شعار سال: با ابلاغ دکتر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، طی مصوبهای جدید، ۲۳ ربیعالاول به عنوان روز قم در تقویم رسمی کشور ثبت شد.
متن مصوبه به شرح ذیل است:
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
شورای فرهنگ عمومی کشور
ماده واحده «تعیین مناسبت جدید با عنوان روز قم در تقویم رسمی کشور» که در جلسه ۹۰۹ مورخ ۱۴۰۳/۰۹/۱۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ بر اساس مصوبه جلسه ۵۰۴ شورای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی و بنا به پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی به تصویب رسیده است؛ بهشرح ذیل برای اجرا، ابلاغ میشود:
«ماده واحده تاریخ ۲۳ ربیعالاول به عنوان روز قم، جهت درج در ضمیمه تقویم رسمی کشور تعیین میشود».
مسعود پزشکیان
رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی
از چند سال گذشته، شناسایی ظرفیتهای قم به در سطح محلی و ملی و سوق دادن توجهات به این شهر در قالبهای مختلف در اجرای برنامههای روز قم مورد توجه بوده است. مطابق مصوبه سال ۹۷ شورای فرهنگ عمومی قم، بیستوسوم ربیع الاول سالروز ورود حضرت معصومه (س) به قم به عنوان روز قم نامگذاری شده بود.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
نامگذاری یک روز بهنام شهرها، اقدامی است که از چند سال پیش با هدف معرفی تاریخ و هویت شهر، جاذبههای گردشگری، توسعه شهری و تبادل فرهنگی با شهرهای دیگر و البته ترویج شادی و نشاط در شهرها و گردهمایی مردمی، آغاز شد. از میان بیش از ۱۳۰۰ شهر ایران فقط تعدادی از آنها روزی بهنام خود ثبت کردهاند و در این میان تعداد انگشتشماری روز ملی دارند. برای مثال، میتوان به روز ملی قم اشاره کرد. با تصویب شورای اسلامی شهر قم ۲۳ربیعالاول سالروز ورود حضرت فاطمه معصومه (س) به این شهر در تقویم بهعنوان روز قم نامگذاری شد که پیگیری برای ثبت آن در تقویم رسمی کشور در دی ماه سال جاری پاسخ داد.
اصفهان، تهران، شیراز، گرگان، سنندج و برخی شهرهای دیگر روزهای ملی دارند که در تقویم به ثبت رسیده است. اصفهان این روز را به بهانه شروع ساخت بنای شهر اصفهان در یکآذر، تهران به مناسبت آغاز فرآیند اهمیت یافتن پایتختی تهران در قانون اساسی در ۱۴ مهر، شیراز بهدلیل طراوت و شادابی این شهر در نیمه اردیبهشت و سنندج همزمان با دستور ساخت شهر به دستور سلیمانخان اردلان جشن میگیرد.
روز ملی اراک در ۲۸ مهرماه همزمان با سالروز صدارت امیرکبیر و با هدف توسعه و گسترش فرهنگ این کلانشهر انتخاب شده است. کرمانشاهیان روز این شهر یا گهواره تمدن ایران را ۵ مرداد گرامی میدارند. این روز برای کرمانشاهیها یادآور یاد و خاطره دلاورمردها و رشادتهای رزمندگان در عملیات مرصاد است.
گرگانیها طبق مصوبه سال ۱۳۹۶ شورای اسلامی شهر گرگان روز ۵ آذر را بهعنوان روز ملی گرگان و با هدف پاسداشت قیام خونین مردم گرگان در ۵ آذر ۱۳۵۷ علیه رژیم پهلوی گرامی میدارند. تبریزیها روز ۱۴ مرداد و پیروزی مشروطه را بهدلیل اهمیت و جایگاه تبریز در قیام مشروطه، روز خود میدانند. اهالی رشت هم روز این شهر را همزمان با انتخاب آن بهعنوان مرکز سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی گیلان در تاریخ ۱۲ دی گرامی میدارند.
در شهرهای دیگر هم روزهایی بهنام روز فرهنگی نامگذاری شده است. در بوشهر ۱۸ اسفند سالروز افتتاح مدرسه تاریخی سعادت با هدف حفظ بافت تاریخی و فرهنگی شهر انتخاب شده و در ساری ۱۳ تیر بهعنوان یادآور روز کمانگیری آرش. کرمانیها هم به بهانه روز ولادت خواجوی کرمانی در ۱۷ دی این روز را بهعنوان روز فرهنگی خود انتخاب کردهاند.
اما نامگذاری در برخی شهرها متفاوتتر است و ارتباطی به وقایع تاریخی ندارد. برای مثال، شورای شهر کرج روز فرهنگی این کلانشهر را همزمان با مهمترین رویداد گردشگری این شهر یعنی آغاز جشنواره لالهها در تاریخ ۲۱ فروردین انتخاب کرده و در برازجان در استان بوشهر روز فرهنگی پیوندی با معیشت این دیار دارد؛ برازجانیها ۱۲ اسفند و آغاز گردهافشانی نخلهایشان را بهعنوان روز شهرشان میشناسند.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال،برگرفته از منابع گوناگون