه خود سوددهی مناسبی را برای باغ‌داران به ارمغان می‌آورد.

*پیش بینی برداشت 3 هزار و 750 تن گردو از باغ‌های سلسله

رئیس اداره تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی سلسله در خصوص میزان تولید گردو در سال جاری در این شهرستان، گفت: هرچند سرما و آفت، آسیب‌های جدی و زیادی را به باغداران این شهرستان وارد کرد اما با این وجود پیش‌بینی می‌شود که امسال سه هزار و 750 تن گردوی مرغوب از کل باغات سلسله برداشت شود.

*سلسله قطب تولید گردو در استان لرستان

این کارشناس امور کشاورزی و باغداری با تشریح شرایط کاشت درخت گردو گفت: سلسله قطب کاشت و تولید درخت گردو است و میزان سطح زیر کشت و عملکرد این محصول و میزان تولید در هکتار، تأییدی بر این مطلب است، اما در شرایط کنونی، به دلیل عدم سازگاری این نهال‌ها با آب و هوای این شهرستان، کاشت گونه نهال‌های جدید توصیه نمی‌شود.

وی با تشریح شرایط رشد و کاشت درخت گردو، این درخت را مقاوم در برابر سرما و گرمای زیاد ندانست و تأکید کرد: درخت گردو گرمای بالای 40 درجه را تحمل نمی‌کند چرا که این دما سبب خشک شدن درخت می‌شود و همین امر سبب از بین رفتن ثمر درخت می‌شود.

*گونه‌های جدید گردو با شرایط بومی سلسله سازگار نیستند

حسینی ابراز داشت: به علت سرما در اوایل فصل بهار و شکوفه دادن گل درخت گردو، بعضی از سال‌ها شاهد از بین رفتن محصول به وسیله سرمای زیاد هستیم از این رو کاشت درختان گردو که از قدیم در این شهرستان کشت شده‌اند و بومی این خاک محسوب می‌شوند، توصیه می‌شود چرا که گونه‌های جدید، سازگاری زیادی با شرایط آب و هوای سلسله ندارند.

رئیس اداره تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی سلسله به مشکلات باغداران این شهرستان اشاره کرد و گفت: گرچه گردوی سلسله که از مرغوب‌ترین گردوها محسوب می‌شود و رتبه اول تولید در استان لرستان را به خود اختصاص داده اما به علت نبود صنایع تبدیلی در شهرستان، به اسم استان‌های دیگری بسته‌بندی و به بازار عرضه می‌شود و هیچ نامی از سلسله وجود ندارد.

وی با اشاره به آفت‌های به وجود آمده برای درختان گردو خاطرنشان ساخت: مهم‌ترین آفت، «کنه گالزا» گردو می‌باشد که سطح برگ و پشت برگ با جوش زده شده و مانع رشد می‌شود.

با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت خبری تحلیلی لرسو، تاریخ انتشار: 12مهر1395، کدخبر: 19918: www.loreso.ir


خبرهای مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۲
0
0
مگه گردو صنایع دستی داره؟؟؟
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین