شعارسال: حدود 2 ماه که است که بخشهایی ازتالاب هورالعظیم در بخش عراقی آن در آتش میسوزد و هر بار که ایرانیها دست به کار میشوند این آتش برای چند ساعتی خاموش میشود، اما به دلایل مختلف دوباره از قسمتی دیگر زبانه میکشد و این موضوع مشکلاتی را برای مردم استان ایجاد کرده است.
هر چند که این آتشسوزی در قسمت عراقی تالاب اتفاق افتاده اما هزینههای زیادی را به ایران تحمیل کرده، البته مسئولان خوزستانی این هزینه را در جهت کاهش آسیبهای جسمی به مردم میدانند. جدای ازهزینههای زیادی که هر بار برای انجام پرواز هواپیماها بر فراز خاک عراق، هزینه تأمین تجهیزات پزشکی و... صورت گرفته آسیبهای روحی و روانی زیادی نیز به مردم وارد شده که اهمیت رسیدگی به این موضوع را دو چندان کرده تا جایی که رئیس جمهوری برای رفع این معضل مستقیم ورود پیدا کرده و دستور داده که این مسأله در اسرع وقت رفع و اقدامات مشترکی از سوی 2 کشور عراق و ایران برای کنترل و مدیریت آتشسوزی انجام شود.
دستور رئیس جمهوری برای حل مسأله هورالعظیم
«فرامند هاشمی زاده» معاون عمرانی استاندار خوزستان در این زمینه اظهار داشت: از تیرماه تاکنون با مشکل آتشسوزی تالاب هورالعظیم در کشور عراق مواجه هستیم و با وجود اقدامات انجام شده این معضل همچنان ادامه دارد. مشکلاتی که این آتشسوزی برای مردم استان ایجاد کرده به قدری گسترده بوده که رئیس جمهوری برای پیگیری مهار این آتشسوزی دستور پیگیری فوری و ویژه صادر کرده است.
4 محور اصلی دستور رئیس جمهوری
وی ادامه داد: براین اساس 4 بخش برای حل معضل آتشسوزی در دستور کار قرار گرفته است. هیأتی با حضور وزارت امور خارجه، وزارت نیرو، سازمان حفاظت محیط زیست، استانداری خوزستان و دیگر دستگاههای ذیربط تشکیل شده تا با مقامات عراقی در این خصوص رایزنیهای لازم را انجام دهند. در این راستا وزارت امور خارجه مکاتبات لازم در خصوص برگزاری نشستهای مشترک با هیأت عراقی را انجام داده و بزودی و در اسرع وقت این نشست انجام خواهد شد. هاشمیزاده افزود: در مرحله بعد باید مسئولان عراقی در خصوص صدور مجوزهای لازم برای انجام عملیاتهای زمینی و هوایی در خاک این کشور همکاری کنند و مسئولان ایرانی نیز امکانات لازم برای اطفای آتش را تأمین کنند. همچنین مقرر شده وزارت دفاع و مرکز هوا فضای سپاه پاسداران نسبت به اطفای مستمر و مکرر هورالعظیم در بخش عراقی اقدام کند.
مجوزهای عملیات باید در اسرع وقت صادر شود
وی ادامه داد: از سوی دیگر بر اساس دستور رئیس جمهوری باید به طور قطع امکان ورود زمینی برای ایران مهیا شود تا بتوانیم راهکارهای اطفا و مهار حریق را بررسی و عملیات لازم را انجام دهیم. همچنین باید مسأله حقابه هور مشخص شود. معاون عمرانی استاندار خوزستان با ابراز خوش بینی نسبت به همکاری 2 کشور در این زمینه گفت: ایران و عراق برای حل این مشکل اراده جدی داشته و در تلاش هستند این موضوع خاتمه یابد. کشور ما با وجود تعلل در صدور مجوزها از سوی عراق تاکنون چندین مرحله عملیات اطفای حریق را انجام داده و از این به بعد نیز همکاری لازم را خواهد داشت.
مسئولان در کنار مردم خوزستان هستند
وی افزود: در زمینه آتشسوزی هورالعظیم در خاک عراق در روزهای اخیر جلسهای در شورای عالی امنیت ملی برگزار شده و رسیدگی به این موضوع فرا استانی شده است.این آتشسوزی مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد کرده اما آنها باید بدانند تمام مسئولان اعم از استانی و ملی با تمام توان بهدنبال حل این مسأله و ایجاد آرامش برای مردم خوزستان هستند.
180 هزار هکتار از تالاب درگیرآتشسوزی
«کیامرث حاجی زاده»، مدیر کل مدیریت بحران خوزستان نیز در این زمینه در گفتوگو با «ایران» اظهار داشت: این آتشسوزی گسترده باعث شده ۱۸۰ هزار هکتار از بخش عراقی تالاب هورالعظیم به صورت نقطهای درگیر باشد و تبعات آن شهرهای خوزستان را نیز درگیر کرده است. در این راستا با وجود تأخیر 12 تا 15 روزه کشور عراق برای صدور مجوزها تاکنون بیش از ۴۰۰ پرواز توسط ۲ فروند بالگرد آبپاش و بیش از ۲۰ پرواز توسط هواپیمای بزرگ آبپاش انجام شده است. مدیر کل مدیریت بحران خوزستان ادامه داد: تمام این عملیاتها منجر به خاموشی شده اما به دلایل نامعلوم مجدداً بخش عراقی تالاب دچار آتشسوزی شده است. از آنجایی که مجوز اجرای عملیات زمینی را نداریم نمیتوانیم دلیل اصلی را مورد بررسی قرار دهیم.
امکان رهاسازی آب وجود ندارد
وی با اشاره به دستور ویژه رئیس جمهوری در این زمینه افزود:از همان ابتدای کار جلساتی برای رهاسازی آب در ستاد بحران استان تشکیل شده اما به اذعان کارشناسان که تمام بازدیدهای میدانی لازم را انجام دادهاند امکان رهاسازی آب حتی برای نمناک کردن عمق 5 تا ۲۰ کیلومتری هور در بخش عراق وجود ندارد و باید حقابه از سمت کشور ترکیه پیگیری شود. حاجیزاده بیان کرد: بر اساس دستور رئیس جمهوری هیأت ایرانی باید در نشست مشترکی که بزودی با دولت عراق خواهد داشت؛ این کشور را متقاعد کند تا طبق تعهدات کنوانسیونهای بینالمللی نسبت به تأمین حقابه بخش عراقی هور، حفظ و نگهداری تالاب همانند قسمت ایرانی که دارای آب است اقدام فوری کند.
مدیر کل مدیریت بحران خوزستان اضافه کرد: در طول این مدت برای کاهش آسیبهای جسمی به مردم استان تمهیدات لازم اعم از تأمین تجهیزات پزشکی مورد نیاز و دارو از سوی دانشگاه علوم پزشکی اهواز و همچنین توزیع چندده هزار ماسک فیلتردار از سوی مدیریت بحران انجام شده است.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از روزنامه ایران، تاریخ انتشار: - ، کدخبر: 480073 : www.iran-newspaper.com
واقعا جای شکر داره که وقتی مشکلی در ایران به وجود میاد کل کشور برای حل کردن اون بسیج میشن