شعار سال: دکتر محمد آقاجانی معاون درمان وزیر بهداشت در نشست سالانه مسئولان بیماری های خاص دانشگاه های علوم پزشکی کشور با اشاره به تغییر اپیدمیولوژی بیماری ها و تغییر شکل بیماری ها از واگیر به غیرواگیر ، گفت: با تغییر چهره بیماری ها، نوع نیازمندی به خدمات درمانی متفاوت شده و هزینه ها افزایش یافته است.
معاون درمان با بیان این که پیشگیری از بیماری واگیر با پیشگیری و درمان بیماری غیرواگیر، بسیار متفاوت است، افزود: به عنوان نمونه در مورد سرطان نیاز به تداخل در سبک زندگی، نوع زندگی، عادات غذایی و اصلاح مسائل محیط زیستی وجود دارد که بتوانیم میزان سرطان، شیوع و بروز آن را کاهش دهیم.
وی افزود: در این بین، درمان سرطان سخت است و نیاز به رادیوتراپی، شیمی درمانی، جراحی و امکانات فوق تخصصی و هزینه های بسیار سنگین دارد ضمن این که مدت زمان بیماری نیز زیاد است و گاهی اوقات تا پایان عمر بیمار ادامه دارد.
دکتر آقاجانی ضمن اشاره به تغییر ایجاد شده در روند و الگوی درمان بیماری ها، افزود: دیگر نمی توانیم با سبک دو سه دهه پیش در حوزه بیماری ها عمل کنیم بنابر این باید در سیاست گذاری ها الگو را تغییر را دهیم.
معاون درمان با تاکید بر حمایت مالی از بیماری های صعب العلاج و خاص، گفت: خیلی از داروها که امروزه با قیمت های سرسام آور برای درمان این بیماری ها استفاده می شود یک دهه پیش در دنیا وجود نداشته است و امروزه خیلی از تکنیک های پیشرفته ای که وجود دارد بسیار گران قیمت و دشوار است و مهارت و هزینه فوق العاده ای نیز دارد، بنابر این، این تغییر در روند درمان و تکنولوژی های نوین نیاز به سیاستگذاری های جدید دارد.
دکتر آقاجانی با اشاره به محدود بودن منابع در کشور و محدودیت سهم حوزه سلامت از منابع، بر لزوم مدیریت صحیح منابع در حوزه سلامت و ضرورت اولویت گذاری در تخصیص منابع در این حوزه تاکید کرد.
وی ضمن قدردانی از دولت یازدهم به دلیل توجه به حوزه سلامت و تلاش های صورت گرفته در درمان، افزود: حمایتی که این دولت در ارتقاء درمان بیماری ها و کاهش هزینه های درمان کرد بسیار بی بدیل بوده و این حمایت در هیچ دولتی قبل از دولت یازدهم اتفاق نیافتاده است.
معاون درمان با بیان این که امروزه کشورهای توسعه یافته هم در مورد منابع با مشکل جدی مواجه هستند و حتی ایالت متحده آمریکا با داشتن سرانه بالا در حوزه بهداشت و درمان و خصوصا در زمینه بیماری های صعب العلاج با مشکلات جدی دست و پنجه نرم می کند، گفت: با وجود این افزایش منابع و تغییر نوع تعامل دولت با بیماران من جمله بیماران خاص هنوز به اندازه نیاز، منابع در اختیار نداریم و نخواهیم داشت چرا که ما یک کشور توسعه یافته با درآمد سرانه بالا نیستیم و این یک واقعیت است.
دکتر آقاجانی در ادامه با اشاره به دستاوردهای طرح تحول نظام سلامت برای همه مردم، افزود: این طرح برای بیماران صعب العلاج و خاص علاوه بر حمایت های عمومی، حمایت های خاص هم داشت.
وی با تاکید بر این که بیماری های خاص و صعب العلاج نیاز به درمان با تکنولوژی بالا و دارو های گرانقیمت دارند، گفت: مثلا بیماران تالاسمی، هموفیلی، دیابتی و سرطانی در مقایسه با یک بیماری آپاندیسی که در یک روز مراجعه می کند، دائما در حال دریافت خدمت هستند و نیاز به یارانه سلامت بیشتری دارند.
معاون درمان در واقع در حال حاضر یک بیمار بستری هزینه درمان ۴۰ یا ۵۰ میلیون تومانی را تنها با با سه میلیون تومان پرداخت می کنند. از سویی دیگر برای تامین داروهای بسیار گرانقیمت این بیماران، وزارت بهداشت در قالب قرارداد ۱۷۰۰ میلیارد تومانی با چهار سازمان بیمه گر مابه التفاوت دارو ها را به سازمان بیمه گر پرداخت می کند.
وی با بیان این که تا قبل از اجرای طرح تحول سلامت کمبود بیش از ۳۵۰ قلم دارو داشتیم، گفت: بیشتر این کمبودها در حوزه بیماری های خاص و صعب العلاج بود ولی بعد از اجرای این طرح تقریبا کمبود دارویی نداریم، مگر در مورد برخی از اقلام دارویی بسیار نادر یا در یک استان خاص کمبود دارو داریم که این مسئله در کشور ما با جغرافیای وسیع، غیر قابل اجتناب است.
دکتر آقاجانی افزود: قبل از اجرای برجام و شروع دولت یازدهم، مردم مشکلات زیادی داشتند و در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی کمبود های زیادی داشتیم و افرادی که حتی توانایی مالی داشتند نمی توانستند داروی خود را پیدا کنند.
معاون درمان با اشاره به تو
سعه زیرساخت ها در حوزه سلامت بعد از اجرای طرح تحول سلامت، گفت: در حال حاضر در این دوره بیش از ۱۰۰ بیمارستان درکشور و حدود ۱۲۰۰ پروژه درمانی جدید شامل در کشور به بهره برداری رسید
دکترآقاجانی ضمن اشاره به افزایش ۴۴ تا ۴۵ درصدی به بخش آی سی یو بیمارستان های دولتی کشور، افزود: ادامه داد: طی سه سال نزدیک به ۲۷۰۰ تخت به ۵۷۰۰ تخت موجود در بخش های آی سی یو افزوده شده است.
وی به تغییر در فرایند ارائه خدمت در کنار حمایت مالی و توسعه زیرساخت ها در حوزه درمان اشاره کرد و افزود: برنامه ملی درمان سکته های قلبی و سکته های مغزی، دسترسی به تکنولوژی های درمانی جدید برای آحاد مردم و انجام ۱۷ هزار پرایمری آنژیوپلاستی برای سکته های قلبی یکی از اقدامات وزارت بهداشت در یک و نیم سال اخیر است.
معاون درمان در ادامه بر لزوم افزایش تخت های دیالیز و کمک بخش خصوصی به این حوزه تاکید کرد و گفت: در حال حاضر ۱۵۰۰ تخت دیالیز کم داریم و حدود ۳۱۰۰ دستگاه یا از رده خارج و یا اصلا ایجاد نشده است و مردم برای انجام دیالیز باید به مراکز استان ها یا پایتخت سفر کنند .
وی با بیان این که منابع دولت برای توسعه خدمات درمانی محدود است، افزود: هر دولت معمولا در بهترین حالت ۷ تا ۸ هزار تخت بیمارستانی اضافه کرده است اما این دولت توانست ۲۳ هزار تخت بیمارستانی در قالب بیمارستان های جدید را به بهره برداری برساند.
به گفته دکتر آقاجانی هنوز در بخش تخت بیمارستانی کمبود وجود دارد و به دلیل کمبود منابع در بخش دولتی باید بخش خصوصی نیز به این حوزه کمک کند و یکی از این بخش ها که نیاز به کمک بخش خصوصی دارد بخش دیالیز است و امیدواریم به همت بخش خصوصی کمبودها در این حوزه برطرف شود.
دکتر آقاجانی در پایان گفت: بخش خصوصی بازوی سیستم دولتی است و ما بخش خصوصی را مقابل خود نمی دانیم بلکه به عنوان بازو و کمک می شناسیم که دانشگاه ها باید از ظرفیت آن ها بهره مند شوند.
با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری سلامت، تاریخ انتشار 27 اردیبهشت 96، کدمطلب:22289، www.tebna.ir