شعارسال: اگرچه در دهههای گذشته خانههای اغلب ایرانیها خالی از مبلمان بود اما امروز مبل به بخشی لاینفک از وسایل منزل خانوادههای ایرانی تبدیل شده است. همین تقاضا نیز موجبات رشد و توسعه صنعت مبل در کشور را پدید آورده است. اگرچه متاسفانه هنوز هم بخش عمده مبلمان موجود در بازارهای کشور وارداتی از کشورهایی همچون ترکیه و چین است.
با این حال استان قم یکی از مناطق پیشرو در زمینه تولید صنعت چوب و مبل در کشور به حساب میآید و حدود 30 درصد مبل خام کشور در استان قم تولید میشود. آنطور که مسئولان آمار دادهاند بین 3500 تا 4 هزار کارگاه تولید مبل در استان وجود دارد که بالغ بر 20 هزار نفر را به طور مستقیم مشغول به کار کرده است.
در این میان اما صنعت مبلمان قم نیز مانند دیگر صنایع به دلیل رکود حاکم در بازار دچار افت تقاضا و در نتیجه افت تولید شدهاند و اکنون این احتمال وجود دارد که با تعطیلی برخی از واحدهای تولید مبل در استان قم به مسئله بیکاری نیز دامن زده شود.
صاحبنظران اقتصادی و کارشناسان بر این باورند که در چنین شرایطی که به رکود تورمی مشهور شده است تنها راه نجات تحریک طرف تقاضاست. برای مثال در صنعت خودروسازی دولت با اختصاص وام بین بانکی موجبات فروش 110 هزار خودرو را طی شش روز فراهم آورد که به هر تقدیر بخشی از انبارهای اشباع شده خودروسازان داخلی را خالی کرده است.
اکنون نیز موضوع طرح کارت خرید کالای ایرانی مطرح است که بخش مبلمان ایرانی را نیز زیرپوشش خود قرار میدهد و این احتمال وجود دارد تا اوضاع فعالان بخش صنعت چوب خوب رو به بهبودی برود. با این حال نباید مسئله تحریک تقاضا را تنها به حوزه داخلی محدود سازیم بلکه به نظر میرسد در شرایط فعلی باید به فکر صادراتی کردن محصولات کشور و به ویژه استان قم بود. به ویژه با توجه به لوکس بودن کالای مبل در شرایط رکود اقتصادی تقاضا از سوی مردم عادی بر این نوع از کالاها کاهش پیدا میکند اما با در نظر گرفتن برخی از الزامات میتواند حتی در شرایط رکود داخل توسعه صادرات را در دستور کار قرار داد و به این ترتیب شرایط رکود را پشت سر گذاشت.
تعلل در اجرای طرح خرید کالای ایرانی و رکود در بازار مبلمان
در همین زمینه مهندس علی اکبر قهرمانزاده فعال صنعتی استان قم با اشاره به اینکه تعلل دولت در اجرایی سازی طرح خرید کالای ایرانی موجبات تشدید رکود در بازار مبل را نیز پدید آورده است، گفت: قریب به دو ماه است که از رونمایی بسته خروج از رکود میگذرد اما موضوع کارت خرید کالای ایرانی با وجود ابلاغ آئین نامه هنوز وارد مرحله اجرایی نشده است و این مسئله موجب شده مردم نیز خرید خود را به عقب بیاندازند و لذا رکود تشدید شده است.
وی با اشاره به اینکه قم توانسته است در سالهای اخیر گامهای مهمی در زمینه خوشههای کسب و کار بردارد، ادامه داد: بعد از فرش موفقترین خوشه استان قم متعلق به صنعت چوب مبلمان است و امروز چندین هزار نفر در صنایع چوب استان قم مشغول به فعالیت هستند.
قهرمانزاده با اشاره به اینکه بخش عمدهای از بازار مبل ایران امروز در اختیار مبلمان تولید کشور ترکیه است گفت: اگرچه بخشی از این مبلمان از طریق قاچاق وارد کشور میشود اما یکی دیگر از دلایل رجوع مصرف کننده به مبلمان ترک کیفیت به نسبت مطلوب آن است.
این فعال صنعتی با تاکید بر اینکه امروز استان قم چه از نظر منابع انسانی و چه از نظر ماشین آلات تولید مبل وضعیت مطلوبی دارد گفت: اگر فعالان این عرصه اندکی همت کنند و کالاهای خود را با هدف صادرات تولید کنند هم میتوانند در بازار کشور سهم بیشتری را به خود اختصاص دهند هم اینکه در بازارهای منطقه ای جای خود را تثبیت کنند.
توجه مسئولان به صنعت مبلمان به عنوان یک بخش راهبردی
محمدمهدی صادقی استاندار قم نیز با تاکید بر اینکه عزم دولت، حمایت از فعالان و تولیدکنندگان به ویژه صنعت مبلمان است، گفت: صنعت چوب و مبل از جمله صنایعی است که هنر و عشق در سراسر آن جاری و ساری است.
وی با اشاره به اینکه طبق آمارها بین 20 الی 30 درصد از مبلمان خام در کشور در استان قم تولید میشود، گفت: امروز در بخش بازاریابی باید تلاش کرد تا ابتدا مبلمان به عنوان یک کالا در سبد خانوار تثبیت شود و از سوی دیگر به دنبال عرضه صادراتمحور بود.
استاندار قم با تاکید بر اینکه صنایع مبل و چوب ایران از دیگر رقبا مانند چین چیزی کم ندارد ادامه داد: ما معتقدیم با همیاری و همدلی دولت و فعالان میتوان چالشهایی که امروز در زمینه صنعت چوب و مبلمان در استان قم وجود دارد را رفع سازیم.
احمد ذاکری رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم نیز با اشاره به اینکه صنعت مبل و چوب باید به عنوان یک بخش راهبردی مدنظر قرار بگیرد گفت: طبق آمارهای بینالمللی وضعیت ایران در شاخص بهبود فضای کسب و کار مناسب نیست و این نشان میدهد که تولیدگران در تمام بخشها در کشور دچار مشکلات هستند که باید برای حل و فصل آنها چارهاندیشی کرد.
وی با اشاره به اینکه باید با نگاه علمی به دنبال نفوذ در بازارهای منطقهای و بینالمللی باشیم گفت: صنعت چوب و مبلمان قم امروز برای حضور در بازارهای جهانی نیازمند برندسازی و تبلیغات است.
ذاکری با اشاره به اینکه دوران پساتحریم زمان مناسبی برای جهش صادراتی است گفت: از هم اکنون نیز از سوی دستگاه سیاسی خارجی در این زمینه اقداماتی صورت گرفته است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم با بیان اینکه کشورهای عراق، پاکستان و افغانستان باید به عنوان مقاصد صادراتی مبلمان قم مدنظر تولیدکنندگان و تجار باشد افزود: بدون شک حضور موفق در این حوزهها منوط به همکاری و تعامل بخشهای دولتی و خصوصی است.
ذاکری با تاکید بر اینکه فرایند تولید مبل باید در استان قم کامل شود و نباید خامفروشی صورت بگیرد، یادآور شد: امیدواریم از بخشهای رنگ و رویهکوبی نیز حمایتهای لازم به عمل آید تا صفر تا 100 تولید مبل قم متعلق به قم باشد.
صنعت چوب و مبلمان در استان قم امروز به یک سطح نسبتا مطلوب دست یافته است اما اکنون و با توجه به شرایط رکودی این احتمال وجود دارد که اساس و شاکله برخی از بنگاههای خرد تولید مبل از هم بپاشد. در این میان اجرایی سازی هرچه سریعتر طرح خرید کالای ایرانی میتواند به عنوان یک مسکن برای همه بخشهای تولیدی و به ویژه مبلمان عمل کند. اما در افق بلندمدت صنعت مبل قم باید ماهیت بروننگری داشته باشد و مبل قم با هدف صادراتی تولید شود و خوشبختانه این ظرفیت امروز در خوشه چوب و مبلمان قم وجود دارد. شاید تنها مشکلی که در این زمینه خودنمایی میکند مسئله بازاریابی در کشورهای منطقه است که دستگاه وزارت خارجه باید بیش از پیش در این زمینه فعال شود.
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری فارس، تاریخ یکشنبه 6 دی 1394، کد مطلب: 13941003000883، www.farsnews.com