شعار سال: اگرچه هنوز کشور به خودکفایی در تولید گوشت دست نیافته، اما روند تولید این محصول طی حدود سه دهه تقریبا همیشه مثبت بوده و سال به سال بر حجم آن افزوده شده است. با این حال، رشد جمعیت ایران نیز به موازات رشد تولید گوشت و دیگر اقلام کشاورزی، مشهود است. بنابراین در سطح کلان، با وجود افزایش حجم تولید، اما هنوز حدود ۱۰ درصد نیاز کشور به این محصول پروتئینی به واردات از کشورهای خارجی مانند برزیل است.
طبق آمارهای موجود در بانک مرکزی، در سال ۱۳۵۷ به میزان ۳۹۷ هزار تن گوشت قرمز تولید شد که این مقدار بعد از گذشت یک دهه و با وجود مشکلات و مسائلی که جنگ تحمیلی به ارمغان آورده بود، با ۳۲,۲ درصد افزایش به ۵۲۵ هزار تن رسید. سیر صعودی تولید تا ۱۰ سال بعد از آن یعنی در ۱۳۷۷ که تولید گوشت به ۷۶۹ هزار تن رسید، همچنان ادامه داشت. در سال ۱۳۸۷ تولید این محصول، با افت ۱۰ درصدی به ۶۹۱ هزار تن رسید، ولی دوباره در سال بعد از آن با ۱۷۵ هزار تن افزایش تولید مواجه شد.
دامداران داخل کشور طی سالهای ۹۴ و ۹۵ نیز به ترتیب، ۸۰۶ و ۸۱۵ هزار تن از این ماده پروتئینی را به بازار عرضه کردند. به عبارتی میتوان گفت که تولید گوشت قرمز در طول حدود سه دهه، ۱۰۵ درصد رشد داشته است.
همانطور که پیش از این نیز گفته شد، هنوز تولید گوشت در کشور، کفاف نیاز داخل را نمیدهد و سالانه مقداری از این محصول به کشور وارد میشود. اگرچه آمارهای دهه ۶۰ از میزان واردات گوشت در دسترس نیست، اما از سال ۷۸ که حجم واردات به ثبت رسیده، ۲۸ هزار تن گوشت به کشور وارد شده است. این در حالی است که در سال ۸۸ این مقدار با افزایش ۲۸۸ درصدی به ۱۰۸,۸ هزار تن رسید.
حجم واردات در سالهای بعد از ۸۸ کمتر از ۱۰۰ هزار تن برآورد میشود. در سال گذشته نیز طبق گزارش اتاق بازرگانی تهران، ۵۰ هزار تن گوشت قرمز به کشور وارد شد. با اینکه حجم کل واردات محصولات کشاورزی در سال ۹۵ بیش از ۱۷ میلیون و ۵۹۱ هزار تن بود، سهم گوشت قرمز از این مقدار تنها ۰,۲۸ درصد بوده است. درحالی که سهم واردات گوشت قرمز در سال ۸۸ به بالای ۰.۵۸ درصد رسید.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری ایانا، تاریخ 4 مهر 96، کد مطلب: 48714: www.iana.ir