پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۰۱۷۰۴
تاریخ انتشار : ۱۰ دی ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۴
فصل سرما با سیاهی هوای پایتخت عجین شده به‌طوری که طی هفته گذشته و جاری آسمان خاکستری رنگ تهران، جایگزین آسمان آبی شده بود. پدیده وارونگی هوا هر ساله با نزدیک شده به فصل سرما در اغلب شهرهای بزرگ ایران رخ می‌دهد و این در شرایطی است که دولت در این فصل تنها با راهکارهای کوتاه‌مدت مردم را به دردسر انداخته و برنامه‌ریزی بلندمدتی برای کاهش آلودگی ندارد. در این بین خودروهای سواری متهم اصلی روزهای خاکستری پایتخت شناخته می‌شوند به‌طوری که بار انتقادات به خودروسازی‌ها در این ایام بیش از دیگر روزها شدت پیدا می‌کند.

شعار سال: فصل سرما با سیاهی هوای پایتخت عجین شده به‌طوری که طی هفته گذشته و جاری آسمان خاکستری رنگ تهران، جایگزین آسمان آبی شده بود. پدیده وارونگی هوا هر ساله با نزدیک شده به فصل سرما در اغلب شهرهای بزرگ ایران رخ می‌دهد و این در شرایطی است که دولت در این فصل تنها با راهکارهای کوتاه‌مدت مردم را به دردسر انداخته و برنامه‌ریزی بلندمدتی برای کاهش آلودگی ندارد. در این بین خودروهای سواری متهم اصلی روزهای خاکستری پایتخت شناخته می‌شوند به‌طوری که بار انتقادات به خودروسازی‌ها در این ایام بیش از دیگر روزها شدت پیدا می‌کند.

حال این سوال مطرح است که در کنار واحدهای تولیدی آلاینده در اطراف تهران و یا خودروهای دیزلی سنگین، سواری‌ها چه سهمی در آلودگی هوایپایتختدارند؟ درپاسخ به این سوال ابتدا باید نوع آلایندگی تهران مشخص شود، بعد دنبال مقصر اصلی گشت. طبق بررسی‌های انجام شده توسط سازمان کنترل کیفیت هوای شهر تهران طی سال‌های گذشته، آلاینده اصلی شهر تهران که موجب قرارگیری وضعیت هوا در شرایط ناسالم شده است، ذرات معلق باقطرکمتر از ۵/ ۲ میکرون (PM ۲.۵) بوده است. این سازمان همچنین تاکید کرده که در آلودگی هوای تهران از شش دسته آلاینده، تنها ذرات معلق از مرز سالم عبور کرده که این ذرات نیز اثرات سو قابل‌توجهی برسلامتتهرانی‌ها دارد.اما طبق گزارش سازمان کنترل کیفیت هوا منبع ۷۰ درصد از ذرات معلق تولیدی درشهر تهرانوسایل نقلیه هستند که از این میان خودروهای سواری شخصی ۴/ ۱ درصد، تاکسی‌ها حدود یک درصد، مینی‌بوس‌ها ۲/ ۴ درصد، موتور‌سیکلت‌ها ۵/ ۱۰ درصد، اتوبوس‌های عمومی شهری ۶/ ۱۲ درصد، اتوبوس‌هایبخش خصوصی۲/ ۱۸درصد و خودروهای سنگین ۴/ ۲۲ درصد از ذرات معلق تولیدی توسط وسایل نقلیه را شامل می‌شوند که در این مواردوسایل نقلیهفرسوده سهم بیشتری در این زمینه دارند.

علاوه بر این ۳۰ درصد دیگر ذرات معلق توسط منابع ساکن تولید می‌شوند که صنایع ۷ درصد، تبدیلانرژی۶/ ۱۹ درصد و خانگی و تجاری ۲درصد از آن را تولید می‌کنند. اما مواجههدولتبا تشدیدآلودگی هواآنجایی مورد توجه قرار می‌گیرد که ممنوعیتحمل و نقلشن و ماسه، تعطیلی مدارس، تعطیلی معادن استان تهران، گسترش محدوده طرح زوج و فرد خودروها به درب منازل و طرحترافیکبه محدوده زوج و فرد تنها راهکار برای کاهش آلودگی در راس برنامه‌ها قرار می‌گیرد، حال آنکه به نظر می‌رسد دولت در این زمینه مسیر اشتباهی را در پیش گرفته چراکه سهم سواری‌ها در هوای خاکستری تهران بسیار کمتر از آن چیزی است که تصور می‌شود. همانطور که عنوان شد خودروهای سواری، تنها ۴/ ۱ درصد از کل ذرات معلق را تولید می‌کنند. عمده تولید‌کنندگان این دسته نیز خودروهای سواری کاربراتوری و فرسوده هستند که محدود کردن حرکت آنها با توجه به سهم انتشار بسیار پایین این گروه، تاثیر بسیار کمی در تولید این ذرات خواهد داشت.

معادن اطراف تهران نیز سهم اندکی در تولید ذرات معلق دارند. ممنوعیت حمل و نقل شن و ماسه اگرچه اقدام مناسبی است اما با توجه به سهم اندک کامیون‌های حمل شن و ماسه از تمامی ناوگان خودروهای سنگین، سهم زیادی در کاهش تولید آلاینده‌ها نخواهد داشت. اما عدم انتخاب مسیر صحیح برای کاهش آلودگی هم دولت را به زحمت می‌اندازد و هم مردم را چرا که با منع تردد خودروهای سواری و همچنین افزایش محدوده طرح زوج و فرد به درب منازل گرایش به حمل و نقل عمومی و از جمله اتوبوس‌ها بیشتر می‌شود. افزایش تعدادمسافراناتوبوس‌های شهری، موجب تردد بیشتر و افزایش زمان روشن ماندن موتور آنها می‌شود. با توجه به آلایندگی بسیار بیشتر اتوبوس‌هایحمل و نقل عمومیدر مقایسه با خودروهای سواری، تولید ذرات معلق افزایش خواهد یافت. بنابراین افزایش محدوده طرح زوج و فرد موجب افزایش ذرات معلق می‌شود بنابراین به نظر می‌رسد که دولت با دادن آدرس غلط نه تنها از آلایندگی هوا نمی‌کاهد بلکه آن را تشدید نیز می‌کند.

اما آنچه بیش از دیگر موارد منجر به آلودگی هوا می‌شود خودروهای سنگینی است که علاوه بر گازوئیل غیراستاندارد، فرسوده نیز هستند. بر اساس بررسی‌های سازمان کنترل کیفیت هوا، این خودروها سهم زیادی در آلودگی هوا ایفا می‌کنند. بنابراین دولت باید ممنوعیت تردد کامیون‌های با سن بیش از ۱۵ سال در معابر شهری در تمامی ساعات شبانه روز طی دو سال آینده را در برنامه خود قرار دهد. در حال حاضر بسیاری از واحدهای تولیدی خودروهای سنگین کمتر از ظرفیت تولیدی مشغول به کار هستند این در شرایطی است که خروج فرسوده‌ها می‌تواند انگیزه‌ای حتی برای افزایش تولید این خودروها در کشور شود. از سوی دیگر ناوگان اتوبوس حمل و نقل درون شهری نیز سهم اعظمی در آلودگی هوا ایفا می‌کنند در حال حاضر بیش از ۳ هزاراتوبوسفرسوده درون ناوگان موجود است که سهم بسزایی در تولید ذرات معلق دارند و نیاز فوری به نوسازی آن است. در حال حاضر در بسیاری از کشورها وسایل حمل و نقل عمومی به‌صورت برقی یا هیبرید تردد می‌کنند که این مساله خود نقش مهمی در کاهش آلودگی دارد.

بنابراین ممنوعیت تردد اتوبوس‌های با سن بیش از ۱۰ سال و کامیون‌های با سن بیش از ۱۵ سال در معابر شهری در تمامی ساعات شبانه روز می‌تواند مسیری برای کاهش آلودگی هوا باشد. در این بین موتورسیکلت‌های کاربراتوری نیز نقش مهمی در آلودگی هوا ایفا می‌کنند در حال حاضر سازوکار اسقاط موتور سیکلت‌ها دارای نظامی ناکارآمد است چرا که اسقاطموتورسیکلتصرفا شامل عملیات ابطال اسناد رسمی و امحای شماره پلاک و شاسی است و پس از آن موتور سیکلت‌های مذکور طی مزایده به فروش می‌رسند. این امر ناشی از انبارش موتورسیکلت‌هایی است که توسط پلیس متوقف شده و مالک برای ترخیص اقدامی نکرده و موتور فوق به سن فرسودگی رسیده است. و موتورسیکلتی که برگ اوراق برای آن صادر می‌شود الزاما از چرخه مصرف خارج نشده است و در برخی نقاط این سیکلت‌ها پس ازمزایدهعلاوه بر استفاده مجددخرید و فروشمی‌شود. این چرخه معیوب نیز خود یکی از دلایل مهم خاکستری شدن هوای تهران محسوب می‌شود.

سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته ازسایت خبری دنیای اقتصاد ، تاریخ انتشار 7دی 96، کدمطلب:۳۳۳۲۵۸۱، www.donya-e-eqtesad.com

اخبار مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین