شعار سال: چشمه علی دامغان، به دلیل قرار گرفتن در منطقهای بی نظیر و خوش آب و هوا و با توجه به قدمت تاریخی، همواره مورد توجه بسیاری از مسافران و گردشگران مناطق مختلف ایران و جهان است.
مناطق ییلاقی و خوش آب و هوا به ویژه در فصل تابستان، به دلیل خنکای نسیم و درختان سرسبز در کنار رودهای روان با آب گوارا، یکی از جاذبههای گردشگری طبیعت بوده که از دیرباز مورد توجه حاکمان و سلاطین بوده و امروزه نیز مورد توجه گردشگران و مسافران قرار دارد.
چشمه علی دامغان در ۳۵ کیلومتری شمال غربی دامغان و در پائین دست تپههای آبده و در بین روستاهای آستانه و کلاته رودبار قرار دارد.
این بنای تاریخی متعلق به دوره قاجار است و پادشاهان این سلسله همچون آغامحمد خان و فتحعلی شاه از این مکان برای تفریح تابستانی و گذراندن لحظاتی خوش در گرمای تابستان استفاده میکردند.
وجود چندین مجرای آب و رود جاری و روان در این باغ، این مکان را به یکی از خوش آب و هواترین مناطق دامغان تبدیل کرده و افراد محلی از آن با اسامی «عالی بولاغ» یا «هزار چشمه» هم نام میبرند.
از دامغان به سمت کیاسر و در مسیر راه ارتباطی ساری که قدم بگذاریم، پس از ۳۵ کیلومتر به وروردی منطقه نمونه گردشگری چشمه علی دامغان میرسیم و منظره بی نظیری از درختان سرسبز سر به آسمان کشیده و پوشش گیاهی زیبا، چشم نوازی میکند.
مجموعه گردشگری چشمه علی دامغان از دو بنا تشکیل شده، یکی با نمای آجری و پایههای سنگی که در درون آب ساخته شده و دیگری بنایی خشتی با معماری دوره صفوی که به عنوان قراول خانه و محلی برای استراحت قراول ها، انبار اسلحه و پادگان محافظت مناطق بوده است.
بنای اصلی چشمه علی دامغان ساختمانی دو طبقه در بین دو دریاچه شمالی و جنوبی با ایوان در آب محصور شده است و حجرههایی با نمایی به دو سمت دریاچه جلوهای خاص از داخل این بنا برای هر مسافر و گردشگری را تصویرسازی میکند.
فتحعلی شاه قاجار ساخت این بنا را آغاز کرد و برای تکمیل این منطقه گردشگری دستور ساخت مسجد و گرمابه در این مجموعه را داد، اما در حال حاضر از این دو بنا اثری باقی نمانده است.
آب این باغ زیبا از مجموعه چشمههایی در کف استخر غربی و در کنار درخت چنار قدیمی تامین میشود و این درخت زیبا به دلیل باورهای مذهبی و جایگاه ویژه سنتی آن در بین افراد منطقه، به محلی مذهبی برای توسل و آرزوهای مسافران و مراجعان تبدیل شده است.
رودخانهای از این منطقه گردشگری چشم نواز میگذرد که از درههای جنوبی شاهکوه گرگان سرچشمه گرفته و به دشت کویر میریزد و از ۵۰ چشمه تامین میشود و بالغ بر ۳۰میلیون متر مکعب آب را به دشت دامغان جاری میکند.
سفر به شهرستان دامغان، سفری تاریخی و گردشگری است که پس از بازدید از آثار و بناهای کهن این خطه تاریخی، خنکای نسیم منطقه ییلاقی چشمه علی، چشیدن آب گوارای چشمههای جوشان آن، استراحت در ساختمان اصلی و لذت تماشای آب روان از حجرههای رو به دریاچه و شنیدن شُر شُر آب در سایه درختان سرسبز هر مسافر و گردشگری را به این قطعه زیبای بهشتی جذب میکند.
چشمه علی دامغان در سال ۱۳۸۶ و در جلسه هیات وزیران به عنوان منطقه نمونه گردشگری تصویب شد.
دامغان در حدود ۱۰۰ کیلومتری شرق سمنان و حدود ۳۰۰ کیلومتری مرکز کشور قرار دارد.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری ایرنا، تاریخ انتشار:۱۱ بهمن ۱۳۹۷، کدخبر: ۸۳۱۹۰۸۱۰، www.irna.ir