سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید / سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید
سالانه 140 هزار تن قارچ درکشور تولید می شود که منبع غنی غذایی و سرشار از انواع ویتامین های B و مواد مغزی است.
شعار سال:قارچ درسبد مصرف سرانه ایرانی ها جایگاه چندان مناسبی ندارد و
میانگین مصرف سرانه 1.2 کیلوگرم است در حالی که این عدد در جهان به 2.5 تا 3 کیلو گرم
می رسد. ایران از لحاظ تولید قارچ خوراکی جایگاه
هشتم را در جهان به خود اختصاص داده است اما در بخش بازارهای صادراتی سهم بسیار
ناچیزی دارد و به گفته رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی میزان کل صادرات قارچ
درسال گذشته حدود 20 هزارتن بوده است. محمد حسن افشار ، مازاد تولید قارچ تولید
قارچ خوراکی را 44 هزار تن اعلام کرد و افزود: مصرف داخلی قارچ خوراکی 96 هزار تن
است که 44 هزارتن این محصول کشاورزی مازاد است که باید برای هدایت آن به بازارهای
صادراتی منطقه و جهان برنامه ریزی شود. وی گفت: تولیدکنندگان قارچ خوراکی برای
رسیدن به این اعداد تلاش زیادی کردند و برای حمایت از آنها باید درزمینه صادرات
قدم های اساسی برداریم. رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی توسعه
صنایع تبدیلی و تکمیلی را مهمترین راهکار جلوگیری از صنایع شدن محصول و صادرات آن
به بازار های جهانی دانست و افزود: برای صادرات قارچ به صورت خام و تازه خوری
مشکلات فنی زیادی در حمل ونقل هوایی و زمینی داریم اما می توانیم با ایجاد و توسعه
صنایع تبدیلی و تکمیلی و تبدیل آن به قارچ کنسروی ، برای بازاریابی اقدام کنیم. افشاگر گفت : قارچ امروزه در جهان عنوان
طلای سفید را دارد و بازارهای جهانی برای جذب این محصول زمینه بسیاری خوبی دارد. وی پایین بودن میانگین مصرف سرانه قارچ
خوراکی را از دیگر عوامل افزایش مازاد تولید دانست و افزود: قارچ ماده ارزشمند
غذایی است و می تواند در بسیاری مواضع جایگزین دیگر محصولات پروتئینی شود بنابراین
اگر با ترویج فرهنگ مصرف میانگین مصرف سرانه را به 2 کیلوگرم برسانیم مصرف داخلی
کشور به 160
هزار تن می رسد آن وقت کمبود عرضه نیز
خواهیم داشت. رئیس انجمن تولید کنندگان قارچ خوراکی گفت:
براساس برنامه ریزی های انجام شده در برنامه ششم توسعه قرار است تولید قارچ به 250
هزار تن برسد بنابراین لازمه تحقق این برنامه توجه به صادرات است. افشار افزود: هم اکنون قیمت هر کیلوگرم قارچ
بصورت نازه خوری در بازارهای جهانی 2.5 دلار است در حالی که قیمت قارچ کنسروی 3.5
تا 4 دلار است بنابراین می توانیم با صادرات قارچ فراوری شده در آمد خوبی بای
تولید کنندگان و کشور ایجاد کنیم. وی همچنین از تفاوت قیمت قارچ از درب واحد
تولیدی تا بازار انتقال کرد و گفت: در فروردین امسال قیمت هر کیلو قارچ خوراکی درب
واحد تولیدی هر کیلو 3500 تومان
خریداری شده که به ضرر تولید کننده است و آن وقت مصرف کنندگان هر کیلو قارچ خوراکی
را در بازار 7 هزارتومان و بیشتر می خرند و متاسفانه تفاوت قیمت تولیدتا توزیع که
برای هر کیلو قارچ دست کم 3500 تومان است نصیب واسطه ها و دلالان می شود. مهدی خسروجردی کارشناس فنی انجمن تولید
کنندگان قارچ نیز دلال بازی و واسطه گری را مهم ترین مشکل بازار نابسامان قارچ
خوراکی دانست و گفت: هزینه تمام شده برای تولید هر کیلوگرم قارچ خوراکی حدود 6
هزار تومان است درحالی که هر کیلو قارچ از تولید کننده 4 تا 4500 تومان توسط
دلالان خریداری می شود. وی افزود: قیمت خرید هر کیلوگرم قارچ خوراکی
هر روز سیرنزولی دارد بطوری که امروز یازدهم اردیبهشت 95 ، قارچ خوراکی با قیمت هر کیلوگرم 2 هزارتومان از تولید کننده خریداری می شود این درحالی است که
مصرف کننده برای خرید هرکیلو قارچ دست کم 7 هزار تومان پرداخت می کند. کارشناس فنی انجمن تولید کنندگان قارچ
خوراکی گفت: از آنجا که تولید کنندگان امکان نگهداری قارچ را ندارند و تعداد صنایع
تبدیلی و تکمیلی هم برای تولید کنسرو و دیگر فراورده های قارچ بسیار محدود است ،
تولید کننده بناچار محصول خود را باقیمت بسیار کمتر از قیمت تمام شده به دلالان می
فروشد. خسروجردی افزود: وضعیت بازار این محصول
بسیار نابسامان است و دلالان نیز از این وضعیت سود استفاده می کنند به همین علت
بسیاری از تولید کنندگان به تدریج از چرخه تولید خارج می شوند و توان ادامه کار را
ندارند. وی همچنین از وجود تقلب و سوء استفاده
درعرضه قارچ بسته بندی شده خبرداد و گفت: متاسفانه در بخش عرضه قارچ فله هیچ
کنترلی نیست نه سازمان تعزیرات حکومتی و نه هیچ دستگاه دیگری خود را مسئول نمی
داند بنابراین دلالان با بسته بندی و قطعه بندی قارچ و حتی با استفاده از برند های
معروف قارچ های فله ای را در شرایط غیر بهداشتی بسته بندی و با قیمت گران عرضه می
کنند. کارشناس فنی انجمن تولید کنندگان قارچ
خوارکی افزود: مکاتبات زیادی با نهادهای مسئول داشتیم اما هیچ نتیجه ای نگرفتیم و
انجمن تولید کنندگان نیز بازوی اجرایی برای مقاومت در برابر دلالان ندارد. خسروجردی ازشرایط نابسامان بورس غیر قانونی
قارچ در شهروندان انتقاد کرد و گفت: قارچ به صورت فله در این محوطه که به عنوان
پارکینگ عمومی فعالیت می کند از ساعت 5 تا 7:30 قیمت گذاری و معامله می شود و راهبران
این معاملات نیز عهده دلال اند و درشرایط نامناسب قارچ را قیمت گذاری و خرید می
کنند. کارشناس فنی انجمن تولیدکنندگان قارچ خوراکی
افزود: متاسفانه برای بعد از تولید هیچ مکان مناسبی برای عرضه محصول نداریم و
اجازه غرفه های میادین تره بار نیز از توان تولیدکننده خارج است بنابراین عده ای ناشناس
، گردانندگان اصلی بازار قارچ خوراکی در کشور هستند ، آنها قارچ را قیمت کمتر از
قیمت تمام شده از تولید کننده می خرند و مستقیم در رستوران ها و هتل ها عرضه می
کنند. خسروجردی گفت: تولید کنندگان و مصرف کنندگان
زیان دیدگان اصلی واسطه گری و دلال بازی در بازار قارچ خوراکی هستند. با اندکی تلخیص و اضافات ، برگرفته از خبرگزاری صدا
و سیما ، تاریخ انتشار: 12 اردیبهشت 1395کدمطلب : 1117272 www.iribnews.ir