شعار سال: زهرا عطایی گفت: انسانها سه نوع رفتار جرأتمندانه، منفعلانه و پرخاشگرانه دارند.
مدرس و مشاور خانواده اظهار کرد: رفتار جرأتمندانه رفتاری است که فرد با نگاه منطقی نظر خود را اعلام میکند، رفتار منفعلانه رفتاری است که شخص در مقابل نظر دیگران عقبنشینی کرده و حتی در صورت اشتباه بودن نظر فرد مقابل هیچ واکنشی نشان نمیدهد و رفتار پرخاشگرانه رفتاری کاملا اشتباه است که معمولا رابطه افراد را خرابتر میکند.
وی با بیان اینکه رفتار انسان سالم یک رفتار پویا است، گفت: رفتار پویا یعنی فرد دائما در حال رشد است، وقتیکه چیزی در حال رشد است یعنی در حال تغییر نیز هست.
عطایی عنوان کرد: رفتارهای یکسان و راکد پویا نیست، رفتار پویا که از یک انسان سر میزند رفتاری است که دائم تغییر میکند و لازمه یک رفتار پویا این است که فرد مورد نقد قرار بگیرد.
مدرس و مشاور خانواده خاطرنشان کرد: وقتی از انتقاد سخن میگوییم منظور انتقاد سازنده است که منجر به پویا شدن یک رفتار میشود، به رشد فرد میانجامد و باعث بهتر شدن رفتار و تکامل او میشود.
وی با بیان اینکه فرد منتقد باید شناخت کافی از وضعیت موجود داشته باشد و کسی باشد که نگرش او در جهت پویا کردن رفتار طرف مقابل باشد نه تخریب او، افزود: رشد تخریبگر نیست، بلکه هدف آن باز کردن روزنه امید، راهنمایی فرد و اصلاح یک رفتار غلط است تا فرد بتواند از سیر قهقرایی خارج شود.
عطایی تصریح کرد: فرد منتقد باید از اشتباه بودن رفتار فرد مقابل مطمئن باشد سپس به موضوع ورود پیدا کند زیرا در صورت عدم اطلاع کافی از موضوع نتیجه عکس رخ خواهد داد و تاثیر منفی دارد.
مدرس و مشاور خانواده گفت: یک نکته مهم که در زمان نقد باید در نظر گرفته شود این است که ابتدا نکات مثبت رفتار فرد را برایش یادآور شویم سپس به موضوع نقد بپردازیم.
وی با بیان اینکه در نقد باید شروع گفتار ما خوب باشد، بیان داشت: لحن کلام، استفاده از الفاظ زیبا، زمان و مکان مناسب نیز باید در نظر گرفته شود.
عطایی گفت: نقد یک رفتار جرأتمندانه و یک گفتمان است که اگر بخواهیم مؤثر واقع شود باید با کلام نرم و هدف خیرخواهانه انجام شود.
مدرس و مشاور خانواده اظهار کرد: نقد یک شخص نباید در حضور دیگران انجام شود تا فرد احساس خجالت نکند و مطمئن باشد هدف منتقد خیرخواهانه است.
وی تاکید کرد: نکته مهمی که باید در نقد مورد توجه قرار گیرد این است که، فرد منتقد ابتدا باید از عیوب خود با خبر باشد و اگر خودش مورد نقد قرار گرفت پذیرای آن باشد.
عطایی با بیان اینکه افرادی که مورد نقد قرار میگیرند واکنشهای مختلفی از خود نشان میدهند، افزود: اگر ظرفیت فرد بالا باشد پذیرای نقد است و از این موضوع استقبال هم میکند که این نشاندهنده رشد یافتگی شخصیت اوست.
وی گفت: واکنش افراد مختلف نسبت به نقد بستگی به نیت نقاد دارد، اگر فرد بداند هدف نقاد تخریب نیست از موضوع استقبال میکند، اما اگر کلام نقاد همراه با کنایه باشد و فقط معایب را به زبان آورد از او هیچ استقبالی نمیشود، زیرا هیچ فردی رفتار گزنده را دوست ندارد.
سایت شعار سال، با تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری فارس، تاریخ انتشار 18 تیر 97، کد مطلب: 13970417000465، www.farsnews.com
نقد در جامعه ایران نه بو طور اکادمیک نه به طور عام هیچ گونه اموزشی به طور درست براش در نظر گرفته نشده! نمود های این کم کاری رو داریم تو جامعه امروز می بینیم
س.د76