شعار سال: مدتی است که عراق جزو اولین شرکای تجاری ایران شده است به گونهای که صادرکنندگان، بازار عراق را مقصد اول محصولات صادراتی خود میدانند. تغییر اولین شریک تجاری از چین به سمت عراق باعث شد که میزان صادرات ایران به عراق در هفت ماهه سالجاری به بیش از 5.7 میلیارد دلار برسد و رشد 54 درصدی را ثبت کند.
اما این اتفاق عمر طولانی نداشت. چند روز قبل دو مرز مهم قصرشیرین و مهران که روزانه صدها کامیون ایرانی از طریق آن به بازارهای عراق میروند به بهانههای مختلف مسدود شده است. به این ترتیب صف طولانی از کامیون پشت مرزهای این کشور تشکیل شد. البته این اولین بار نیست که همسایگان غربی ایران در برابر تجار ایرانی چنین تصمیمی را گرفته است و حتی در ترکیه هم سابقه بسته شدن مرزها را تجربه کردیم. طی سالهای اخیر چندین بار ورودیهای کالای صادراتی ایران، به عراق و ترکیه به دلایل تغییر قانون و مقررات یا اختلاف نظر مسئولان، مسدود شد که پس از چند روز با حل این مسائل دوباره به روی کامیونهای ایرانی گشوده شد. در حالی صادرات به عراق جایگاه برجستهای در تجارت خارجی کشورمان پیدا کرده است که تقریباً تمام صادرات از طریق حمل و نقل جادهای انجام میشود و به همین دلیل بسته شدن حتی موقت ورودیهای این کشور میتواند نقش مخربی در تجارت ایران به عراق داشته باشد.
بسته شدن مرزقصرشیرین و مهران را میتوان از چند جنبه بررسی کرد. اگر خوشبین باشیم گفتههای روز گذشته مسئولان عراقی درباره مشکلات گمرکی و اعتصاب کامیون داران را قبول میکنیم که در این صورت در مدت زمان کوتاهی مرزها باز میشود و میتوان همکاری با عراق را از سر گرفت اما نکتهای که باعث میشود بدبینی نسبت به بسته شدن مرزها قوت بگیرد صحبتهای متناقض مسئولان عراق است. تعمیر کردن ورودی گمرک، اختلال در سیستم، عدم توانایی استعلام از بغداد، مشکل دستگاه ایکس ری و.... از جمله دلایلی بود که از سوی مقامات عراقی شنیده شد. از اینرو یکی از نکات مهمی که دولتمردان و نمایندگان در دولت عراق باید مجدانه پیگیری کنند، فضای همکاری دو کشور است. باید پذیرفت فضایی که امریکا علیه ایران ایجاد کرده است برای برخی از کشورها نگران کننده است به همین دلیل میخواهند دست به عصا حرکت کنند. برای آنکه از ایجاد چنین فضاهای دوگانهای جلوگیری کرد بایستی دیپلماتهای کشورمان روند مثبت همکاری با سایر کشورها بخصوص اروپا برای شرکای تجاری ایران توضیح داده شود تا جو یکسویهای که دولت امریکا سعی در القای آن دارد شکسته شود. تحریمهایی که در دوره جدید اتفاق افتاده است با تحریم سالهای گذشته تفاوتهای قابل توجهی وجود دارد. در سالهای گذشته بین جامعه جهانی در تحریم ایران اجماع وجود داشت و همه کشورها با تحریم ایران موافق بودند اما در تحریم این دوره ایران که با خروج امریکا از برجام آغاز شد کشورها اجماع ندارند و اکثر کشورهای اروپایی این تحریم را قبول ندارند و خصمانه تلقی کردند. ازاین رو با چنین رویکردی امیدواریم کشورهای همسایه سطح همکاریهای خود را حفظ کنند. رابطه ایران و عراق سابقه دیرینهای دارد، بنابراین میتوان در طولانیمدت در این بازار حضور داشت. ازاین رو یکی از الزامها برای بیاثر کردن تحریمها توسعه همکاری با کشورهای همسایه است. حفظ کشورهای همسایه کمک بزرگی برای توسعه تجارت و درآمد ارزی است. بر این اساس و با توجه به همکاریهای طولانی مدت ایران و عراق به نظر میرسد که مسدود شدن برخی از مرزها موقتی باشد و عراق مرزهای مهران و قصر شیرین را به روی تجار ایرانی باز کند.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری ایران، تاریخ انتشار 23 آبان 97، کد مطلب: 425345،www.ion.ir
در این فشار تحریم ها همسایه های ما بهترین گزینه برای صادرات هستند تا فشار اقتصادی کمتر بشه
مخصوصا عراق که مردمش توجه زیادی به کالا های ایرانی دارن