شعار سال: شاید دهه ۷۰ جامعه روحانیت مبارز تشكیلاتی تاثیرگذار در جریان اصولگرایی به حساب میآمد كه زیر عبا و قبای هر كدام از اعضایش سالها مبارزه انقلابی و دستكم یكی، دو دهه تجربه برگزاری انتخابات و سیاستورزی وجود داشت و حرف آخر را همین روحانیون میزدند اما هرچه پیش رفت این تشكیلات با ریزشهایی كه داشت به مجموعهای از روحانیون مبدل شد كه نه حرف اول و آخر را در جریان اصولگرایی میزد و نه حتی جوانان اصولگرا از آنان حرفشنوی قدیم را داشتند. تشكیلاتی كه از سال ۸۸ به اینسو نیروهای موثرش را یا به دلیل كهولت سن و سر رسیدن اجل یا به واسطه كنارهگیری از ادامه عضویت در تشكیلات از دست داده، روز به روز تاثیرگذاریاش را نیز از دست میدهد. در این میان شاید یكی از نمونههای بارز این كاهش اثرگذاری جامعه روحانیت مبارز، در جریان لیستبندیهای انتخاباتی برای مجلس یازدهم به چشم آمد و حالا كه كمتر از یك سال به انتخابات مهم ریاستجمهوری ۱۴۰۰ زمان باقی است، سخنگوی جامعه روحانیت مبارز میگوید كه این تشكیلات از آن زمان یعنی انتخابات اسفندماه ۹۸ تاكنون، مشغول توسعه تشكیلاتی بوده و برای همین هم نقش مهمی در انتخابات مجلس ایفا نكردند؛ توسعه تشكیلاتی كه البته به گفته غلامرضا مصباحیمقدم حتی پیش از اسفند ماه ۹۸، یعنی از سال ۹۶ شروع شده و هنوز به پایان راه نرسیده و تا سراسری شدن این تشكیلات، هنوز گامهایی باقی است. البته سخنگوی جامعه روحانیت مبارز آمار و ارقام دقیقی از تعداد اعضای این تشكیلات، از زمان سراسری و كشوری شدن آن ارایه نمیدهد و معتقد است باید تا پایان این توسعه تشكیلاتی صبر كرد، با این حال تاكید دارد كه در مناطق ۱۰گانه تهران حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر به عضویت جامعه روحانیت مبارز در پایتخت درآمدهاند كه درمجموع حدود ۱۵۰۰ نفر در این مناطق ۱۰گانه عضو جامعه روحانیتند.
آیا در تشكیلات اصولگرایی برنامهریزی برای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ آغاز شده؟
تصورم بر این است كه الان برای مطرح كردن مساله مربوط به انتخابات زودهنگام است. مردم در شرایطی نیستند كه آمادگی این را داشته باشند، بحث انتخابات ۱۴۰۰ مطرح شود. اما بحث و گفتوگو داخل تشكیلات و گروههای سیاسی اصولگرا در جریان است. ممكن است در حال حاضر این مباحث در رسانهها مطرح نشود اما دلیل بر این نیست كه در تشكلات اصولگرایی این دغدغه وجود ندارد.
آیا همه احزاب و گروههای اصولگرایی بهویژه جامعه روحانیت مبارز این بررسیها را آغاز كرده است؟
نمیتوان گفت كه همه تشكیلات بهطور جدی به موضوع ورود پیدا كردهاند اما مباحثی در این زمینه مطرح میشود.
آیا قرار است كه جامعه روحانیت مبارز به صورت مجزا این بررسیها را انجام دهد یا در قالب تشكیلاتی چون جمنا و شاجا فعالیت میكنید؟
برای این موضوع هنوز تصمیم گرفته نشده است.
در جریان انتخابات دوره یازدهم مجلس، جامعه روحانیت مبارز نقش كمرنگی ایفا كرد و به نوعی این تحلیل وجود داشت كه جریانهای جوانتر یا به اصطلاح «نواصولگرا»، دیگر به جامعه روحانیت مبارز میدان عمل نمیدهند. فكر میكنید در جریان انتخابات بعد، بتوانید نقش موثری ایفا كنید؟
هنوز مباحث به صورت جدی در جریان اصولگرایی مطرح نشده اما در جریان انتخابات دوره یازدهم مجلس، جامعه روحانیت مبارز درصدد توسعه تشكیلاتی خود بود. از این جهت از ابتدا هم بنای ورود چشمگیر به انتخابات نداشتیم.
این توسعه تشكیلاتی در چه مرحلهای قرار دارد؟
جامعه روحانیت مبارز از تشكیلات جامعه روحانیت مبارز تهران به جامعه روحانیت مبارز كشور تبدیل شد. در واقع ما تشكیلات خود را در سراسر كشور توسعه دادیم.
