شعار سال : خداکرم جلالی در سومین نشست فصلی سازمان های مردم نهاد منابع طبیعی و محیط زیست کشور که در مرکز آموزش جهاد کشاورزی رسول اکرم (ص) شهرستان دامغان برگزار شد با اشاره به اینکه در گذشته یکدوم مساحت کره زمین را که بالغ بر 16 میلیارد هکتار بوده است جنگل ها تشکیل میدادند، اظهار داشت: امروزه مساحت جنگل های کره زمین به کمتر از 4 میلیارد هکتار رسیده است.
وی عدم تعادل در اکوسیستمهای مختلف و بالا رفتن غلظت گازهای گلخانهای را اولین آثار و پیامد کاهش مساحت جنگل ها دانست و افزود: بشر با چالشهای عمدهای بر اثر استفاده نادرست از محیط زیست روبهرو است که گرم شدن کره زمین یکی از مهمترین آسیب ها است.
رئیس سازمان جنگل ها و مراتع کشور با اشاره به اینکه اگر در هر نقطه دنیا یک درخت قطع شود عواقب آن به کل کره زمین لطمه میزند، اضافه کرد: روند جنگلزدایی در جهان و کشور ما ادامه دارد بطوری که سالانه 250 میلیون هکتار از جنگل های جهان کاسته میشود.
جلالی پدیده گرمایش زمین را نتیجه برخورد نادرست بشر با محیط زیست و منابع طبیعی بالأخص جنگل ها دانست و تصریح کرد: دمای کره زمین 8 دهم درجه گرم تر شده است و این افزایش دما در ایران به دلیل واقعشدن در کمربند خشک کره زمین 1.1 دهم درجه است.
وی خاطرنشان کرد: یا افزایش یک درجهای حرارت ، نیازهای آبی 17 درصد افزایش مییابد و این تأثیر حیرتانگیز تا جایی است که اگر افزایش دما در کره خاکی ما به 2 درجه برسد 273 هزار مترمکعب افزایش تبخیر و 20 درصد کاهش ذخایر آب زیرزمینی را به دنبال خواهد داشت.
معاون وزیر جهاد کشاورزی حرکت عظیم مردمی در مسیر بهبود شرایط محیط زیست و منابع طبیعی کشور را خواستار شد و گفت: برای استفاده از نیروی مردمی سازمان جنگل ها و مراتع فعالیت کمنظیر بعد از پیروزی انقلاب اسلامی کارگروه مشترکی را تشکیل داده که این نشستهای فصلی از نتایج مطلوب این کارگروه است.
جلالی حفاظت و احیا توسعه و بهرهبرداری پایدار از منابع طبیعی را 5 راهبرد اساسی این سازمان عنوان کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب و رئیسجمهور در سیاستهای کلی محیط زیست مشارکت مردمی را اصلیترین راهبرد توسعه پایدار کشور در این بخش بر شمردند.
وی رعایت اصول 20 گانه، تثبیت مالکیت دولت، تقویت کمربند حفاظتی، کنترل استفاده از سوخت چوبی، خروج دام ها از جنگل، کنترل افزایش معادن، آفات و بیماری ها، تصرفات غیرقانونی منابع طبیعی، جلوگیری از آثار زیانبار پسماند و زبالهها، قاچاق چوب، کنترل بهرهبرداری از گیاهان دارویی و حفظ آنها، جلوگیری از فرسایش خاک و وقوع سیل، توسعه شهری و روستایی، تقویت سیستم پایش و مراقب، رفع اختلافات اراضی بین منابع طبیعی و بهرهبرداران و تصویب قوانین و مقررات اثربخش را جهت احیا و حفاظت از جنگل ها و منابع طبیعی کشور ضروری دانست.
رئیس سازمان جنگل ها و مراتع کشور جامعنگری در حوزههای آبخیز را از دیگر راهبردهای اصلی این سازمان برشمرد و افزود: متأسفانه در نظام اداری و برنامهریزی کشور این جامعنگری تاکنون جایگاه اصلی خود را پیدا نکرده و امروز نیز سازمان جنگل ها و مراتع کشور تا رسیدن به نیرو و تجهیزات لازم برای تحقق اهداف اصلی خود فاصله قابل توجهی دارد.
جلالی با اشاره به مشکلات رخ داده برای دریاچه ارومیه، اظهار داشت: حوزه آبخیز دریاچه ارومیه 5 میلیون هکتار مساحت دارد در حالی که مساحت این دریاچه قریب به 500 هزار هکتار میباشد اما احداث غیر کارشناسی سدها و توسعه غیر منطقی اراضی تعادل اکوسیستم منطقه را بر هم زده و موجب ایجاد مشکلات فعلی برای این دریاچه شده است.
وی گفت: استان آذربایجان غربی در 15 سال گذشته هیچ منطقه بیابانی نداشته است در حالی که امروز به دلیل عدم آیندهنگری در طرحهای یاد شده 3 هزار هکتار بیابان در آذربایجان غربی وجود دارد و گرد و غبارهای نمکی یکی از نتایج این اتفاق ناخوشایند است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی جامع نگری را اصل اول حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست کشور عنوان و خاطرنشان کرد: باید مجموع عوامل آسیبزا شناسایی شده و از تصمیمات غیر کارشناسی پرهیز شود که در این بین نقش سازمانهای مردم نهاد فعال در حوزه منابع طبیعی و محیط زیست استان ها به عنوان مشاوران امین این سازمان کلیدی است.
جلالی طرح ترسیب کربن را نمونهای از اهمیت دادن به نیروهای مردمی در حوزه احیا و حفاظت محیط زیست دانست و افزود: این طرح هماکنون در 21 استان کشور در حال اجراست و به عنوان موفقترین و کاملترین الگوی توسعه روستایی از 15 سال قبل تاکنون رشد و نتایج قابل توجهی داشته است.
وی در ادامه به تشکیل اتحادیه کشوری سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه منابع طبیعی و محیط زیست کشور در 12 آبان ماه سال جاری اشاره کرد و گفت: اتحادیه استانی منابع طبیعی و محیط زیست نیز در 12 استان کشور تشکیل شده که اعضا این تشکلها میتوانند در سیاستهای منابع طبیعی و محیط زیست کشور مشارکت جدی و مهمی داشته باشند.
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری تسنیم، تاریخ نشرخبر : 27 آبان ۱۳۹۴ کد مطلب : 920181 www.tasnimnews.com