واقعه ای که البته بسیاری از مناطق در مسیر حرکت رو به رشد خود از آن بعنوان یک فرصت طلایی برای پیشرفت و توسعه در عرصه های مختلف مادی – معنوی و فرهنگی استفاده کرده اند و موفقیت های قابل توجهی نیز داشته اند. اما در مقابل و در کمال ناباوری معدود مناطقی هم هستند که همه ساله فقط پُز چند رتبه را داده و در عمل بهره قابل توجهی از فرصت کنکور نمی برند و بر اساس نیاز منطقه برای آن برنامه ریزی و هزینه نمی کنند .
زیرا کاملا مشخص است که در کنکور نیز مانند دیگر عرصه ها، به هر مقدار که کاشته و هزینه کنیم به همان میزان نتیجه گرفته و محصول برداشت خواهیم کرد . با اندک ملاحظه ای در عملکرد متولیان و برنامه های این حوزه در شهرستان خواهیم دید که نهاده های ما در این میدان بسیار کمتر از آنچه باید باشد بوده است و هزینه و برنامه کلانی که در شأن دانش آموزان مستعد شهرستان باشد وجود نداشته و بار این مهم پیوسته به دوش خانواده و دانش آموزان قرار گرفته است .
بررسی و نگاه منصفانه به نتایج کنکور شهرستان به خوبی گویای این است که در این عرصه، توفیق و موفقیت از آن دانش آموزانی بوده است که از توکل بر خداوند، راهنمایی معلمان متعهد و حمایت خانواده برخوردار بوده و بدون توجه به پُزهای معمول و منتظر و امیدواربه سخنان زیبا و عوام فریبانه که هیچ برنامه، مطالعه و اقدامی جز هیاهو پشتیبان آن نیست، نمانده اند .
اما با این کارنامه که در ادامه به تحلیل آماری آن خواهیم پرداخت و سخنانی که هیچ گاه از اقدام عملی برخوردار نشده و در حد صورتجلسه و بر روی کاغذ خشکشان زده است و اندک کلاس های کنکور برخی مدارس که اگر از صفر تا صد هزینه های آن را اولیا نپرداخته و دنبال نکرده اند، بلافاصله تعطیل و کنار گذاشته شده اند! آیا باز هم نباید پرسید که از پُز کنکور و ارائه آمار های غلط در نتایج آن چه کسانی سود می برند و چه اهدافی دنبال می شود؟
وضعیت نیروی انسانی شهرستان در همه بخش ها، برای تک تک شهروندان مشخص است و یکی از تکیه کلام های مردم این است که در مراجعه به ادارات و بخش های تخصصی احساس غربت و غریبی دارند و در این موضوع، نگران و بیمناک آنند که آیا مطالباتشان بر اساس شناخت و نیاز واقعی شهروندان پیگیری می شود؟
در این جاست که موضوع کنکور و تربیت نیروی انسانی از اهمیت دو چندانی برخوردار می شود و از حد دغدغه و اهمیت دانش آموزی، فراتر رفته و به یک دغدغه و نگرانی عمومی و منطقه ای تبدیل می گردد و وظیفه متولیان را در پرداختن عملی به آن و پرهیز از استفاده تبلیغی و منفعت طلبانه، سنگین تر می کند .
ادامه این روند، در حالی است که کم کاری در این مهم و ثمر بخش نبودن نتایج کنکور 94 درشهرستان به اطلاع فرماندار و ریاست محترم شورای آموزش و پرورش و مسئولین آموزش و پرورش قاین رسید. اما آنچه در کنکور 95 اتفاق افتاد همان بزرگ نمایی چند رتبه و باز هم غفلت از آینده و شیوه 94 بود، بدون برنامه ریزی، واقعیت نگری و فقط اظهار خشنودی صرف از یک حداقل عملکردی بود .
با طرح مجدد این سئوال که ((چه کسانی از ارائه آمار های غلط در نتایج کنکور سود می برند؟)) دقت در تحلیل آماری کنکور 95 خالی از لطف نیست.
شهرستان قاینات با قریب 685 دانش آموز پیش دانشگاهی در سه گروه آزمایشی اصلی تنها از 2 رتبه زیر هزار کشوری و 67 رتبه زیر هزار منطقه 3 برخوردار شده است که متأسفانه در اقدامی غیر مسئولانه و با محاسبه رتبه های مشترک و تکراری در گروه های زبان خارجه و هنر و داوطلبان پشت کنکور سنوات گذشته، رتبه ها به نفر تبدیل و تا 105 و 115 نفر هم تبلیغ و اعلام رسمی می شود که قابل تأمل می باشد .
در گروه آزمایشی علوم تجربی فقط 3.27 درصد دانش آموزان شهرستان به تفکیک 3.62 و 2.75 برای دختر و پسرحائز رتبه زیر هزار شده اند، در گروه ریاضی و فیزیک 19.04 درصد دانش آموزان به تفکیک 14.70 و 21.12 برای دختر و پسر حائز رتبه زیر هزار بوده اند که یک نفر دارای رتبه کشوری زیر هزار می باشد و در گروه آزمایشی ادبیات و علوم انسانی نیز 16.35 درصد دانش آموزان پیش دانشگاهی شرکت کننده در کنکور 95 موفق به کسب رتبه زیر هزارشده اند که برای دختر و پسر به ترتیب 16.21 و 16.66 می باشد و در این گروه یک نفر هم دارای رتبه کشوری زیر هزار می باشد .
در مجموع 9.78 درصد دانش آموزان پیش دانشگاهی شرکت کننده در کنکور 95 قاینات رتبه منطقه ای زیر هزار و تنها 0.29 درصد دارای رتبه زیر هزار کشوری بوده اند که با شناسایی و حذف رتبه هایی که پشت کنکوری بوده اند، طبیعتاً نتایج از کمیت کمتری نیز برخوردار می شود .
این، عملکردی است در مسابقه ای بزرگ و کشوری و در عرصه ای به اهمیت و گستردگی آزمون کنکور که در میزان اداری، برگ افتخار و در میدان سیاست، موفقیتی بی بدیل نامیده می شود در حالی که این کارنامه در شأن دانش آموزان مستعد قاینات نیست و این کارنامه و عملکرد با توجه به توانایی دانش آموزی و فضای سالم و ایمانی شهرستان و نیز با نظر مقایسه ای به عملکرد سایر مناطق جوارنمی تواند برای متولیان، جای تبلیغ و اعلام یک موفقیت علمی باقی گذارد و شورای آموزش و پرورش هم به راحتی نباید از کنار آن عبور کند و باید مسئولین مربوطه را مکلف و موظف به ارائه برنامه های مدون و مشخص برای ارتقای این جایگاه نماید .
البته گمانه هایی در پشت پرده غفلت از نیازهای واقعی دانش آموزان مستعد قاینات و سروصدا بلند کردن برای حداقل ها و بعضاً هیچ، وجود دارد که می تواند در پوشش گذاشتن بر ناتوانی های اجرایی و عدم نگه داشت تجربیات موفق و بداخلاقی های حرفه ارزیابی شود .
احتمال دیگر در بزرگ نمایی رتبه های کنکور 95 قاینات را هم می توان در راستای ارائه پروژه های ذره بینی، ژست های حق به جانب و وعده های روشنفکرانه و برگ های افتخاری دانست که جز ((هیچ)) دستاوردی در توسعه و آبادانی و مسئولیت پذیری در شهرستان نداشته است و فقط برای انتخابات تبلیغ می شوند .
با این همه اما امیدوار است در سایه مطالبه دانش آموزان و شهروندان و نیز ضرورت پرداختن به زیر ساخت های توسعه، مدیریت شهرستان و شورای آموزش و پرورش بالاخص را وادار کند تا با بررسی عملکرد کنکور شهرستان و بهره ای که در این عرصه سهم ما و شهرستان های مجاور در رتبه های کشوری و منطقه ای است، سهم و برنامه های مشخصی را برای کنکور 96 تعریف و ابلاغ نماید تا دانش آموزان شهرستان از حق مناسب و شایسته خود در این میدان بهره مند گردند .
لیس للانسان الا ماسعی
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از پایگاه خبری تحلیلی نسیم قاین، تاریخ انتشار: دوشنبه 5 مهر 1395، کدخبر: 17879 ، www.nasimeqaen.ir
س.د۷۶