شعار سال: هویت بصری هر شهر به عوامل مختلفی وابسته است و یکی از ملموس ترین لایه های این هویت که بر منظر شهری اثرگذار است، انواع طراحی های شهری، رنگ و بافت مساکن، مبلمان شهری، اعلان ها، تبلیغات و علایم راهنماست.
مجموعه مبلمان شهری و از جمله تابلوهای راهنما، اجزاء و امکاناتی هستند که با ویژگیهای مختلف خود (مثل شکل، رنگ، تعدد یا فراوانی، نوع مکان گیری مناسب و …) در ارتقای کیفیت و کمیت محیط، بهبود ویژگیهای بصری و ارتقاء خوانایی، امور ترافیکی و حمل و نقل و رفع نیازهای مختلف، نقشی در خور توجه ایفا می کنند.
اولین علایم راهنمایی مشابه با علایم امروزی در سال ۱۶۷۰ و در کشور مجارستان طراحی و ساخته شد و در ایران نیز سابقه ساخت و بکارگیری این تابلوها به بیش از شصت سال قبل باز میگردد.
تابلوهای شهری از حیث کارکرد به انواع مختلفی تقسیم می شوند نظیر: تابلوهای ترافیکی، معرفی میادین و معابر، راهنمای مسیر، طرح تزئین، اطلاع رسانی، تبلیغاتی، انتظامی، اخباری، اخطاری، راهنمایی اماکن تجاری، درمانی، فرهنگی و ورزشی خاص، مراکز مهم گردشگری و . . ..
بر اساس استانداردهای موجود، تابلوهای راهنما برای مؤثر بودن نیاز به چهار شرط اصلی دارند: نخست نیازی را برآورده کنند. دوم جلب توجه کنند و به هنگام شب به خوبی قابل رؤیت باشند. سوم مفهومی را به طور صریح و روشن بیان نمایند و چهارم در محل صحیح نصب شده تا زمان کافی جهت واکنش در اختیار قرار دهند.
با این مقدمه، به یکی از مشکلات فعلی شهر تبریز، به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی در سال ۲۰۱۸ خواهیم پرداخت.
اصلیترین دغدغه مسافر در سفرهایی که تاکنون به آن منطقه نرفته، این است که نمیداند کجا برود تا هیجان و لذت سفر را دوچندان کند. در این مواقع راهنمایی که میتواند به داد مسافر برسد، تابلوهای هدایتکننده است؛ تابلوهای راهنما، نقشه راه هستند و میتوانند مسیر راه را به راننده نشان دهند. در حقیقت تابلوهای راهنمایی یکی از ابتداییترین نیازهای گردشگر هستند که انواع مختلفی مانند اخطاری، انتظامی و بازدارنده، مسیرنما و جهتنما دارد.
یکی از اصلی ترین مشکلات شهرهای مقصد گردشگری، نه تنها در تبریز، بلکه در کل جهان، نبود تابلوهای راهنمای مناسب در نقاط مختلف شهر می باشد و عملا نیز شهروندان به خصوص در صورتی که گردشگران از کشور های خارجی باشند، نمی توانند راهنمایی مورد نظر و مطلوب را انجام دهند.
شهر تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی در سال ۲۰۱۸، باید میزبانی مناسبی از هزاران هزار مسافری که برای بازدید پا به این شهر می گذارند، داشته باشد و ارائه راهنمایی ها مناسب و نیز وجود تابلوهای راهنمای مناسب در اقصی نقاط شهر یکی از حیاتی ترین مسائلی می باشد که باید توسط مسئولین شهری و انتظامی به دقت مورد توجه قرار گیرد.
البته تا کنون تغییرات خاصی را در خصوص تابلوهای درون شهری شاهد نبوده ایم که امید می روند با گذشت زمان و نزدیک تر شدن به رویداد تبریز۲۰۱۸، مسئولین نیز اقدام به بروزرسانی و استفاده از نمادهای بین المللی و چندزبانه کردن این تابلو ها برآیند تا هم در میزبانی از گردشگران در این سال و نیز سال های متمادی مورد استفاده قرار گیرند.
در همین زمینه یعقوب وحیدکیامعاون سابق حمل و نقل و ترافیک شهردار تبریز از ادامه نوسازی تابلوهای راهنمای مسیر و اماکن و مقاصد شهری، در سطح شهر خبر داده و گفته است: نقش تابلوهای راهنمای مسیر و نشانگر مقاصد و اماکن شهری در هدایت شهروندان و گردشگران و همچنین در روانسازی ترافیک در معابرشهربسیار مهم است. وجود علایم راهنمایی و رانندگی و به تبع آن تابلوهای راهنمای مسیر، یکی از نشانه های نظام مند و قانون مند بودن یک شهر است و اکنون که تبریز در آستانه ۲۰۱۸ قرار گرفته، معاونت حمل ونقل نسبت به طراحی تابلوهای راهنمای مسیر مقاصد و اماکن شهری اقدام خواهد کرد.
معاون حمل و نقل شهردار تبریز، در زمینه مناطق تحت پوشش این طرح نیز تصریح کرد: بر اساس برنامه ریزی های انجام گرفته حداقل ۲۰۰ تقاطع شهری علی الخصوص دربخش های مرکزی شهر ومحدوده بازار تاریخی تبریز، تحت پوشش نوسازی و تعویض تابلوهای راهنمای مسیرقرار خواهند گرفت. نکته مهم در آماده سازی این تابلوها، رعایت استانداردهای جهانی و استفاده از تجربیات شهرهای گردش پذیر جهان است که در نهایت بر اساس طرح نهایی مصوب، طراحی وآماده خواهند شد.
وی در پایان از اجرای مراحل ساخت و تهیه این تابلوها خبر داد و تاکید کرد: به زودی نصب تابلوهای جدید در تقاطع های مختلف شهر آغاز خواهدشد.
با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری تحلیلی تبریزمن، تاریخ 30 بهمن 95، کد مطلب: 128412: www.tabrizeman.ir