این توسعه در همه استانها اتفاق افتاده است؟
بله. نزدیك به یك سال است كه مقدمات گسترش تشكیلات را شروع كردهایم. در برخی استانها انتخابات هم انجام شده و نمایندههای خود را برای حضور در شورای مركزی نیز معرفی كردهاند. همچنین تهران به ۱۰ منطقه تقسیم شده كه در این ۱۰ منطقه جامعه روحانیت مبارز دفتر منطقهای دارد. در این دفاتر منطقهای تركیب شورای منطقه مشخص شده و درنهایت نماینده منطقه به شورای مركزی راه پیدا كرده است. به این شكل كه ۳ نفر از شورای منطقه به شورای مركزی معرفی میشوند، شورای مركزی جامعه روحانیت یك نفر را به عنوان نماینده آن منطقه برای حضور در شورای مركزی كشوری انتخاب میكند. این فرآیند هنوز در همه مناطق كشور پایان نیافته و در دوران فعالیت برای انتخابات مجلس، این موضوع در دستوركار جدی جامعه روحانیت مبارز قرار داشت؛ از این جهت ما ورود جدی به انتخابات نداشتیم.
دفتر منطقهای در سراسر كشور مشغول عضوگیری است؟ تاكنون چندنفر عضوگیری داشتید؟
عضوگیری در مناطق ۱۰گانه جامعه روحانیت مبارز تهران تقریبا رو به پایان است. در واقع مطابق اساسنامه باید ابتدا عضوگیری صورت گیرد، پس از مشخص شدن اعضا، شورای منطقه شكل گیرد و این شورا ۳ نفر را به شورای مركزی معرفی كند تا یك نفر از آنها با اكثریت آرا به عضویت شورای مركزی اصلی دربیاید. همانطور كه میدانید هسته مركزی جامعه روحانیت مبارز را هیات موسس تشكیل میدهند. این هیات موسس همان افراد با سابقه جامعه روحانیت هستند اما این افراد میخواهند كسانی را از تهران و سایر استانها جذب كنند تا به عضویت شورای مركزی ملی و كشور درآیند. هیات موسس نیز گروهی ۲۴ نفره است كه با جذب افراد در كل كشور، به رقمی حدود ۷۰ تا ۸۰ نفر میرسد كه مجموعهای از هیات موسس، شورای مركزی فعلی و نمایندههای منطقهای است.
به جز این، جامعه روحانیت مبارز چه تعداد عضو عادی دارد؟ چقدر از عضوگیری استقبال شد؟
چون هنوز این فرآیند به اتمام نرسیده، نمیتوانم بگویم. اما در تهران كه ۱۰ منطقه است، در هر منطقه حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر عضو شدهاند كه در مجموع میشود چیزی در حدود ۱۵۰۰ نفر.
هرچه میگذرد جامعه روحانیت مبارز در فرآیند انتخابات تاثیرگذاری كمتری دارد؛ با اینكه پیش از این، جامعه روحانیت مبارز عمدتا استراتژی را مشخص و گروههای دیگر بخش عملیاتی را برعهده داشتند. با این توسعه تشكیلاتی، درصدد آن هستید كه به جایگاه پیشین خود بازگردید؟
در حال حاضر بحث ما انتخابات نیست و ما در جامعه روحانیت مبارز دغدغه انتخابات مجلس یا ریاستجمهوری نداریم. درپی اصلاح اساسنامه تصمیم گرفتیم كه توسعه تشكیلاتی داشته باشیم البته سال ۸۶ اعضای جامعه روحانیت مبارز با رهبری دیداری داشتند. ایشان در این جلسه به ما توصیه كردند كه عقبه و تشكیلات خود را تقویت كنیم. در حال حاضر به توصیه رهبری عمل میكنیم و اگرچه با تاخیری ۱۰ ساله این اتفاق افتاد و از سال ۹۶ به اینسو درصدد توسعه تشكیلاتی هستیم اما در تمام مناطق تهران، مجددا فعال شدهایم و در همه شهرستانها نیز قرار است هستههای جامعه روحانیت مبارز شكل گیرد.
این توسعه تشكیلاتی میتواند بر سهم شما از سیاست و سهم نواصولگرایان یا جریانهای جدید آن تاثیر بگذارد؟
اجازه دهید اول این كار را انجام دهیم و به توسعه تشكیلاتی مدنظرمان برسیم، بعد چنین تحلیلهایی انجام دهیم.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه اعتماد، به تاریخ: ۵ مرداد ۱۳۹۹، کدخبر: ۱۵۱۷۲۹، www.etemadnewspaper.ir