شعار سال: باید گفت عرضه مرغ زنده در کنار خیابانها امری است که از دیرباز رواج داشته است و هنوز هم دیده میشود و عدهای نیز اقدام به خرید و فروش چنین مرغهایی میکنند. این در شرایطی است که این طیور عمدتاً از نوع تخمگذار هستند و دوره اقتصادی آنها (۲۰ تا ۲۲ ماه) به پایان رسیده است و به جای اینکه در کشتارگاههای صنعتی زیرنظر دامپزشک کشتار شوند و به مصرف کارخانجات سوسیس و کالباس برسند، در کنار خیابان عرضه میشوند که میتواند مخاطرات بهداشتی فراوانی داشته باشد.
برخورد سازمان دامپزشکی با خرید و فروش مرغهای خیابانی
رئیس هیئت مدیره انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی با بیان اینکه مرغهای خیابانی عمدتاً مرغهای پیر تخمگذار هستند که دوره تخمگذاریشان به پایان رسیده است، به بازار گفت: فروش این دسته از مرغها در کنار معابر و خیابانها اصلاً منطقی نیست و قاعدتاً بایستی پس از کشتار در کارخانجات سوسیس و کالباس مورد استفاده قرار بگیرند.
محمد یوسفی افزود: کیفیت مرغهای تخمگذاری که اینگونه به فروش میرسند بد نیست و از نظر طعم بهتر از مرغ گوشتی است، چون چربتر است و بههمین دلیل در گذشته از این مرغها زیاد استفاده میکردند.
وی خاطرنشان کرد: اگرچه ممکن است استفاده از این مرغهای تخمگذار برای سلامت مردم خطری نداشته باشد، اما اقدامی غیر بهداشتی است. به همین دلیل سازمان دامپزشکی با افرادی که در کنار خیابان این مرغها را میفروشند، برخورد میکند.
انتقال بیماری از طریق خرید و فروش مرغهای خیابانی
نایب رئیس جامعه دامپزشکان ایران هم در خصوص مخاطراتی که فروش مرغ در کنار خیابانها دارد، گفت: کشوری هستیم که طیور صنعتی پرورش میدهیم، بنابراین حجم زیادی در این زمینه هزینه شده و این صنعت نیز از پایه رشد کرده تا بتواند طیوری را پرورش دهد که بعداً بتوانیم از مرغ، گوشت و یا تخممرغ استفاده کنیم؛ بنابراین اگر به طیور خیابانی رو بیاوریم، اولین اتفاقی که میافتد این است که بهداشت خود را به مخاطره میاندازیم، چون ممکن است برای این طیور واکسن زده نشده باشد و معلوم نباشد تحت چه شرایطی بزرگ شده یا از کجا آمده باشند.
امیرعلی امیری افزود: علاوه بر این وقتی این مرغها خریداری میشود و به جاهای متفاوت میرود، خودش باعث انتقال بیماری میشود.
وی خاطرنشان کرد: آلودگیهایی که مرغ خیابانی برای مردم به وجود میآورد، شاید در مرحله اول اهمیت چندانی نداشته باشد، اما مخاطرات بیشتر از این نظر است. وقتی طیوری را به شکل صنعتی بزرگ میکنیم و بسیاری از مزارع، تولیدکنندگان، واردکنندگان و غیره درگیر این قضیه هستند، استفادهکردن از مرغهای خیابانی در درجه اول فقط میتواند بهداشت کل صنعت را به خطر بیندازد.
امیری گفت: بهعنوان مثال، در حال حاضر حمل و نقل و ارتباطات از عوامل شیوع بیماری کرونا است؛ یعنی ارتباطات باعث شیوع ویروس میشود. در این مورد نیز وقتی طیوری را داریم که مشخص نیست چه بیماریهایی دارد، وقتی از جایی به جای دیگر میرود، از نظر مکانیکی باعث انتقال و شیوع بیماری میشود.
این مقام مسئول افزود: به عبارت دیگر، پرندهای که هیچگونه سابقه اپیدمیولوژی از نظر بیماریها برایش نداشته باشیم، میتواند با انتقال یافتن از جایی به جای دیگر منطقهای را آلوده کند و به این ترتیب تمام هزینههایی که بهصورت پایهای در کشور انجام شده را هدر بدهد و به نوعی تیشه به ریشه بهداشت این صنعت بزند.
وی تصریح کرد: مرغهای خیابانی میتواند مرغهای پیری باشد که از مرغداریها آمده و یا در برخی موارد نیز یکسری جوجههای یکروزه است که ارزش اقتصادی ندارد؛ مثلاً جوجههای خروسی هستند که از مرغ تخمگذار گرفته شدهاند که نه خصلت تخمگذاری دارند و نه خصلت وزنگیری.
امیری تأکید کرد: افرادی که این مرغهای خیابانی را خرید و فروش میکنند، به صنعت کشور ضربه میزنند؛ به عبارت دیگر این افراد به بهداشت کل کشور ضربه میزنند. مرغداری بعد از صنعت نفت شاید بزرگترین صنعت از نظر گردش مالی باشد و بخش زیادی از جامعه در جاهای مختلف با آن سروکار دارند، لذا یک اشتباه باعث میشود بیماری در سطح این صنعت گسترش یابد و باعث وارد شدن خسارت شود که این یک خطر ملی است.
خرید و فروش مرغهای خیابانی جرم است
عضو جامعه دامپزشکان ایران نیز گفت: خرید و فروش مرغهای خیابانی جرم است و قطعاً مخاطرات بهداشتی برای صنعت مرغداری و جامعه ایجاد میکند.
پیام محبی افزود: از جمله مخاطرات این کار، برای خود مصرفکننده است؛ بهعنوان مثال در صورتیکه مشکلات و بیماریهای مشترک بین انسان و پرندگان مثل آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان شیوع پیدا کند، خرید و فروش مرغهای خیابانی میتواند خطرساز باشد؛ بهخصوص اینکه صاحب پرنده هیچگونه اطلاعاتی از بهداشت پرنده و محلی که از آن آمده است ندارد.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات بر گرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد 1399 ، شماره خبر: 1148 ، www.sabzineh.org