پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۴۹۹۹۲
تاریخ انتشار : ۲۹ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۳:۰۳
در میانه فصل گرما، شعله‌های آتش گاه و بی‌گاه در مراتع و جنگل‌ها سمفونی مرگ گیاهان را می‌نوازند و عامل انسانی عمده‌ترین دلیل این خسارت بزرگ در عرصه‌های طبیعی است.

شعارسال: وقوع آتش‌سوزی‌ها در دامنه طبیعت هر ساله سطح وسیعی از جنگل‌ها و مراتع را تخریب می‌کند و باعث وارد شدن خسارت‌های جبران‌ناپذیر به طبیعت و نابودی زیست‌بوم‌های جانوری می‌شود. در بسیاری از کشورها آب و هوا و وزش باد و عوامل طبیعی در بروز آتش نقش پر رنگی ایفا می‌کنند و در کشور ما نیز متناسب با وضعیت هر منطقه علت وقوع آتش‌سوزی در طبیعت متفاوت است، اما نقش رو به افزایش عوامل انسانی در این زمینه انکارناپذیر است. مراتع و جنگل‌ها سرمایه‌های عظیم ملی هستند و هر فرد به نوبه خود در حفظ و حراست از آن‌ها و همچنین جلوگیری از تخریب و خسارات‌های ناشی از حوادث و وقوع آتش در دل طبیعت نقشی مهم دارد. از سوی دیگر مراتع و عرصه‌های طبیعی و پوشش گیاهی آن در اقتصاد و توسعه پایدار هر منطقه نقش اثرگذار دارد؛ به‌طور مثال در شهرستان خمین معیشت بسیاری از خانواده‌ها از دل مراتع تأمین می‌شود، اما با شروع فصل گرما، آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌های این شهرستان نیز افزایش می‌یابد و به دنبال این سوانح به تدریج مراتع و پوشش گیاهی موجود در معرض نابودی قرار می‌گیرند.

۱۰۰ هزار هکتار از مراتع خمین در موقعیت بحران آتش‌سوزی

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خمین گفت: از ۲۳۰ هزار هکتار مراتع و عرصه‌های طبیعی شهرستان خمین، ۱۰۰ هزار هکتار در موقعیت بحران آتش‌سوزی قرار دارد. نصرت‌الله هاشمی اظهار کرد: به دلیل خشک‌سالی و کم بارشی در سال جاری و شروع فصل تابستان و افزایش دمای هوا در شهرستان خمین، پیشگیری از آتش‌سوزی از طریق اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی مردم از اهمیت بسیاری برخوردار است. وی با اشاره به این‌که در سال ۹۵ آتش‌سوزی در مراتع خمین به میزان ۸۰۰ هکتار و در سال ۹۶ در ۱۰ هکتار از مراتع رخ داد، افزود: فرهنگ‌سازی، آگاه‌سازی و مشارکت دستگاه‌های مختلف و همچنین رعایت نکات ایمنی از سوی مردم اقدامی موثر برای پیشگیری و کاهش آتش‌سوزی در عرصه‌های جنگلی و مرتعی شهرستان خمین است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خمین خاطرنشان کرد: میزان آتش‌سوزی در مراتع و منابع طبیعی شهرستان خمین در سال گذشته نسبت به سال ۹۵، با کاهش ۹۵ درصدی روبه‌رو بوده است. هاشمی با بیان این‌که عوامل طبیعی و انسانی در به وجود آمدن آتش نقش دارند، تصریح کرد: مواد سوختنی، اکسیژن و شعله آتش مثلثی است که در کنار یکدیگر باعث می‌شود آتش‌سوزی در مراتع اتفاق بیفتد و عامل عمده آتش‌سوزی نیز رفتارهای انسانی در طبیعت است. وی با بیان این‌که لازم است کشاورزان پس از برداشت، از آتش زدن باقیمانده محصولات خود خودداری کنند، اظهار کرد: اداره راه و شهرسازی با علف‌چینی شانه‌های خاکی مسیرهای اصلی در کاهش میزان آتش‌سوزی نقشی اثر گذار دارد. هاشمی با بیان این‌که عرصه‌های جنگلی و مرتعی جزو سرمایه‌های ملی بوده و از ارزش بسیار بالایی برخوردار است، افزود: کوچک‌ترین سهل‌انگاری و خطای انسانی و هرگونه اقدام نسنجیده باعث بروز آتش‌سوزی و خسارات جبران‌ناپذیر در عرصه‌های طبیعی خواهد شد، بنابراین نیاز است نکات ایمنی در هنگام تفریح و تفرج در طبیعت از سوی خانواده‌ها مدنظر قرار گیرد. رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خمین گفت: شماره تلفن ۱۵۰۴ آماده دریافت گزارش‌های مردمی درباره آتش‌سوزی یا هرگونه تخریب و تصرف در عرصه‌های منابع طبیعی است که نیروهای امدادی در این زمینه به صورت شبانه‌روزی پاسخگو هستند.

