اقدامی
که البته رئیس سازمان صدا و سیما، هدف از آن را آگاه شدن مردم میداند. محمد
سرافراز بعد از حضور در کمیسیون فرهنگی مجلس به «خانه ملت» گفته بود: «باید مردم
نسبت به اظهارات طرف غربی و نیز دیدگاههای کارشناسان داخل کشور درخصوص این مذاکرات آگاه باشند ولی
عدهای توقع دارند فقط حرفهای موافقان مطرح شود و پوشش صدا و سیما یکطرفه باشد که
این امر رویکرد ما نبوده است. این رویکرد به آن معنا نیست که دیدگاههای
طرف غربی و امریکاییها درباره مذاکرات منعکس نشود زیرا به هر
حال آنها نیز اظهاراتی دارند و تهدیدهایی را در قبال سیاستهای ایران انجام
میدهد که قرار نبوده از سوی صدا و سیما سانسور شود».
اما این اظهارات رئیس رسانه ملی درباره بیطرفی «جام جم» در اطلاعرسانی هستهای
و دفاع از آگاهسازی افکار عمومی در شرایطی مطرح شد که تلویزیون ایران،
از پخش زنده جلسه علنی مجلس شورای اسلامی که سهشنبه هفته گذشته با حضور
محمدجواد ظریف و علی اکبر صالحی اختصاص داشت، خودداری کرد. در این جلسه
دو مذاکره کننده ارشد ایران به بیان جزئیات مذاکرات مهم هستهای وین پرداختند
و ضمن ارائه متن برنامه موسوم به اقدام مشترک «برجام» به مجلس، درباره
مذاکرات اتمی و قطعنامه شورای امنیت به سؤالات نمایندگان ملت پاسخ دادند.
اما در نقطه مقابل، صدا و سیما، پنجشنبه شب گذشته در اقدامی نامعمول، جلسه پنج ساعته کمیته روابط خارجی سنای امریکا با حضور جان کری و وزرای دارایی و انرژی کابینه اوباما را «پخش زنده» کرد. در این جلسه وزیر خارجه امریکا و دو وزیر دیگر امریکایی، توسط نمایندگان تندرو جمهوریخواه درباره چرایی و چگونگی توافق با ایران مورد بازخواست قرار گرفتند و طبیعتاً وزرای حاضر در جلسه هم تلاش کردند که برای متقاعد کردن منتقدان، دستاوردهای امریکا در مذاکرات هستهای را بزرگنمایی کنند و ستاندههای ایران را ناچیز جلوه دهند و صدا و سیما هم این ادعاها را یک طرفانه و به صورت کامل پخش کرد و این در حالی بود که ابهامزداییهای دیپلماتهای کشور خودمان در بهارستان، فرصتی برای رفتن روی آنتن نیافت تا ادعای بیطرفی در اطلاعرسانی و تلاش «جام جم» برای روشنگری مردم با تردید جدی مواجه شود.
هر چند با لحاظ پیشینه صدا و سیما، این تبعیض آشکار اطلاع رسانهای به نفع بیگانگان، چندان دور از انتظار نبود و تعجب زیادی برنیانگیخت. زیرا در مواردی که موافقان توافق به سیما دعوت میشدند، مجری برنامه در قالب منتقد تمام عیار ظاهر میشد. برخوردهایی از این جنس حتی طاقت ولایتی را که دیپلماتی جسور است، طاق کرد و او خطاب به مجری گفت: اینکه در مورد توافق هر چه بگویم شما قانع نشده به خودتان مربوط است؛ قصد مجادله نداریم... اگر توافق را «بد» توصیف کنیم، بیانصافی کردهایم.
* پخش با تأخیر جلسه کمیسیون امنیت ملی
همچنین برای نخستین بار نشست برخی از اعضای تیم هستهای کشورمان با نمایندگان عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس از تلویزیون پخش شد. نشستی که روز چهارم مرداد ماه با حضور عراقچی برگزار شد اما با دو روز تأخیر از رسانه ملی پخش شد. پخش این نشست در حالی بود که مذاکره کنندگان از روی آنتن رفتن آن با خبر نبودند تا سخنان خود را با ملاحظات دیپلماسی کشور منطبق کنند. 23 ماه پیش، ظریف و تیم مذاکره کننده اعلام کرده بودند با نمایندگان عضو کمیسیون توافق کردهاند که جزئیات نشست اعضای تیم و نمایندگان محرمانه بماند اما روایتهای ضد و نقیض از این نشستها به جدالی چند ماهه میان وزارت خارجه و مجلس دامن زد و باعث شد تا نهایتاً وزیر خارجه پیشنهاد دهد: «بنده آمادگی دارم که کل جلسه سه ساعتهبنده با کمیسیون امنیت ملی که توسط کمیسیون ضبط شده است بدون هیچ ویراستاری و کم و کاستی از رسانه ملی پخش شود» ولی صدا و سیما، این پیشنهاد وزیرخارجه و سکاندار مذاکرات را نادیده گرفت تا تیم مذاکره همچنان زیر فشارهایی قرار گیرد که منشأ آن، انتقال نقل قول های نادرست از سخنان دیپلماتها به فضای رسانهای تندروها بود.
با اندكي اضافه و تلخيص برگرفته از روزنامه ايران، سال بيست و يكم، شماره 5992، دوشنبه 12 مرداد 1394، صفحه21