پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۹۸۱۴۵
تاریخ انتشار : ۰۷ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۶:۲۱
محمود اسکندری (۱۳۲۹ در کرج – ۱۳۸۰) سرهنگ خلبان جنگنده نیروی هوایی ارتش ایران بود. وی در جنگ ایران و عراق حضور مستمر و در سه عملیات مهم شامل: عملیات آزادسازی خرمشهر، عملیات اچ۳ و عملیات بغداد شرکت مؤثر داشت. از وی به‌عنوان یکی از برجسته‌ترین خلبان‌های نیروی هوایی ایران نام برده می‌شود.اسکندری در سال ۱۳۶۶ به اتهام ارتباط با گروه‌های سلطنت طلب، زندانی و از نیروی هوایی اخراج شد.گفته می‌شود این اتهام به دلیل تماس همکار سابقش در پایگاه سوم شکاری با او مطرح شده است که منجر به حکم چهار سال حبس و اخراج از ارتش شد.پس از اخراج با پیگیری دیگر همکاران او همچون سرتیپ علی‌اکبر زمانی (فرماندهٔ وقت پایگاه بوشهر) و فرج‌الله براتپور حکم اخراج اسکندری به بازنشستگی تبدیل شد.اسکندری در ۱۲ آبان ۱۳۸۰ در یک تصادف رانندگی کشته شد و تحت تدابیر شدید امنیتی در امامزاده حیدر کلاک کرج به خاک سپرده شد.در شهریور ۱۳۹۹، خبرگزاری مهر میزگردی با عنوان «پهلوان محمود اسکندری؛ قهرمانی که باید از نو شناخت» با حضور خلبانان و فرماندهان نیروی هوایی ارتش از جمله (علی‌اکبر زمانی)(محمود ضرابی)، (فرج‌الله براتپور)، (فریدون صمدی) و… برگزار شد که به مرور زندگی و فعالیت‌های محمود اسکندری می‌پرداخت. سوال اینجاست که آیا وقت ان نرسیده که محمود اسکندری را مجددا تعریف نموده و یادی از رشادت های او داشته باشیم؟ آیا زمان دلجویی از خانواده محمود اسکندری فرا نرسیده است؟ اکبر زمانی ، در سال های دور به مرحوم ری شهری گفته بود، دست روی قرآن می گذارم، محمود اسکندری هرکاره که باشد، خائن به مملکت خود نبوده است.

شعارسال: با شروع تجاوز ارتش بعث عراق به ایران در ۳۱ شهریور ۵۹، خرمشهر توانست ۴۳ روز در مقابل ارتش تا بن دندان مسلح عراق مقاومت کند و این مقاومت حاصل هماهنگی کامل تکاوران نیروی دریایی به فرماندهی ناخدا صمدی با نیرو‌های مردمی بود. بااین‌حال، در سیزدهم آبان ۵۹ خرمشهر سقوط کرد و این پاره پیکر ایران ۱۸ ماه در تصرف متجاوزان بعثی بود. در ۱۷ اردیبهشت عملیات بیت‌المقدس با هماهنگی کامل ارتش و سپاه و فرماندهی کل آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی برای آزادسازی خرمشهر آغاز می‌شود و در سوم خرداد ۶۱ خرمشهر به مام وطن بازمی‌گردد. آن‌چه در آزادسازی خرمشهر مغفول مانده، نقش بی‌بدیل خلبانان و پرسنل فنی نیروی هوایی است. بیش از ۴۰ هزار نیروی عراقی مأمور حفظ خرمشهر بودند و این نیرو‌ها از طریق پل شناوری که بر روی اروندرود احداث کرده بودند، پشتیبانی می‌شدند.

قهرمان آزادسازی خرمشهر که مورد بی‌مهری قرار گرفت: از H۳ تا زدن پل خرمشهر و قطع شاهرگ تدارکاتی نیرو‌های بعث

از نظر فنی و نظامی، انهدام این پل در حد غیرممکن بود. حضور گسترده هواپیما‌های جنگنده عراقی در آسمان منطقه و پدافند قدرتمند ارتش عراق، مانعی جدی برای آسیب‌زدن به این پل بود. در مطالعاتی که معاونت عملیات نیروی هوایی داشت، با یک تجربه تاریخی مواجه بود و آن جنگ ویتنام بود که نیروی هوایی آمریکا با ۲۵ فروند هواپیمای جنگنده توانست یک پل شناور را منهدم کند. البته در مقابل آمریکا چنین پدافند مقتدری وجود نداشت.

نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی که از اولین روز‌های تجاوز ارتش بعث، قبل از بازسازی نیروی زمینی و نیرو‌های مردمی، به‌تن‌هایی با نیرو‌های زرهی و پیاده عراق در حال نبرد بود، در عملیات بیت‌المقدس با بیش از سه هزار سورتی پرواز و ساقط کردن ۶۳ فروند هواپیمای عراقی، علاوه بر بمباران مواضع ارتش بعث عراق و پشتیبانی از نیرو‌های زمینی، تصمیم گرفت اقدام به انهدام این پل شناور کند. برای این مأموریت دو نفر از مقتدرترین خلبانان نیروی هوایی به نام‌های سرهنگ محمود اسکندری و سروان اکبر زمانی انتخاب شدند. شادروان اسکندری تجربه چندین بار حمله به بغداد را در کارنامه خود داشت. این دو قهرمان با حماسه بی‌نظیری که آفریدند و در تاریخ جنگ‌های هوایی جهان ثبت شد، با موشک ماوریک پل خرمشهر را منهدم کردند و باعث شدند ۴۰ هزار نیروی عراقی در خرمشهر در محاصره نیرو‌های ایرانی قرار گیرند که امکان فرار نداشتند و اغلب آن‌ها به اسارت درآمدند. متأسفانه محمود اسکندری بعد از جنگ مورد بی‌مهری قرار گرفت و در سال ۱۳۸۰ در یک تصادف رانندگی جان باخت و اکبر زمانی گمنام زندگی می‌کند. یاد و خاطره این قهرمانان گرامی باد.

شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرآنلاین، تاریخ انتشار: 4خرداد1404، کدخبر:2068871، www.khabaronline.ir

اخبار مرتبط
برگزیده ها
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین