شعار سال: به نقل از جروزالم پست، بیست و هفتم اوت (پنجم شهریور) رشتهکوههای راهبردی قلمون طعم آرامش را چشیدند چراکه آتشبس میان حزبالله، ارتش لبنان و ارتش سوریه و داعش آغاز شد.
یک هفته قبل، حزبالله، سوریها و ارتش لبنان طی یک حمله هماهنگ داعش را از هر دو طرف مرزها هدف قرار دادند. هماهنگی در این حمله و آتشبسی که به دنبال داشت، بخش دیگری از نشانهها دال بر مشارکت نزدیک حزبالله با دولت لبنان و سوریه است.
باوجود تمام این مشارکتها، گزارشهای اخیر رویترز متذکر میشود که تحریمهای سختگیرانه تر پیشنهادی آمریکا علیه حزبالله آنقدر تعدیل شده که ترس از لطمه جدی به اقتصاد لبنان را از بین ببرد. ترس جدی این بود که تحریمها تأثیری دمینووار داشته باشد و بعد تندروهایی مانن حزبالله یا نیروهای سنی این خلأ را پر کنند.
امروز آمریکا با یک دوراهی در سراسر لبنان، سوریه و عراق مواجه است. هرچه داعش بیشتر شکست بخورد، این خلأ بیشتر و بیشتر از سوی ایران پر میشود.
افرایم عنبر، مدیر مرکز مطالعات استراتژیک بگین سادات در سال 2016 اینطور استدلال کرد که «نابود کردن داعش یک اشتباه استراتژیک است.»
عنبر مدعی بود که شکست داعش باعث تقویت هژمونی ایران در منطقه میشود.
در ماه آوریل بود که توماس فریدمن در نیویورکتایمز مطرح کرد که «ترامپ در سوریه باید اجازه دهد داعش مسئله اسد، ایران، حزبالله و روسیه باشد، همانطور که ما اجازه دادهایم نیروهای مجاهدین خود روسیه را در افغانستان جاری کند.»
سیاستگذاران آمریکا این ارزیابی را قبول ندارند. آنها از سال 2014 شکست داعش را به اولویت خود تبدیل کرده و توجهها از رژیم بشار اسد را برگردانده است. استراتژی اولویت دادن به داعش منجر به این شده که نیروهای ضدداعش –اکثراً نیروهای کرد- در سوریه بیشترین حمایت را دریافت کنند.
ائتلاف آمریکایی در عراق –با تعداد حدود 70 کشور- نیز شکست داعش را اولویت اول قرار دادهاند. این ائتلاف با دولت مرکزی عراق همکاری میکند و همچنین همکاری نزدیکی با پیشمرگه های کرد دارد.
زمانی که از سیاستگذاران آمریکایی در مورد پیشروی رژیم سوریه در کنار نیروهایی با حمایت ایران سؤال میشود، آنها میگویند این نیروها با رژیم سوریه درگیر نیستند. این یعنی این رژیم تا هر زمان که به متحدان آمریکا حمله نکند، میتواند به پیشروی خود ادامه دهد.
مسئله این است که چطور یک طرف میتواند با دو طرف دیگر بهطور همزمان بجنگد. متحدان آمریکا در لبنان، از جمله سعد حریری، نخستوزیر این کشور با قدرت حزبالله مخالف است. حزبالله حال به قدرتی رو به رشد تبدیل شده و هیچچیز کمتر از یک جنگ داخلی نمیتواند این شرایط را در لبنان تغییر دهد.
در مورد سوریه نیز داستان همین است. هرگونه امید در مورد اینکه نیروهای شورشی بتوانند اسد را شکست دهند و یک جایگزین میانهرو و دموکراتیک معرف کنند دو سال پیش از بین رفت. در عراق، آمریکا شاهد دو طرف است، یکی داعش و دیگری دولت عراق.
این مسئله باعث میشود واشنگتن و متحدان منطقهای آن از جمله اسرائیل بر سر دوراهی قرار بگیرند. گفته میشود هرگونه تصمیم برای به چالش کشیدن ایران باعث گسترش «آشوب» در منطقه میشود چراکه دشمنان ایران در لبنان، سوریه و عراق یا بسیار ضعیف هستند یا دوست دارند که بهعنوان نیروهای جهادی شناخته شود.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از وبسایت رویداد24، تاریخ 7 شهریور 96، کد مطلب: 73167: www.rouydad24.ir