شعار سال: به نقل از سرویس بینالمللی دستیابی و استفاده از بیوتکنولوژی کشاورزی (آیسا) ۲۶ کشور شامل پنج کشور توسعه یافته و ۲۱ کشور در حال توسعه در سال ۲۰۱۸ مجموعا ۱۹۱٫۷ میلیون هکتار را زیر کشت محصولات تراریخته بردند. این مقدار نسبت به سال گذشته ۱٫۹ میلیون هکتار افزایش داشت.
تداوم افزایش پذیرش محصولات تراریخته توسط کشاورزان جهان نشان میدهد این محصولات موفق شدهاند به مدیریت چالشهای جهانی از جمله گرسنگی، سوء تغذیه و تغییر اقلیم کمک کنند. محصولات تراریخته نسبت به محصولات غیرتراریخته با صفات برتری مانند عملکرد بیشتر، مقاومت بیشتر در برابر آفات، ارزش تغذیهای بیشتر تولید شدهاند و برای مقابله با چالشهای جهانی نام برده ضروری هستند. در حال حاضر میلیونها خانواده در سطح جهان از مشکلاتی همچون گرسنگی و سوء تغذیه رنج میبرند. طبق گزارش سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۸ درباره امنیت غذایی و تغذیه در جهان، جمعیت انسانهای گرسنه در سطح جهان در سه سال گذشته در حال افزایش بوده است. این تعداد برابر جمعیت انسانهای گرسنه در دههی گذشته است؛ همچنین طبق گزارش جهانی بحران غذا در سال ۲۰۱۷ جمعیت افرادی که دچار گرسنگی و سوء تغذیه هستند در حال افزایش بوده است. تعداد این افراد در ۴۸ کشوری که در معرض خطر سوء تغذیه هستند یا در حال حاضر از آن رنج میبرند، ۱۰۸ میلیون نفر است.
فناوری مهندسی ژنتیک و تولید محصولات تراریخته در همهی جنبههای امنیت غذایی نقش داشته است. پیوستن کشاورزان به زنجیرهی کشاورزی مدرن به کمک فناوری تولید محصولات تراریخته به عنوان یک فناوری نو، افزایش عملکرد، کاهش هدررفت محصول و افزایش درآمد کشاورزان و روستائیان با کشت محصولات تراریخته و بهبود وضعیت اقتصادی آنها به افزایش دسترسی به غذا کمک کرده است. زیستفناوری کشاورزی یکی از مهمترین ابزارهای علمی تامین امنیت غذایی است. نظارت و ارزیابی دقیق این محصولات باعث بهتر شدن وضعیت ایمنی غذا شده است.
محصولات تراریخته اولین بار در سال ۱۹۹۶ در سطح تجاری تولید شدند. با گذشت بیست و سه سال سطح زیر کشت این محصولات بیش از ۱۱۳ برابر شده است. از سال ۹۶ میلادی تا کنون مجموعا ۲٫۵ میلیارد هکتار زیر کشت این محصولات رفته است. این حقیقت فناوری تولید محصولات تراریخته را به سریعترین فناری پذیرفته شده توسط بشر تبدیل کرده است. امروز پذیرش محصولات تراریخته اصلی در ایالات متحده آمریکا، برزیل، آرژانتین، کانادا و هند، به عنوان کشورهایی که سابقه طولانی در تولید محصولات تراریخته دارند به نزدیک ۱۰۰ درصد رسیده است. این امر نشان میدهد محصولات تراریخته انتخاب کشاورزان برای تولید هستند.
تقاضای کشاوزان و مصرف کنندهها باعث شده است در سال ۲۰۱۸ محصولات تراریختهی متنوعتری تولید و به بازار عرضه شوند. سیبزمینی تراریخته، نیشکر تراریخته، سیب تراریخته، کلزا تراریخته و آفتابگردان تراریخته از جمله محصولات تراریخته جدیدی هستند که در سال ۲۰۱۸ به بازار عرضه شده اند. سیبزمینیهای تراریخته کبود و قهوهای نمیشوند، بعد از سرخ شدن آکریلامید کمتری در آنها ایجاد میشود و به بیماری بادزدگی مقاوم هستند. نیشکر تراریخته که به تازگی وارد بازار جهانی شده است ،مقاوم به حشرات آفت و متحمل به خشکی است. کلزای تراریخته جدید دارای مقادیر زیاد اولئیک اسید است.
در انتهای سال ۲۰۱۸ میلادی:
کشاورزان بیش از همه از افزایش مداوم پذیرش محصولات تراریخته در سطح جهان بهرهمند. به گفته کشاورزان در کشورهای تولید کننده محصولات تراریخته استفاده از این فناوری برای کشت علاوه بر افزایش عملکرد، باعث کاهش مصرف سموم خطرناک آفتکش و علفکش شده است. شدت خسارت آفات در این کشورها به حدی بوده که کشاورزان تراریختهکار اذعان میکنند فناوری تراریخته باعث احیای تولید ارقام زراعی در حال نابودی شده است. کاهش هزینه های کشت یکی دیگر از دلایل محبوبیت این فناوری در میان کشاورزان بوده است.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه اطلاع رسانی بیوتکنولوژی ایران، تاریخ 2 شهریور 98، کد مطلب: 16562: www.irbic.ir