کاهش نقش عامل انسانی در آتش‌سوزی مراتع با فرهنگ‌سازی

فرماندار خمین نیز در این رابطه اظهار کرد: جنگل‌ها و مراتع ثروت و سرمایه ملی هر کشور محسوب می‌شوند و حفظ و حراست از آن‌ها نیازمند فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی در راستای پیشگیری از وقوع هرگونه حادثه است. احمد طهرانی بیان کرد: آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع مهم‌ترین عامل تخریب این سرمایه‌های عظیم است و متأسفانه با شروع فصل گرما، و ورود گردشگران و استفاده از طبیعت در این فصول، افزایش آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع نیز مشاهده می‌شود که می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیری به زیست انسان و طبیعت و جانوران وارد کند. وی با بیان این‌که نقش انسان در وقوع آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع انکارناپذیر است، تصریح کرد: فرهنگ‌سازی، آموزش و اطلاع‌رسانی از طریق بهره‌گیری از ظرفیت دهیاران، آموزش لازم به کشاورزان در مناطق روستایی در هنگام برداشت محصولات کشاورزی و جلوگیری از آتش زدن باقیمانده محصولات و همکاری مردم و مسئولان در هنگام وقوع آتش در مزارع و جنگل‌ها از اهمیت بسیاری برخوردار است.

فرماندار خمین خاطرنشان کرد: اگرچه پیشگیری از وقوع آتش‌سوزی در مزارع و عرصه‌های طبیعی باید مورد توجه قرار گیرد، اما هنگام وقوع آتش‌سوزی و مدیریت بحران آن، نیاز است دستگاه‌های عضو ستاد مدیریت بحران در راستای عملکرد موثر و مطلوب در مهار آتش‌سوزی هماهنگی و انسجام لازم را داشته باشند. وی نقش امکانات و تجهیزات را در مهار به‌موقع آتش‌سوزی مهم ارزیابی کرد و افزود: تقویت تجهیزات آتش‌نشانی و امکانات اطفای حریق عرصه‌های طبیعی شهرستان خمین در دستور کار قرار دارد، ضمن این‌که آموزش نیروی انسانی متخصص در این زمینه نیز باید مدنظر قرار گیرد. فرماندار خمین تأکید کرد: سازمان‌های مردم‌نهاد و تشکل‌های زیست‌محیطی در فرهنگ‌سازی‌های برای پیشگیری از وقوع آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی و جلوگیری از وارد شدن خسارت‌های جبران‌ناپذیر آن نقشی اثرگذار دارند. به نظر می‌رسد همان‌طور که عامل سهل‌انگاری و خطای انسانی در وقوع آتش‌سوزی‌ها در مزارع و مراتع نقش دارد، نهادینه‌سازی فرهنگ رفتار صحیح افراد و کشاورزان در عرصه‌های طبیعی و جنگلی چه برای تفریح و تفرج یا امور کشاورزی و...، قطعاً بر کاهش وقوع چنین حوادثی اثرگذار است و باید به عنوان یک برنامه مهم از سوی دستگاه‌های مرتبط و مسئول دنبال شود.

سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار: 27مرداد1397 ، کدخبر: 52858: www.sabzineh.org


اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین