پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
شنبه ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 April 27
کد خبر: ۲۳۲۳۲۷
تاریخ انتشار : ۲۰ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۶:۵۰
دریافت مالیات از تولید ، موضوعی است که سال ها به پاشنه آشیل اقتصاد تولیدمحور در کشور تبدیل شده است. بیش از ۶۰ درصد مالیات کشور را بخش صنعت پرداخت می کند، در حالی که به گفته معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت، این عدد بسیار سنگینی است و در بسیاری از کشورهای دنیا این عدد برای بخش صنعت زیر ۱۵ درصد است!

شعار سال: با وجود ظرفیت‌های بسیار بالایی که در درآمدهای مالیاتی وجود دارد، به دلیل معافیت‌های گسترده مالیاتی قانونی و همچنین فرار‌های مالیاتی، تاکنون از تمام این ظرفیت ها برای توسعه تولید و شکوفایی اقتصاد استفاده نشده است و تنها تولید موظف به پرداخت مالیات آن هم بدون دریافت خدمتی از سوی دولت است.

 دریافت مالیات از تولید ، موضوعی است که سال ها به پاشنه آشیل اقتصاد تولیدمحور در کشور تبدیل شده است. بیش از ۶۰ درصد مالیات کشور را بخش صنعت پرداخت می کند، در حالی که به گفته معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت، این عدد بسیار سنگینی است و در بسیاری از کشورهای دنیا این عدد برای بخش صنعت زیر ۱۵ درصد است!

به گفته سعید زرندی، یکی از راه‌های رونق تولید، حمایت از واحدها با ابزارهای در اختیار دولت است که یکی از این ابزارها مالیات است. در شرایطی که منابع مالیاتی نیاز به تقویت دارد باید نگاه جدیدی به این حوزه شود و جلوی فرارهای مالیاتی گرفته شود و در جاهایی که از قبل به دلایلی معافیت‌هایی مالیاتی داشته‌اند و شاید امروز لزومی نداشته باشد، بازنگری شود.

عدالت مالیاتی با دریافت مالیات از تولید
دریافت مالیات از تولید بدون ارائه خدمت، دردناک است!/یا: دریافت مالیات از تولید ، پاشنه آشیل اقتصاد تولیدمحور شده است
یکی از شاخص های مهم توسعه جوامع، نظام اقتصادی مطلوب و کارآمد است. اجرای دریافت مالیات از تولید ، بسیاری از تولیدکنندگان داخلی را با مشکلاتی مواجه کرده است. مهمترین رویکرد در اقتصاد کشور حمایت از تولید است و باید نظام مالیاتی به عنوان متولی وصول مالیات، سیاست های اقتصادی متناسبی در راستای رفع مشکلات و موانع تولید اتخاذ کند. این در حالی است که امروز افزایش اعتماد عمومی به نظام مالیاتی مهمترین اولویت این دستگاه به شمار می‌رود و سایر سیاست ها از جمله گسترش عدالت مالیاتی، توسعه خوداظهاری، افزایش تمکین مالیاتی، افزایش شفافیت اقتصادی، ارتقای سلامت نظام اداری، مکانیزاسیون نظام مالیاتی و مبارزه با فرار مالیاتی، همگی بر این جهت‌گیری اساسی استوار است.

 تحمیل فشار مالیات از تولید بر رفاه و توسعه
دولت باید  فضای مناسب کسب و کار، امنیت شغلی، امنیت فردی و اجتماعی، نظم، قانون و سایر بسترهای لازم فعالیت و تولید را مهیا کند که در این زمان مردم نیز مانند کشورهای دیگر برای پرداخت مالیات ترغیب می‌شوند چراکه می دانند پرداخت مالیات تنها به عنوان دریافت رفاه و توسعه در کشور است .

یک اقتصاددان و عضو هیأت علمی دانشگاه علامه بابیان این مطلب می گوید : نظام مالیاتی یکی از ابزارهای دولت برای توزیع عادلانه درآمد است اما به دلیل مناسب نبودن زیرساخت‌های اقتصادی، مالیات عاملی در جهت افزایش شکاف طبقاتی و همچنین تحمیل فشار برتولید شده است.

محمد قلی یوسفی درادامه گفت: دریافت مالیات از بخش تولید بدون پرداخت هیچ خدماتی دردناک و بسیار تاسف بار است. هیچ دولتی حق ندارد تا زمانی که بخش تولید کشور را به سودآوری و شکوفایی نرسانده از این بخش مالیات دریافت کند.

