پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
پنجشنبه ۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - 2025 May 22
کد خبر: ۱۰۲۱۳۵
تاریخ انتشار : ۱۳ دی ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۳
در حالی که تولید کارگاههای بزرگ صنعتی ایران که به لحاظ ارزش افزوده سهم اصلی در ارزش افزوده صنعت را در ایران در اختیار دارند از فصل نخست سال 1395 با رشد مواجه شده و در پایان تابستان امسال ششمین فصل رشد به طور متوسط 5درصد را سپری کرده است می توان گفت تولید صنعتی ایران از رکود خارج شده است.
شعارسال: البته این رشد به دلیل اینکه سهم بالایی از ارزش افزوده صنعت به 4گروه از فعالیت های صنعتی که روی هم 72 درصد ارزش افزوده کارگاههای بزرگ صنعتی را به خود اختصاص داده اند  اتفاق افتاده است می توان گفت رشد نامتوازن به حساب می اید. با این همه اما مطابق با شاخص ها و معیارهای پذیرفته شده باید قبول کرد تولید صنعتی ایران از رکود خارج شده است. برخی منتقدان بر این اصرار دارند که رکود در واحدهای پرشمار بنگاههای کوچک و متوسط موج می زند و نمی توان با استناد به رشد بنگاههای بزرگ صنعتی حکم دادکه صنعت از رکود خارج شده است. با این همه در گزارش مرکز تحقیقات اقتصادی اتاق تهران به نقل از بانک مرکزی این حکم داده شده است که صنعت از رکود خارج شده است.این گزارش در ادامه امده است:

شاخص تولید صنعتی

گزارشهای شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی مربوط به بررسی وضعیت کارگاههای فعال در صـنعت سـاخت بـا تعـداد شاغلان صد نفر کارکن و بیشتر است که 24 فعالیت صنعتی زیر مجموعه کدهای آیسیک دو رقمی را در بر می گیرد. در ایـن گزارش ارقام شاخص برای هر فعالیت صنعتی بر اساس سال پایه 1390 به صورت فصلی تعیین شده است. ضرایب مشخص شده برای فعالیتهای صنعتی تعیین کننده سهم هر فعالیت در کل ارزش افزوده کارگاه های بزرگ صـنعتی است و بر اساس گزارش نیمه نخست 1396 شاخص تولید این گروه از کارگاهها ، چهار فعالیت صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی (با سهم 16.26 درصد)، صنایع تولید فلزات اساسی(با سهم 98.19 درصد)، صنایع تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر ونیم تریلر(با سهم 33.16 درصد) و صنایع تولید محصولات کانی غیر فلزی (با سهم 45.9 درصد) در مجموع حـدود 72 درصـد از ارزش افزوده کارگاههای بزرگ صنعتی را تشکیل می دهند و سهم 20 رشته فعالیت صنعتی بـاقی مانـده از ارزش افـزوده کل، حدود 28 درصد است.بررسی روند شاخص کل تولید کارگاههای صنعتی طی نیمه نخست 96-1395 در نمودار (1 (نشان داده شده است.مطابق اطلاعات در دسترس  در هر دو فصل اول و دوم سال 1396 رشد شاخص کل، افزایشی و در فصل اول از رشـد 5.4 درصـدی و درفصل دوم از رشد 3.5 درصدی در مقایسه با فصول مشابه سال 1395 برخوردار بوده است. برآیند رشد مثبت دو فصل ابتـدایی سال 1396 منجر به افزایش 9.4 درصدی شاخص کل تولید کارگاه های صنعتی در نیمه نخست 1396 شده است.بررسی دقیق تر روند تغییر شاخص کل تولید کارگاههای صنعتی در بازه فصـل اول 1394 الـی فصـل دوم 1396حاکی از خروج از رکود صنعت از فصل اول 1395 داشته و روند عمومی شاخص در این بازاره افزایشی بوده است. شاخص کل تولید صنعتی بعد از رسیدن به حداکثر رشد در فصل سوم 1395 ،از سرعت رشد آن در فصل چهـارم 1395 کاسـته شـده و در دو فصل نخست سال 1396 رشد به وضعیت ثبات نسبی و متوسط رشد 9.4 درصد رسیده است. در میان 24 فعالیت صنعتی بررسی شده در این شاخص، طی بازه نیمه نخست سال 1396 رشد شاخص تولیـد صـنعتی بـرای تعداد 13 فعالیت صنعتی مثبت و در محدوده بین 6.0 تا 6.28 درصد متغیر است. سهم این فعالیتهای همراه با رشد مثبـت ازارزش افزوده کل کارگاههای صنعتی معادل 72.88 درصد می باشد. در مقابل در همین بازه زمانی، تعداد 11 فعالیـت صـنعتی رشد منفی تولید صنعتی را در محدوده نرخ رشد منفی 3.1 درصد تا منفی 6.49 درصد تجربه کـرده انـد. سـهم ایـن گـروه ازفعالیتها در ارزش افزوده کل، 28.11 درصد است.

بالاترین و کمترین رشد

بالاترین ارقام رشد حاصله در نیمه نخست 1396 متعلق به فعالیتهای صنعتی مثل تولید محصولات از توتون و تنباکو و در پله دوم و سوم به ترتیب تولید وسایل نقلیه موتوری ،تریلر و نیم تریلر وتولید محصولات اشامیدنی بوده است. از طرف دیگر کمترین ارقام رشد حاصله در نیمه نخست 1396 نیز متعلق به فعالیتهای صنعتی مثل تعمیر و نصب ماشین آلات و تجهیزات ، تولید پوشاک و تولی سایر وسایل نقلیه بوده است.

فعالیتهای صنعتی دچار رکود

در میان رشته فعالیتهای صنعتی، هشت فعالیت صنعتی طی دو فصل متوالی اول و دوم 1396 ،رشد منفی را تجربه کرده انـد و در واقع صنایعی محسوب میشوند که گرفتار رکود هستند. سهم هشت فعالیت مزبور از ارزش افزوده کل صنعت 7.7 درصداست.بدترین وضعیت از لحاظ بالاترین رشد منفی طی دو فصـل نخسـت سـال 1396متعلق به فعالیت تعمیر و نصب ماشین آلات و تجهیزات و بدترین وضعیت از حیث کاهش بیشتر رشد در فصـل دوم 1396 درمقایسه با فصل اول همین سال مربوط به صنایع پوشاک و صنایع تولید ماشـین آلات و تجهیـزات اسـت. اگرچـه سـهم ایـن فعالیتهای صنعتی در ارزش افزوده کل، کم است ولی به دلیل تولیـد کالاهـای بـا ارزش افـزوده بـالاتر(صـنعت پوشـاک) واستفاده از توان تخصصی و فنی کشور در تولید کالاهای سرمایهای و با سطح فناوری بالاتر (صنعت ماشین سازی)، ضـرورت دارد توجه بیشتری به مشکلات این گروه از صنایع و چاره اندیشی برای رفع آنها، صورت

سطح تولیدات در قیاس با سال پایه 1390

شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی بر مبنای سال پایه 1390 که معادل 100 در نظر گرفته شده، محاسبه میشود. بررسی شاخص تولید فعالیتهای صنعتی برای نیمه ابتدایی سال 1396 موید این است کـه رقـم شـاخص تولیـد صـنعتی بـرای 16فعالیت از 24 فعالیت صنعتی با سهم 6.35 درصد از ارزش افزوده کل ، همچنان کمتر از رقم سال پایه یعنی 100 است که بـه معنی عدم موفقیت این فعالیتها برای رسیدن سطح تولیدات خود به رقم سال 1390 است. به عبارتی دیگـر فقـط 8 فعالیـت صنعتی در موفق ده اند تا بعد از بروز رکود تولید خود را به سطوح تولید سال 1390 نزدیک کرده و یا از آن فراتر روند.

 

شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات بر گرفته ازپایگاه خبری  ساعت 24 ، تاریخ انتشار: 12دی 1396 ، کدخبر: 320985،www.saat24.news

اخبار مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین