شعارسال: این روزها بحث از پروتکلهای رفتاری به ویژه سبک پوشش دکتر پزشکیان داغ و به سوژه اغلب رسانهها و شبکههای اجتماعی بدل شده است.
ظاهرا جدای از افکار عمومی که پروتکلهای رفتاری دکتر پزشکیان به ویژه سبک پوشش و ظاهر شدن با کاپشنها رنگارنگ و آراستگی ظاهر و فرم نا مرتب موی سرش را نمیپسندند، برخی از اهالی هنر راضی به چنین سبک و ظاهری نیستند و توصیههایی را گوشزد و سفارش کرده اند. این توصیهها اولین بار به واسطه نگارش یادداشتی از طرف (رضا کیانیان) بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر مطرح و داغ گردید.
میگویند که حرف منطقی جواب ندارد و نباید در قبال منطق و اصول عقلانی آن مقاومت کرد؛ لذا باید تسلیم شد.
بنابراین، آنچه را که جناب کیانیان ارجمند به عنوان پروتکلهای رفتاری در پوشش به جناب دکتر پزشکیان تجویز و توصیه کرده است، با توجه به سبک و اسلوب پروتکلهای رفتاری روسای جمهور و نخست وزیران خلاف عرف و قاعده نیست.
اجرای این پروتکلها اگر چه نه شرط کافی بلکه شرط لازم برای انجام کار ویژههای ذاتی قوه مجریه است. چگونگی آراستگی رهبران جهان چه در گذشته و چه در زمان حاضر بزرگترین نشانه و دلیل این ادعاست.
از کت و شلوار اتو کشیده و کرواتهای رنگارنگ اردوغان، محمد شیاع السودانی، نجیب میقاتی، کی یر استامر، امانوئل ماکرون و ویکتور اوربان، اولاف شولتس، جاستین ترودو و اغلب روسای جمهور و نخست وزیران کشور جز (ولودیمیر زلنسکی) به جهت شرایط جنگی و (سرباز ملت) که بگذریم، در همین روزهای گذشته وقتی قرار شد که بالاخره بایدن در رقابت با ترامپ برای انتخابات نوامبر ریاست جمهوری آمریکا کناره گیری کند، (کامیلا هریس) در کمال آراستگی در ظاهر و در زیبندهترین شرایط فرم لباس ظاهر شد و پر قدرت و همچون طاووس مست خود را آماده رقابت با ترامپ دیده است و البته امید است که ترامپ را بتواند شکست دهد.
حالا به توجه به همنوایی افکار عمومی اینگونه به نظر میرسد که این خواسته منحصر و محدود به جناب کیانیان محترم نیست و شاید خواسته اغلب افکار عمومی همان خواسته و تقاضای جناب کیانیان باشد.
اما این هشدار و تذکر به جا به کسی که در طول عمر زندگی اجتماعی و سیاسی، اصولش را زندگی کرده است، به منزله دخالت در سلیقه شخصی و امر خصوصی و شاید نقض آن نوع از آزادی است که روزگاری (آیزا برلین) فیلسوف، مورخ فلسفه و منتقد انگلیسی در سال ۱۹۲۰ در کتاب (چهار گفتار در باره آزادی) از آن به (آزادی منفی) یاد کرده بود و آن را اساس لیبرالیسم میدانست.
آزادی منفی طبق دیدگاههای فکری و فلسفی برلین، اجبار فرد به انجام امری که خلاف میل باطنی اوست. به واقع برلین در تشریح مفهوم آزادی منفی این گونه تاکید میکند که: اگر دیگران مرا از آنچه بدون دخالت آنان انجام دهیم باز دارند، به همان اندازه آزادی خود را از دست داده ایم و اگر دیگران این حوزه را بیش از حد معینی محدود کنند، در آن صورت میتوان گفت که تحت اجبار و شاید در بندیم.
به این ترتیب و به جهت ضرورت عدم نقض آزادی منفی نباید به سبک زندگی و پروتکلهای رفتاری دکتر پزشکیان به ویژه در سبک پوشش ایراد گرفت و او را وادار به انجام پروتکلی کرد که خلاف میل باطنی اوست.
در این میان آیا بهتر نیست که به جای وارد و مطرح کردن این ایرادات به سبک و پوشش دکتر پزشکیان، به آن جنبه از خصوصیات رفتاری منحصر به فرد دکتر پزشکیان یعنی تخصص و درجه علمی، سجایا و خصایل نیک انسانی، ادب و متانت، تساهل و مدارای سیاسی، سلامت، پاکدستی، عزت نفس و صداقت او توجه و تمرکز کنیم؟ مثلا بگوییم که او جراح و …
…ثروت دیده نشده است. او اختلاس نکرده و ندزدیده و قرار هم نیست که بدزدد.
در ضمن آیا فقط حامیان ضرورت اجرای پروتکلهای رفتاری مشکل کشور را در سبک لباس و پوشش آن دیده اند و همه حوزهها گل و بلبل است و فقط مشکل کشور بر سر چنین پوششی است؟
چرا حامیان اجرای پروتکلهای رفتاری از سوی دکتر پزشکیان چرا به مهمترین دغدغه و نگرانی او یعنی تشکیل یک کابینهای کیفی و متشکل از افراد کارآمد، فکر نمیکنند و هشدار نمیدهند؟ چرا باید مسائل حاشیهای در اولویت قرار بگیرد و به گونهای متن در حاشیه گُم شود؟ چرا باید فردی، چون پزشکیان را وادار به تغییر رفتار کرد که مایل به چنین تغییری نیست؟
بهیقین آنهایی که میخواهند دکتر پزشکیان را در کت وشلوار ببینند، نمیتوانند ساده زیستی و سلامت شخصیت او را نادیده بگیرند. به باور آنان این جنبه از شخصیت دکتر پزشکیان نیز برایشان پسندیده است.
تردیدی نیست که کت و شلوار ممکن است از کاپشن زیباتر و رسمیتر باشد و دکتر پزشکیان نیز در برنامههای انتخاباتی گاهی ملبس به آن بودند و در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری در این لباس ظاهر شده و احتمالاً در آینده نیز بیشتر به این پوشش و پروتکلهای امر پوشش تن خواهند داد، اما بهتر است که ما خود را از عادات فرمی و ظواهر امر رها کرده و به جای آن بهتر است که به ظاهر تمرکز نکنیم و در اندیشه اصل و کُنه و حقیقت ماجرا باشیم.
شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از آرمان امروز، تاریخ انتشار: 8مرداد1403، کدخبر:53767، https://www.armandaily.ir