پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
شنبه ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 April 27
کد خبر: ۳۵۰۲۸۰
تاریخ انتشار : ۲۱ تير ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۵
طی ۳۰ سال گذشته قیمت مسکن ۶۰۰ برابر شده در حالیکه دلار و طلا تنها ۱۸۰ برابر رشد داشته اند و این به معنای کمبود عرضه مسکن به نسبت تقاضاست.
شعار سال: براساس تحولات مربوط به بازار مسکن شهر تهران در خرداد ۱۴۰۰، معاملات نسبت به ماه قبل (اردیبهشت ۱۴۰۰) ۳۰درصد رشد داشته است، همچنین بررسی متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در خرداد ماه حاکی از رشد ۳ درصدی این مولفه نسبت به ۲ ماه ابتدایی سال (فروردین و اردیبشهت ۱۴۰۰) دارد.

حال این سوال مطرح می‌شود که آیا بازار مسکن از رکود خارج شده است؟

با نگاهی به نرخ معاملات مسکن در خرداد ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال گذشته (خرداد ۱۳۹۹) در می‌یابیم که رشد ۳۰ درصدی معاملات مسکن در آخرین ماه از فصل بهار امسال نه تنها نوید بخش روز‌های خوب پیشروی بازار مسکن است بلکه معاملات نسبت به خرداد ۱۳۹۹، از کاهش۵۳ درصدی خبر می‌دهند.

درباره رشد ۳ درصدی قیمت مسکن در شهر تهران در خرداد ۱۴۰۰ پس از اُفت پیاپی در ماه‌های فروردین و اردیبهشت که برخی از آن به عنوان بازگشت آرامش به بازار مسکن یاد می‌کنند نیز باید گفت که با نگاهی به سیر تغییرات میانگین قیمت هر متر مربع مسکن در تهران، آمار نشان می‌دهد که این رشد ریز نوسان محسوب می‌شود.

میانگین هر متر مربع مسکن در شهر تهران در اسفند ۱۳۹۹، فروردین، اردیبهشت و خرداد ۱۴۰۰ به ترتیب ۳۰.۳ میلیون تومان، ۲۹.۳ میلیون تومان، ۲۸.۷ میلیون تومان و ۲۹.۶ میلیون تومان بوده است بنابراین نمی‌توان از رشــد ۳ درصدی قیمت به عنوان خروج بازار مسکن از رکود یاد کرد.

همچنین رشد ۳ درصدی متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در خرداد ۱۴۰۰ در مقایسه با رشد ۱۱.۶ درصدی این شاخص در خرداد ۱۳۹۹ که با کاهش ۴.۷ درصدی معاملات روبرو بودیم اهمیت قابل توجهی ندارد.
 
برنامه دولت سیزدهم برای بازار مسکن چه باید باشد؟

آیا بازار مسکن به ثبات رسیده است؟
 
برخی بر این باورند که رشد محسوس قیمت‌ها در ۳ ماهه نخست سال از ثبات این بازار حکایت می‌کند در حالیکه کارشناسان بر این باورند شرایط فعلی بازار ریشه در توقف و انتظار تقاضای سرمایه‌ای به دلیل کاهش ریسک‌های غیراقتصادی و انتظارات تورمی در اثر جابجایی و انتقال قدرت از دولت دوازدهم به دولت سیزدهم و آینده برجام دارد چرا که بازدهی بازار پول در ۳ ماهه ابتدایی سال نسبت به سایر بازار‌ها (مسکن، بورس، طلا، ارز، خودرو و ...) ۵.۴ درصد بیشتر بوده به عبارتی نقدینگی یا همان سرمایه‌های سرگردان در حساب‌های بانکی قرار گرفته و در انتظارند تا به محض آغاز بکار دولت سیزدهم و سرنوشت برجام پربازده‌ترین بازار‌ها را شناسایی کرده و به مقصد آن‌ها سرازیر شوند.

البته کم تحرکی در اقتصاد، پُر شدن ظرفیت بازار و ناتوانی متقاضیان مصرفی و خانه اولی‌ها در خرید مسکن از دلایل دیگر شرایط فعلی بازار مسکن است که نشان می‌دهد دست کم در کوتاه مدت جهش قیمت مســکن بعید به نظر می‌رسد.

چند راهکار برای ثبات بازار مسکن

اغلب کارشناسان معتقدند ثبات درازمدت بازار مسکن منوط به رشد اقتصادی، رونق تولید، کنترل تورم، مهار نقدینگی، تغییر وضعیت بازار مسکن از حالت سوداگری به مصرفی و افزایش ساخت و ساز است.

عباس زینعلی کارشــناس اقتصاد مسکن با اشاره به جهش قابل توجه و چشم‌گیر مسکن در ۳ سال و نیم گذشته گفت: با ثبات طولانی مدت قیمت ارز شاهد آرامش و ثبات در دیگر بازار‌ها از جمله بازار مسکن خواهیم بود و افزایش حباب گونه هم نخواهیــم بود.

بیت الله ســتاریان تحلیلگر بازار مســکن نیز تنها راه برگرداندن ثبات و آرامش به بازار مسکن را در افزایش عرضه (افزایش ساخت و ساز) اعلام کرد و گفت: هم اکنون با کمبود پنج میلیون واحد مسکونی در کشــور مواجهیم و به رغم اینکه طی ۳۰ سال گذشته قیمت طلا و دلار حدود ۱۸۰ برابر شده، اما قیمت مســکن ۶۰۰ برابر شده است.

امید است دولت سیزدهم با افزایش ساخت و ساز‌ها و بهبود شاخص‌های اقتصادی در بازگرداندن ثبات به بازار مسکن و سایر بازار‌ها موفق باشد.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری آنا، تاریخ انتشار: ۲۱ تیر ۱۴۰۰، www.ana.press
اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین