
شعار سال:گاه طبیعت با زیباییهای وصفناپذیر و هدیههایی که درون سینهاش پنهان کرده، خالق لحظههای بینظیری برای طبیعتگردان میشود. چشمههای آبگرم طبیعی که در گوشهوکنار این جهان از دل گرم و بامحبت زمین بیرون زدهاند نیز بخشی از هدیههای ویژه طبیعت به ما انسانها هستند که قابلیت بالایی در جذب گردشگر دارند.
دو آبگرم یله گنبد و خرقان اگرچه ظرفیتی بالا برای تبدیل قزوین به یکی از قطبهای گردشگری درمانی و طبیعی کشور بهشمار میروند، اما بهدلیل عدم سرمایهگذاری و نداشتن امکانات زیربنایی تاکنون این ظرفیت در خدمت توسعه اقتصادی و رونق اشتغال این استان قرار نگرفته است.
استان قزوین دارای دو منطقه نمونه گردشگری در حوزه آبگرمهاست؛ یکی از آنها بهنام یله گنبد در جوالی روستایی به همین نام در بخش کوهین شهرستان قزوین قرار دارد و دیگری بهنام خرقان است که در شهر آبگرم از توابع شهرستان آوج واقع شده است.
آبگرم یله گنبد گوگردی بوده و با متوسط دمای ۴۲ درجه سانتیگراد برای درمان انواع بیماریهای گوارشی، عصبی و مفصلی ازجمله روماتیسم موثر است.
آب این چشمه از دسته آبهای معدنی بیکربناته کلسیک آهن و گازدار گرم است و استحمام در آن بهدلیل برخورداری از گاز کربنیک و گرمای آن تسکینبخش است.
آبگرم آهکی خرقان نیز از آبهایی از نوع کلروه سدیک و بیکربناته کلسیک گرم با pH اسید است و استحمام و استنشاق بخار آن برای کاهش و رفع دردهای سیاتیک، روماتیسم و عفونتهای مجاری تنفسی و... موثر است.
در پی اعلام این دو نقطه بهعنوان مناطق نمونه گردشگری در دولت گذشته، هرکدام از آنها برای ایجاد زیرساخت و تأسیسات گردشگری به سرمایهگذار واگذار شد، اما بهدلایل مختلف تاکنون این سرمایهگذاری به نتایج لازم نرسیده است.
باوجود همه تأکیدهای مسئولان عالی کشور و ضرورت پیشروی بهسمت اقتصاد مقاومتی که یکی از الزامات آن توجه به ظرفیتهای داخلی و فعالسازی آنها ازجمله در حوزه گردشگری است، اما بهنظر میرسد در استان قزوین تاکنون اقدام شایسته و درخوری برای بهرهگیری از ظرفیت آبگرمها و استفاده از پتانسیل این حوزه برای رونق اشتغال و اقتصاد منطقه صورت نگرفته است و در این خصوص بیشتر حرف و شعار زده شده و هنوز عمل خاصی مشاهده نشده است.
هماکنون مسافرانی که برای تسکین دردها و بیماریهای گوارشی، عصبی و مفصلی به آبگرم یله گنبد مراجعه میکنند، با کمترین امکانات رفاهی مواجه میشوند و بهشکل سنتی و اولیه از آب این مکان استفاده میکنند، اینجا خبری از دوش و رختکن و سرویس بهداشتی مناسب و درخور شأن گردشگران نیست و همه امکانات آن به چند آلونک که نام سوئیت بر روی آنها گذاشته شده است، خلاصه میشود.
راه دسترسی به این آبگرم نیز تعریفی ندارد و مسافران برای رسیدن به یله گنبد باید بیش از ۱۰ کیلومتر راه خاکی و پردستانداز را بپمایند و ریسک خراب شدن خودروی خود را نیز به جان بخرند.
اگرچه دستکم این وضعیت در آبگرم خرقان بهتر است و در شهر آبگرم یک مجموعه آبدرمانی کوچک وجود دارد، اما در این شهر نیز امکانات لازم برای مسافران فراهم نیست و استفاده از ظرفیت موجود این منطقه برای پذیرش گردشگر با فقدان امکانات زیرساختی مغفول مانده است.
امکانات زیربنایی در آبگرم یله گنبد در حد صفر است
یکی از مسافرانی که از استان همسایه، گیلان به اینجا آمده است، گفت: سهچهار سال پیش نیز سری به اینجا زده بودیم و اکنون نیز که دوباره به اینجا آمدهایم، امکاناتی به آبگرم اضافه نشده است.
وی دلیل مراجعه خود به آبگرم یله گنبد را درمان و تسکین بیماری مفصلی که از آن رنج میبرد، عنوان کرد و گفت: اگر امکانات اینجا مناسب بود و راه دسترسی خوبی داشت و امکانات بهداشتی مانند دوش و حوضچه و امکانات رفاهی همچون هتل یا میهمانپذیر و رستوران در آن وجود داشت، در سال چند بار به اتفاق خانواده از آن استفاده میکردیم، اما متأسفانه امکانات رفاهی و زیرساختی در اینجا در حد صفر است و اجازه نمیدهد بیش از این از آبگرم این مکان استفاده کرد.
این مسافر با بیان اینکه اگر کشورهای همسایه مانند ترکیه این مکان را در اختیار داشتند، آن را به شهری پرجاذبه تبدیل میکردند و سالانه میلیاردها دلار درآمد به جیب میزدند، گفت: اگر آبگرم یله گنبد راه مناسبی داشت و از امکانات رفاهی حداقلی برخوردار بود، میتوانست در سال پذیرای دهها هزار گردشگر باشد که متأسفانه با این وضعیت چنین شرایطی فراهم نیست.
فاصله زیاد آبگرم برای تبدیل شدن به یک شهر توریستی
مسافر دیگری که از تهران به قصد استفاده از آبگرم خرقان به شهر آبگرم آوج سفر کرده نیز گفت: بهدلیل خواص درمانی بالای آبگرم سالی چندبار از آنها استفاده میکنم و تجربه استفاده از آبگرمهای چندین نقطه از کشور را ازجمله سرعین دارم.
او که با خانواده به شهر آبگرم سفر کرده و مقصد بعدی او شهر همدان است، گفت: چون اینجا بر سر راه مقصد ما بود، مجاب به استفاده از آن شدیم، اما آنطور که پرسوجو کردم، تنها یک مجموعه کوچک در اینجا در زمینه آبدرمانی به مسافران و شهروندان خدمات میدهد؛ با وجود آنکه نام شهر آبگرم است و فکر میکردم باید مانند سرعین مملو از مجتمعهای آبدرمانی باشد.
این مسافر تهرانی گفت: بهنظرم این شهر با آبگرم خود و همچنین قرارگیری در مسیر ارتباطی غرب به مرکز کشور (جاده قزوینـهمدان) نیز میتواند مانند سرعین به یک شهر توریستی تبدیل شود و جا دارد که مسئولان در این خصوص به فکر جذب سرمایهگذار برای ساخت هتل و مجتمعهای آبدرمانی در آن باشند.
او همچنین افزود: بهنظرم شهر آبگرم باوجود داشتن ظرفیتها و استعدادهای مناسب هنوز فاصله زیادی برای تبدیل شدن به یک شهر توریستی دارد و با امکانات محدود خود نمیتواند آنچنان که باید پذیرای مسافران باشد.
این توضیحات باعث شد به سراغ چند تن از مسئولان مرتبط برویم و در جریان آخرین وضعیت آبگرمهای قزوین و وضعیت سرمایهگذاری آنها قرار بگیریم.
نبود فاضلاب در شهر آبگرم و فقدان راه آسفالته در یله گنبد از مشکلات سرمایهگذاری در حوزه آبگرمها
نادر محمدی، معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان قزوین، اظهار داشت: در دولت گذشته و در جریان اولین سفر رئیسجمهوری وقت به قزوین آبگرم خرقان در شهر آبگرم شهرستان آوج و آبگرم یله گنبد در بخش کوهین شهرستان قزوین جزو مناطق نمونه گردشگری استان انتخاب شدند.
وی ادامه داد: پس از این اتفاق، بهمنظور سرمایهگذاری و ایجاد زیرساختهای گردشگری لازم آبگرم یله گنبد به شرکت چشمه احرار و آبگرم خرقان نیز به شرکت عرشیا واگذار شد، اما واقعیت این است که پس از گذشت سالها و بهدلایل مختلف ازجمله مشکلات مالی سرمایهگذاران و عدم توفیق در دریافت مجوزهای لازم از دستگاههای مربوطه اقدامی از سوی آنها در جهت ایجاد زیرساخت یا راهاندازی مجموعههای آبدرمانی و تفریحی در مکانهای یادشده انجام نشد.
این مسئول گفت: در پی این اتفاق فراخوانی برای جذب سرمایهگذار در آبگرم خرقان انجام شد و یک سرمایهگذار برای آن جذب شد و پس از تهیه زمین، عملیات ساخت یک مجموعه مدرن آبدرمانی، تفریحی و اقامتی بهنام الماس غرب در شهر آبگرم آوج آغاز شد که اکنون بیش از ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، اما این طرح بهدلیل مشکلات مالی سرمایهگذار فعلاً متوقف شده است.
محمدی اضافه کرد: امیدواریم با اختصاص تسهیلات موردنیاز به این سرمایهگذار بتوان این مجموعه را تکمیل و به سرانجام رساند.
معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری قزوین با بیان اینکه یک طرح دیگر سرمایهگذاری مربوط به مجموعه شرکت عرشیا نیز در شهر آبگرم متوقف باقی مانده است، گفت: اگر طرحهای سرمایهگذاری فعلی در آبگرم به نتیجه برسند، بدون شک در آینده سرمایهگذاران جدید نیز به این حوزه ورود میکنند.
محمدی در خصوص مشکلات پیش روی سرمایهگذاری در حوزه آبگرمهای قزوین گفت: در شهر آبگرم آوج مشکل اساسی این است که سیستم فاضلاب وجود ندارد و این مسأله معضل اساسی برای سرمایهگذاری است و درحالحاضر نیز مجموعه در حال احداث الماس غرب با این مشکل دستوپنجه نرم میکند که البته مسئولان محلی و استانی برای رفع این مشکل قول مساعد دادهاند.
این مسئول با بیان اینکه مشکل ما در آبگرم یله گنبد نیز امکانات زیربنایی و خدماتی ازجمله در حوزه راه است، گفت: ۱۶ کیلومتر از جاده مربوط به این آبگرم خاکی است که در سالهای گذشته زیرسازی پنج کیلومتر آن با اعتبارات میراثفرهنگی انجام شد، اما هنوز آسفالت آن کامل نشده و امیدواریم با انتخاب سرمایهگذار و کمک دولت بتوان مشکلات موجود در این منطقه نمونه گردشگری را مرتفع کرد.
محمدی گفت: از آنجا که تجربه ناموفق سرمایهگذاری در حوزه آبگرم را داشتیم، مقرر شد در واگذاری طرحها به سرمایهگذاران بهشکل مرحلهبهمرحله پیش برویم.
معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری قزوین گفت: آبگرم یله گنبد و خرقان بهلحاظ موقعیتی شرایط ایدهآل و حتی بهتری از سرعین دارند، اما درخصوص وضعیت آبدهی و دبی آنها هنوز بهجز برخی مطالعات اولیه توسط دانشگاه شاهرود کار خاصی انجام نشده است؛ بااینحال در بدترین حالت ممکن این آبگرمها ظرفیت توسعه مناطق خود و اشتغالزایی جوانان منطقه را دارند.
تعطیلی ۲ طرح نیمهکاره سرمایهگذاری حوزه گردشگری آبگرم در آوج
نصرتالله علیرضایی، فرماندار آوج، نیز اظهار داشت: دو طرح سرمایهگذاری مربوط به آبگرم در این شهرستان وجود دارد که یکی از آنها مجتمع اقامتی، تفریحی و آبدرمانی الماس غرب است که فعلاً متوقف شده و یک طرح دیگر نیز بهنام عرشیا وجود دارد که پیشرفت خاصی نداشته و از ابتدا اجرایی نشده است که البته یک مجموع کوچک نیز بهنام عرشیا در حال فعالیت است که متفاوت با طرح سرمایهگذاری نامبرده است.
وی اظهار داشت: تنها مجموعه آبدرمانی فعلی نیز اگرچه طی سالهای اخیر بهسازی شده و حوضچهها از هشت مورد به شش مورد با هدف افزایش ورودی آب کاهش یافته است، اما نمیتواند رضایت مسافران و استفادهکنندگان را جلب کند و از امکانات لازم و موردنیاز برخوردار نیست.
علیرضایی همچنین افزود: مجتمع نیمهکاره گردشگری و آبدرمانی الماس غرب که تاکنون ۳۰ میلیارد تومان برای آن هزینه صرف شده است، درحالحاضر نیازمند تزریق مالی و دریافت ۵۰ میلیارد تومان تسهیلات بانکی است و بهدلیل نبود نقدینگی تعطیل شده است.
فرماندار آوج گفت: طرح سرمایهگذاری عرشیا که قرار است در آن یک هتل و مجتمع آبدرمانی ایجاد شود نیز با مشکل اوقافی بودن اراضی و معارض روبهروست که در حال حلوفصل است و بخش زیادی از انرژی خود را برای فعال کردن این طرح به خدمت گرفتهایم.
علیرضایی با بیان اینکه نباید طرحهای سرمایهگذاری زمانبر و طولانی شوند، اظهار داشت: تلاش داریم تا مجوزها و استعلامات طرحهای گردشگری موجود ازجمله در حوزه آبگرم زودتر صادر شوند و به روانسازی آنها کمک کنیم.
این مسئول همچنین گفت: متأسفانه با سرمایهگذاران بهگونهای برخورد میکنیم که تمایل و رغبت فعالیت در آنها کور میشود.
فرماندار آوج افزود: بهدلیل تجربیات ناموفق در زمینه سرمایهگذاری، متأسفانه سرمایهگذاران جدید نیز رغبتی برای حضور در آبگرم ندارند و تا طرحهای فعلی به نتیجه نرسد، نمیتوان برای فعالسازی از ظرفیت آبگرم در زمینه رونق گردشگری منطقه استفاده کرد.
عدم استقبال سرمایهگذاران از سرمایهگذاری در آبگرمهای قزوین
علی فرخزاد، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین، نیز گفت: در سفر اخیر استاندار به آوج و بازدید از پرژوه آبدرمانی و اقامتی الماس غرب مسائل و مشکلات این طرح حوزه گردشگری تشریح شد.
وی ادامه داد: مشکل موجود در خصوص این پروژه بدهی معوق و موانعی است که خود سرمایهگذار در دریافت تسهیلات بانکی با آن روبهرو شده است؛ چراکه فرد متقاضی برای دریافت تسهیلات آن هم چندین میلیارد تومان باید از شرایط لازم برخوردار باشد.
این مسئول گفت: باوجود این مشکل مقرر شد از طریق معاونت اقتصادی استانداری قزوین و رایزنی با بانکهای تهران و حل مشکل تأمین وثیقه بتوان تسهیلات لازم را در اختیار این سرمایهگذار قرار داد.
فرخزاد اظهار داشت: یک سرمایهگذار دیگر نیز در آبگرم وجود داشت که قرار بود در زمینی بهوسعت ۲۷ هکتار بهشکل فازبهفاز مجموعههای گردشگری را ایجاد کند که قرارداد مربوط به آن فسخ و مقرر شد فراخوانی برای جذب سرمایهگذاران جدید در این مکان صادر شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین گفت: آبگرم یله گنبد یکی از معدود آبگرمهای گوگردی کشور بهشمار میرود که خواص درمانی فوقالعاده ای نیز دارد.
فرخزاد گفت: در آبگرم یله گنبد نیز پس از انتشار فراخوان جذب سرمایهگذار استقبالی بهعمل نیامد و تنها یک شرکت بهنام چشمه احرار متقاضی شده است که قبل از این نیز بهرهبرداری در یله گنبد در اختیار این شرکت قرار داشت.
این مسئول در پایان گفت: یله گنبد میتواند به شرط ایجاد زیرساختها و سرمایهگذاری از سرعین نیز مطرحتر باشد، اما در سالیان گذشته متأسفانه شرایط لازم برای ایجاد امکانات و فعالکردن مجموعههای گردشگری در این مکان فراهم نشده است.
با وضعیت موجود و عدم استفاده از ظرفیت این دو آبگرم را که میتواند سالانه پذیرای حجم بالایی گردشگر داخلی و خارجی باشد و هزاران شغل مستقیم و غیرمستقیم در منطقه ایجاد کند، باید در تضاد با سیاستهای اقتصاد مقاومتی دانست و بهنظر میرسد باید بهشکل ویژه در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی برای آن چارهاندیشی کرد.
شعار سال،با اندکی تخلیص و اضافات برگرفته از روزنامه سبزینه،تاریخ انتشار:28مهر1398،کد خبر:77396،sabzineh.org