*استان همدان در یک نگاه
مساحت: 19493 کیلومتر مربع
جمعیت: 268/758/1 نفر
پیشینه: مرکز این استان شهر باستانی همدان است که بنای آن در سده هشتم پیش از میلاد و در دوران مادها به دست دیاکو ساخته شده و آن را هگمتانه مینامیدند
*خدمات دولت را نباید نادیده گرفت
خدمات دولت یازدهم در بخشهای گوناگون را نباید تحت هیچ شرایطی نادیده گرفت و به خاطر غرض ورزی برخی مغرضان به خدمات دولت بیتوجهی کرد.
دکتر <حسن روحانی> رئیس دولت یازدهم یک چهره انقلابی، شجاع، لایق و فردی اخلاق مدار، دلسوز و خدمتگزار ملت است. هیأت دولت با هدف خدمت به مردم و حل مشکلات به استان ما سفر میکند و اطمینان داریم که با توجه ویژه دولت یازدهم زمینه رشد و شکوفایی استان فرهنگی- تاریخی همدان فراهم میشود. سفرهای استانی دولت یازدهم با رویکرد کاملاً متفاوت انجام میشود و هدف این سفرها بررسی کارشناسی و دقیق مسائل و مشکلات و تنگناهای استان در بخشها و حوزههای گوناگون است. در سفرهای استانی رئیس جمهوری تصویب طرحهای غیر کارشناسی و غیر قابل تحقق اصلاً در دستور کار قرار ندارد و در سفر به استان همدان تنها برای اجرای طرحهای کارشناسی شده و قابل تحقق تصمیمگیری میشود. مردم قدرشناس شهر دارالمؤمنین همدان که همواره ایستادگی خود درعرصههای مختلف را نشان دادهاند، با ورود رئیس جمهوری و هیأت دولت به استان همدان استقبال گرمی از خدمتگزاران نظام میکنند و این استقبال بیتردید باعث دلگرمی دولتمردان میشود. متقابلاً از دولت هم انتظار میرود به خواستههای بحق مردم استان که ایجاد یک واحد پتروشیمی برای حل مشکل بیکاری استان است توجه کند. همدان از استانهای محروم کشور در بخش صنعت بوده و سهم استان از صنعت کشور تنها دو درصد است. برنامهریزی و تصمیمگیری برای حل مشکل بیآبی استان همدان به عنوان استانی که بیش از 42 درصد مردم آن روستانشین و کشاورز هستند و از خشکسالی رنج میبرند، از جمله خواستههای مردم از دولت است. تخصیص اعتبار برای تکمیل دو حوزه علمیه خواهران و برادران با ظرفیت 2 هزار طلبه که دولت قبل به وعدههای خود برای تکمیل آن عمل نکرد، از دیگر خواستههای همدانیها از دولت یازدهم است.
*تصمیمهای خوبی برای توسعه همدان اتخاذ شده است
تصمیمهای خوبی برای توسعه همدان اتخاذ شده است که در سفر هیأت دولت به استان اعلام خواهد شد. «محمد شریعتمداری»، معاون اجرایی رئیس جمهوری در مراسم گشایش طرح سامد استان همدان اظهار داشت: استان همدان مهد تاریخ و علم ایران است و مفاخر این استان باید به همه معرفی شوند. وی خاطرنشان کرد: امید است سفر کاروان تدبیر و امید به استان منشأ خیر و برکت زیادی برای همدانیها باشد و تصمیماتی که دولت اتخاذ کرده است آرامش و رفاه بیشتری را برای مردم به ارمغان بیاورد. شریعتمداری ادامه داد: طرح توسعه همدان را رئیس جمهوری در دیدار مردمی اعلام خواهند کرد. وی با بیان اینکه در چند هفته اخیر کار متراکمی در خصوص استان آغاز شده است، گفت: نظرات کارشناسانه و پیشنهادها با حضور رئیس جمهوری در جلسه مطرح شد. هدف از ایجاد طرح ارتباط بین مردم و دولت (سامد) از حیث پرسشگری و پاسخگویی بهتر است چرا که با راهاندازی این طرح و کاهش ارائه حضوری نامهها کرامات انسانی متقاضیان نیز حفظ میشود. وی افزود: البته اگر نامهای هم در مسیر به رئیس جمهوری داده شود در دستور بررسی قرار میگیرد اما با تماس شهروندان با این سامانه افراد پس از بیان مشکلات میتوانند شماره کد رهگیری دریافت کنند و از رسیدگی به درخواست خود مطمئن باشند. شریعتمداری بیان کرد: مرکز سامد استان همدان از صبح دوشنبه کار خود را آغاز کرد و تا نیم روز یکهزار تماس با این مرکز انجام گرفت. وی ادامه داد: 7/93 درصد از این تماسها درباره درخواست ها، 5/4 درصد درباره شکایات، 7/0 درصد در زمینه ارائه گزارشها به رئیس جمهوری، 8/0 درصد در زمینه انتقادات، 2/0 درصد در زمینه طرح و ایده و بخشی دیگر مربوط به ابراز احساسات و خشنودی مردم از سفر ریاست جمهوری به استان است. این مرکز تا پنج روز آماده دریافت درخواست ها، طرح و ایده مردمی از رئیس جمهوری است که شهروندان میتوانند با تماس با شماره 111 مشکلات خود را با کارشناسان حوزههای مختلف در میان بگذارند.
بیست و یکمین سفر استانی دکتر «حسن روحانی» رئیس جمهوری و هیأت دولت امروز سهشنبه به استان همدان انجام میشود. در این سفر یک روزه که از صبح تا پایان شب بهطول میانجامد، رئیس جمهوری ضمن دیدار با مردم مسائل و مشکلات این منطقه را نیز بررسی خواهد کرد. به همین مناسبت، مردم و مسئولان همدان با اشاره به مسائل این منطقه خواستار توجه دولتمردان برای رفع آنها شدند.
پیش از سفر هیأت دولت به استان همدان، جلسه هماهنگی سفر کاروان تدبیر و امید با هدف بررسی نهایی طرحها و برنامههای دولت یازدهم برای پیشرفت و آبادانی این استان بویژه در بخشهای راهآهن، گردشگری، صنعت، نیرو و کشاورزی با حضور دکتر روحانی در تهران برگزار شد.
«محمد ناصر نیکبخت» استاندار همدان در این جلسه فهرستی از ظرفیتها، استعدادها و فرصتهای سرمایهگذاری در این استان را ارائه کرد و برنامهها و پیشنهادات برای شتاب بخشیدن به توسعه استان نیز تشریح و مورد بحث و بررسی قرار گرفت. استاندار همدان با بیان اینکه اگر واحد تولیدی میتواند افزایش نوبت کاری داشته باشد، مشکلش را باید برطرف کرد، ادامه داد: این طرح هنوز روی کاغذ است در حالی که بهترین اقدام برای افزایش اشتغال افزایش شیفت واحدهای تولیدی موجود است. وی با تأکید بر اینکه فرمانداران نیز در این حوزه ورود پیدا کنند، افزود: بانکها به طرحی که فعال است آسانتر میتوانند تسهیلات پرداخت کنند تا در نتیجه به ایجاد اشتغال بیشتر بینجامد.
* توجه به طرحهای اساسی
«علی تعالی» فرماندار همدان در این خصوص با اشاره به اینکه مشکلات استان و شهرستان احصا شده و اعتبارات مورد نیاز برای اتمام و انجام برخی از طرحهای اساسی مهم در بخش راه و راهآهن و آب در بخش صنعت و کشاورزی نیز مورد توجه قرار گرفته، گفت: تأمین آب آشامیدنی شهر همدان و مناطق اطراف که بخشی از آن در گرو تکمیل خط انتقال سد «تالوار» و جمعآوری آبهای سطحی است یکی از این مشکلات است که نیاز به توجه جدی دارد. شتاببخشی در عملیات اجرایی راهآهن تهران - همدان که از طرحهای محرک توسعه صنعتی و گردشگری همدان است و ساخت 2 کنارگذر غربی و شرقی شهر همدان که میتواند در کاهش آلودگی و روانسازی ترافیک و افزایش ایمنی در حمل و نقل برون شهری و درون شهری تأثیرگذار باشد، از نیازها و خواستههای همدان برای پیگیری در سفرهیأت دولت است. تکمیل ساختمان جدید بیمارستان 220 تختخوابی اکباتان با نیاز 460 میلیارد ریال اعتبار که ضمن افزایش ظرفیتهای بستری باعث کاهش حجم فشار بر سایر مراکز درمانی و موجب رضایت عمومی میتواند باشد، از دیگر خواستهها برای شهر همدان است.
وی اضافه کرد: تکمیل موزه منطقه غرب کشور واقع در تپه هگمتانه و همچنین تکمیل فاز سه تپه و تملک آن، توسعه و تکمیل فرودگاه همدان و تجهیز ونوسازی ناوگان هوایی و ضرورت دفع فاضلاب روستاهای بالای سد همدان (اکباتان) که با ایجاد سامانه فاضلاب باید ساماندهی شود از دیگر نیازها و خواستههای این شهرستان در سفر هیأت دولت است. فرماندار همدان بهبود عبور و مرور شهری که 200 میلیارد ریال اعتبار برای آن پیشنهاد شده را از دیگر انتظارات برای سفر هیأت دولت به شهرستان همدان دانست.
* نامه فعالان مدنی
همچنین 321 نفر از هنرمندان، پژوهشگران و فعالان فرهنگی استان همدان هم با نوشتن نامهای سرگشاده، شرایط نابسامان میراث فرهنگی این استان را با رئیس دولت یازدهم در میان گذاشتند.
این فعالان در این نامه به شناسایی 2هزار محوطه و اثر تاریخی و باستانی در استان همدان اشاره کردهاند که هنوز یک اثر ثبت شده جهانی در بین آنها دیده نمیشود و اینکه مکانها و محوطههایی که در فهرست آثار ملی ثبت شدهاند، شرایط مناسبی ندارند. تپه تاریخی هگمتانه، محوطه گنجنامه، تپه پیسا، معبد نوشیجان و دهها مورد دیگر بهعلت نبود بودجه واعتبارکافی همچنین کمتوجهی مسئولان روز به روز فرسودهتر میشود. یکی از این محوطهها شهر زیرزمینی «سامن» است که در نزدیکی شهر ملایر قرار دارد.
* راهآهن همدان- تهران
«امیر خجسته» نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی هم با تأکید بر اینکه تأمین اعتبار آبرسانی از سد «تالوار» به همدان از مهمترین خواستههای مردم از هیأت دولت است، گفت: این طرح در سال 83 و در سفر رهبر معظم انقلاب به همدان مورد تصویب قرار گرفته و تاکنون به بهرهبرداری نرسیده که متأسفانه در سالهای گذشته با کم کاری مدیران وقت در ارتباط با این طرح مواجه بودیم.
خجسته با بیان اینکه تأمین اعتبار راهآهن همدان- تهران از دیگر خواستههای استان همدان است، افزود: 900 میلیارد تومان اعتبار برای تأمین نیاز راهآهن همدان- تهران به ریل از سوی دولت مورد تصویب قرار گرفته که امیدواریم با تخصیص کامل مشکل راهآهن همدان- تهران نیز رفع شود.
وی تعیین تکلیف کنارگذرهای غربی و شرقی همدان را از دیگر خواستههای مردم همدان دانست و گفت: اجرای این طرحها موجب میشود تا بار ترافیکی شهر همدان کاهش یافته و همدان از وضعیتی که در زمینه ترافیکی با آن مواجه است خارج شود. 20 میلیارد تومان اعتبار برای کنارگذر غربی در نظر گرفته شده که امیدواریم تخصیص یابد.
«ابراهیم کارخانه ای» نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: حل مشکل بیکاری و ارائه راهکارهای دقیق و اجرایی برای اشتغالزایی در ابعاد توسعه صنعتی، صنایع تبدیلی و توسعه کشاورزی نوین از مهمترین مطالبات مردم است. کارخانهای اظهار داشت: تأمین اعتبارات لازم برای بهرهبرداری از راهآهن تهران - همدان و پیشبینی این اعتبارات در بودجه سال آینده نیز از مهمترین خواستههای مردم و مسئولان در استان است.
*سرزمین انگور تشنه است
حمید هنرجو در هفته دولت که با یاد و خاطره شهیدان مظلوم رجایی و باهنر توأم است، کاروان خدوم دولت تدبیر و امید به استان همدان رسیده و ملایر نیز که از فرمانداری ویژه نیز برخورداراست، از دولت منتخب مردم میزبانی میکند. طبیعی است که دراین سفر ازمطالبات، مشکلات، نارساییها و آنچه تا امروز کمتر مورد توجه بوده، سخن گفته میشود و البته توانمندیها و شاخصهای توفیق و توسعه دربخشهای مختلف نیز بازگو میشود اما بزرگترین مشکل منطقه ملایر در چند سال اخیر مشکل کم آبی شهرستان است که البته به کل کشور تعمیم پذیر است، اما با تدابیری دراصلاح کشت و مدیریت صحیح کشاورزی شهرستان میتوان وضعیت را بهبود بخشیده و از بحران این منطقه حاصلخیز و تأثیرگذار در صنعت کشاورزی کشور کاست. صرف نظر از انگور که شاخصترین محصول ملایر است، گردو، آلبالو و زردآلو را هم باید به این سبد اضافه کنیم. همچنین کشتهای دیمی، گندم و جو واقعیت انکارناپذیر امروز شهرستان، هدررفتن آبهای زیرزمینی و پایین آمدن سطح آب از سویی و کمرنگ شدن حمایت نهادهای حامی صنعت کشاورزی طی سالهای گذشته از کشاورزان منطقه است، به طوری که اگر تدبیری اساسی در این زمینه اتخاذ نشود، در آیندهای نه چندان دور با انبوهی از روستاها و دهستانهای خالی از سکنه مواجه خواهیم بود. فرسودگی ادوات کشاورزی و سود ناچیزی که دست کشاورز را بعد از واگذاری محصول میگیرد، از دیگر عواملی است که بشدت صنعت کشاورزی منطقه را تهدید میکند. امروز سرزمین انگور و باغهای حاصلخیز ملایر که به گفته کارشناسان کشاورزی مستعد کاشت و پرورش پسته و زعفران است و در چرخه اقتصاد کشور، همواره حرفی برای گفتن داشته، تشنه است. اصلیترین درخواست مردم ملایر از دولت خدمتگزار و مسئولان در حوزه مدیریت کشاورزی در سطح ملی است و امید میرود سفر خادمان ملت به این منطقه درکنار دیگر رهاوردهای مثبت و سازنده، به رفع این مشکل نه چندان تازه منتج شود.
با اندكي اضافه و تلخيص برگرفته از روزنامه ايران، سال بيست و يكم، شماره 6010، سهشنبه 3 شهريور 1394، صفحه14