وی تاکید داشت: اجرای قوانین ثابت، پرداخت تسهیلات کم بهره به تولید و ایجاد امنیت اقتصادی و تغییر نکردن قوانین به طور مداوم عاملی در جهت ایجاد فضای کسب و کار مناسب و افزایش اعتماد عمومی به دولت و در نتیجه تن دادن به پرداخت مالیات می شود نه اینکه هیچ یک از این ارکان در راستای توسعه تولید اجرا نشود اما انتظار دریافت مالیات از این بخش همچنان بر قوت خود باقی است .

دریافت مالیات از تولید بدون قید و شرط

این اقتصاددان با تاکید بر اینکه رفع موانع تولید و هزینه‌های سنگین به افزایش بیشتر تولید کمک می‌کند گفت: افزایش تولید یعنی افزایش درآمد، بنابراین اگر تولیدکنندگان و بنگاه‌ها بتوانند در فضایی مناسب درآمد بیشتری کسب کنند پرداخت مالیات نیز راحت‌تر می‌شود. در نظامی که سیاست های اقتصاد کلان آن دچار مشکل زیادی است بر چه پایه ای بدون بازگشت از بخشی که به سختی توان حرکت دارد مالیات دریافت می شود اما بخش هایی که در رانت و فساد غوطه ور شده اند از پرداخت چنین هزینه ای بدون قید و شرط معاف و یا به راحتی در حال گریز از اجرای چنین قانونی هستند.

یوسفی تاکید کرد: کار دولت توزیع ثروت نیست. دولت باید بی طرف و بدون هیچ غرضی به دنبال اجرای صحیح سیاست های توسعه ای باشد.

به گفته این اقتصاددان، اگر قرار است در جامعه ای بنا به شرایطی بسیاری از کسری ها و بودجه دولت از طریق مالیات تامین شود، باید عدالت به گونه ای اجرا شود که دیگر حرفی از فرار مالیاتی و یا اجحاف در پرداخت تنها از سوی تولید نباشد.

یوسفی ادامه داد: دولت از بخش تولید مالیات دریافت می کند چرا که می داند این بخش وجود فیزیکی دارد و می تواند هر چقدر که لازم باشد بر روی آن احاطه داشته باشد و این زورگیری را خرج موسساتی می کند که مغایرتی با وظایف قانونی و ماهیتی دولت دارد.

راه اشتباه دیگر در برابر دریافت مالیات از تولید

یوسفی در پاسخ به این سوال که رئیس‌کل بانک مرکزی از تدوین طرحی در کمیته نقدینگی این بانک، برای حمایت از تولید در قالب طرحی که بنگاه‌های تولیدی می‌توانند اوراقی را برای خرید نهاده‌های اولیه تولید، منتشر و در بازار فرابورس عرضه کنند، خبر داده است، نظر شما در این خصوص چیست؟ گفت : درست است که خریداران این اوراق از ضمانت بانکی برخوردار هستند و می‌توانند در فرابورس به فروش رسانند یا اینکه تا تاریخ سررسید نگهداری کنند و از سود آن بهره‌مند شوند اما باید این نکته را نیز در نظر داشت که یک بنگاه تولیدی که توان تولید خود را از دست داده است و بدون هیچ حمایتی از سوی دولت موظف به پرداخت مالیات است بدون شک هیچ تضمین و برنامه ای برای ادامه فعالیت تولیدی خود در سال آینده اش ندارد.

این اقتصاددان ادامه داد: پرداخت به ارائه چنین طرح هایی شاید در وهله نخست آرمانی و قابل اجرا باشد اما باید در نظر گرفت که تمام این موارد نیازمند اصلاحات جامع در اقتصاد کلان کشور دارد. زمانی که در این بخش حساس، هنوز اشتباهات زیادی وجود دارد چطور انتظار می رود که بتوانند با انتشار اوراق واحدهایی که در حال ورشکستگی هستند را نجات دهند!

این اقتصاددان با انتقاد از اینکه چگونه است که از تولیدکننده‌ای که زحمت می‌کشد و تلاش می‌کند، مالیات‌های به نام مالیات بر درآمد و مالیات بر مشاغل دریافت می‌کنند، اما از کسی که میلیاردها تومان سود سپرده دریافت کرده است، مالیاتی دریافت نمی‌ شود؟ ادامه داد: بهتر است متولیان به دنبال راه حلی برای برگرداندن تولید در مسیر صحیح باشند نه اینکه هر روز با ارائه یک طرح و یک نظر مشکلات را از این هم پیچیده تر کنند.

شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری تحلیلی اقتصاد24،تاریخ انتشار:20شهریور1398،کدخبر:141925،eghtesaad24.ir                                                                                                     
اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین