پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
شنبه ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 April 20
کد خبر: ۸۲۴۱۲
تاریخ انتشار : ۰۴ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۵
م.ن ر. که از سهام‌داران عمده موسسه اعتباری نور به شمار می‌رود و بسیاری از نزدیکان و بستگانش در این موسسه از دریافت‌کنندگان حقوق‌های نجومی بودند، برادر یکی از نمایندگان فعلی مجلس است. همچنین شنیده‌ها حکایت از آن دارد که برخی دیگر از نمایند‌ه‌های استان‌های مرکزی کشور مانند کرمان و یزد نیز از حامیان پشت پرده این موسسه با تخلفات گسترده‌اش هستند.

شعار سالموسسه اعتباری نور با وجود دومین احضار از سوی کمیته انتظامی بانک مرکزی و دستور برای ارائه جزئیات 74 پرونده مشکوک، همچنان از این کار خودداری می‌کند و جالب آنجاست هیچ برخوردی از سوی نهادهای نظارتی و بانک مرکزی با این موسسه صورت نگرفته که این مسئله شبهه برخی حمایت‌ها و دست‌های پشت‌پرده در مسکوت گذاشتن تخلفات گسترده موسسه اعتباری نور را به وجود آورده است.

تخلفات گسترده در موسسه اعتباری نور که چندی پیش ابعاد مختلفی از آن منتشر شده بود، همچنان از سوی دستگاه‌های نظارتی مسکوت گذاشته شده است و اگر چه انتشار این گزار‌ش‌ها موجب شد تا کمیته انتظامی بانک مرکزی اقدام به احضار هیأت مدیره این موسسه کند، اما هنوز اقدامی عملی برای پیگیری این تخلفات انجام نشده است.

بر اساس پیگیری‌ها شخص شد پس از آنکه ماه گذشته هیأت مدیره موسسه اعتباری نور به کمیته انتظامی بانک مرکزی احضار شدند تا توضیحاتی ارائه دهند، برای بار دوم نیز هیأت مدیره این موسسه در کمیته انتظامی بانک مرکزی حضور یافته است تا در مورد تخلفات گسترده این موسسه اعتباری شفاف‌سازی کند.

یکی از موارد مبهم در تخلفات گسترده موسسه اعتباری نور، 74 پرونده مشکوک این موسسه بود که مدیرعامل سابق نور هم پیگیر شفاف‌سازی در مورد آن بود و در نهایت به دلیل پیگیری‌هایش توسط هیأت مدیره برکنار شد.

روشن شدن وضعیت 74 پرونده مشکوک از جمله موضوعاتی بود که در دومین احضار هیأت مدیره موسسه نور به کمیته انتظامی بانک مرکزی در دستور کار قرار گرفته است.

در این جلسه کمیته انتظامی بانک مرکزی، موسسه اعتباری نور را مکلف کرده بود تا ظرف مدت چند روز جزئیات کامل این 74 پرونده را در اختیار بانک مرکزی قرار دهد؛ این در حالی است که تا این لحظه با وجود گذشت دو هفته از آن جلسه، موسسه نور از این دستور تمکین نکرده و هیچ جزئیاتی از آن پرونده‌های مشکوک به بانک مرکزی ارائه نداده است.

اما نکته حائز اهمیت آن است که با وجود سرپیچی موسسه اعتباری نور از ارائه جزئیات پرونده‌های مشکوک به کمیته انتظامی بانک مرکزی، هنوز هیچ حکم و برخوردی علیه این بی‌قانونی و تخلف برای موسسه نور صادر نشده است و این مسئله شبهات زیادی را در افکار عمومی به وجود آورده است.

برای روشن شدن ابعاد این مسئله کافی است نگاهی داشته باشیم به روند تخلفات موسسه نور و برخوردهای بانک مرکزی در مقایسه با موارد مشابهی که حجم تخلفات و بدهی‌ها به مراتب کمتر از مورد اخیر بوده است.

63 هزار میلیارد اضافه برداشت موسسه نور از بانک مرکزی، و 74 پرونده اعتباری مشکوک موسسات ریحانه گستر، مشیز و کارسازان آینده از جمله تخلفات عمده‌ای بود که در گزارش‌های قبلی به آنها اشاره شده بود؛ این مسئله در کنار تخلفات دیگری بود که جزئیات آن‌ها نیز پیشتر منتشر شده بود.

انتصاب 30 مشاور از موسسه که برخی از آنها ارتباط فامیلی با اعضای هیات مدیره داشتند از جمله فرزند یکی از اعضای هیات مدیره با حقوق‌های نجومی یکی از این موارد بود.

همچنین با پیگیری‌ها روشن کرده بود که بخش مهمی از هزینه‌ها مانند تبلیغات و تجهیزات با دستور اعضاء هیأت مدیره یا معاونین و بدون برگزاری کمیسیون معاملات انجام شده است. در واقع در قراردادهای تامین تجهیزات و سامانه‌های حوزه فناوری اطلاعات، مسیر واگذاری، اجرا و نظارت از هم منفک نبوده است.

به عنوان مثال در بخش سامانه‌های مدار بسته و نظارتی شرکت‌های وابسته به مدیران (شرکت د. ک. ف) عهده‌دار نظارت و اجرای پروژه‌ها بودند. نکته قابل تأمل‌ آنجا بود که شرکت د. ک. ف نیز متعلق به وابستگان م ن. ر. یکی از سهامداران عمده موسسه اعتباری نور است.

اما فارغ از این تخلفات، همان 74 پرونده مشکوک می‌تواند حجم عظیمی از تخلفات را در برگیرد که دستگاه‌های نظارتی را مجاب کند هر چه زودتر برای برخورد با آن وارد عمل شوند.

هر چند موسسه اعتباری نور چه در دوره مدیر عاملی خواجه‌حسنی و چه در دوره قبل و چه در روزهای پس از احضار به کمیته انتظامی بانک مرکزی از ارائه جزئیات این پرونده‌ها سر باز زده است.

پیش از مطرح کردن برخی اطلاعات از تخلفات این موسسه برای آنکه برخی نام‌ها شفاف باشد لازم به ذکر است که موسسه اعتباری نور از تجمیع تعاونی های اعتباری کارسازان آینده و پیشگامان کویر یزد و صندوق های قرض الحسنه ریحانه گستر و مشیز یزد شکل گرفته است.

اگر چه اطلاعات دقیق این 74 پرونده در فراموشخانه موسسه اعتباری نور،‌ دور از دسترس دستگاه‌های نظارتی قرار دارد، اما پیگیری‌های رویداد 24 حکایت از آن دارد که گویا 2 پرونده مربوط به ریحانه گستر حدود 3500 میلیارد تومان و 72 پرونده مربوط به موسسه کارسازان است.

از سوی دیگر گویا تعداد 30 پرونده موسسه کارسازان مربوط به تسهیلاتی با نرخ زیر 10 درصد می‌شود که مجدداً همان پول با نرخ بالای 20 درصد در موسسه سپرده‌گذاری شده بود در واقع اصلاً تسهیلاتی اعطا نشده بود. همچنین وامی با نرخ 10 درصد به یک نفر اعطا شده بود که همان وام در موسسه با نرخ 20 درصد سپرده‌گذاری شد. علاوه بر آن 3500 میلیارد تومان نیز با نرخ 2 درصد اعطا شده که ابتدا در بانک ملی سپس در بانک ملت با نرخ 20 درصد سپرده‌گذاری شده بود.

هر چند از پاسخ‌ها و مستندات موسسه اعتباری نور در مورد شفاف‌سازی این 74 پرونده و ارائه جزئیات کامل آن‌ها برای تنویر افکار عمومی استقبال می‌کند اما تا این لحظه موسسه نور حتی از ارائه جزئیات آن به کمیته انتظامی بانک مرکزی هم خودداری کرده است.
با این حال نکته قابل تأمل آنجاست که با وجود آنکه بیش از دو هفته از دومین احضار هیأت مدیره موسسه اعتباری نور به کمیته انتظامی بانک مرکزی و دستور برای ارائه جزئیات 74پرونده مشکوک ظرف چند روز می‌گذرد، این موسسه همچون گذشته از ارائه مستندات این پرونده‌ها سرباز زده است؛ و نکته عجیب‌تر آنکه هیچ برخوردی از سوی بانک مرکزی با این موسسه صورت نگرفته است.

گفتنی است به طور معمول اگر بدهی بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری به بانک مرکزی مبلغ بالایی باشد بعد از مدتی سامانه‌ ساتنا و پایا برای آن‌ها مسدود می‌شود و در مواردی حتی اتصال آن‌ها به شبکه شتاب نیز قطع خواهد شد؛ این اتفاق برای بانک‌های سرمایه و گردشگری نیز رخ داد؛ با وجود آنکه بدهی آن‌ها حدود 20 هزار میلیارد ریال بود، سامانه ساتنا برای آن‌ها قطع شد این در حالی است که موسسه نور با وجود آنکه هنوز موسسه است و بانک نیست و بیش از ۶۰ هزار میلیارد ریال بدهی دارد، با هیچ برخورد و اقدام تنبیهی مواجه نشده است.

چنین وضعیتی هر چه بیشتر به ابهامات در پرونده تخلفات گسترده موسسه اعتباری نور دامن می‌زند و این شبهه را به وجود می‌آورد که امکان دارد دست‌های پشت پرده‌ای از این موسسه حمایت می‌کند تا با وجود تخلفات گسترده، همچنان از برخوردها مصون بماند.

گفتنی است م.ن ر. که از سهام‌داران عمده موسسه اعتباری نور به شمار می‌رود و بسیاری از نزدیکان و بستگانش در این موسسه از دریافت‌کنندگان حقوق‌های نجومی بودند، برادر یکی از نمایندگان فعلی مجلس است. همچنین شنیده‌ها حکایت از آن دارد که برخی دیگر از نمایند‌ه‌های استان‌های مرکزی کشور مانند کرمان و یزد نیز از حامیان پشت پرده این موسسه با تخلفات گسترده‌اش هستند.

همچنین بر اساس پیگیری‌ها مشخص شد که این موسسه که بیش از یک ماه بدون مدیرعامل فعالیت می‌کند، به تازگی مرتضی خامی رئیس هیأت مدیره سابق بانک شهر را به عنوان مدیرعامل جدید به بانک مرکزی معرفی کرده است.

سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری رویداد24 ، تاریخ انتشار مهر 96، کدمطلب:۷۸۰۳۲، www.rouydad24.ir


اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین