پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
يکشنبه ۰۲ آذر ۱۴۰۴ - 2025 November 23
کد خبر: ۳۹۹۱۵۷
تاریخ انتشار : ۰۲ آذر ۱۴۰۴ - ۰۷:۲۰

ثمینه باغچه بان و داستان بابا آب داد و دهقان فداکار

ثمینه باغچه‌بان در کودکستان «باغچه‌ اطفال» تبریز چشم به جهان گشود و از همان نخستین روزها، در آغوش واژه، موسیقی و آموزش بالید. او نه‌تنها میراث پدرش، جبار باغچه‌بان، را پاس داشت بلکه با قلم و اندیشه‌ خود، چراغی تازه برافروخت؛ چراغی که کودکان، به‌ویژه ناشنوایان، در پرتو آن توانستند جهانی روشن‌تر را تجربه کنند. زندگی او قصه پیوند ادبیات و آموزش است؛ داستان بابا آب داد و داستان دهقان فداکار از درس ها و نوشتارهای او در کتاب های درسی کلاس اول تا سوم است.

شعارسال: ثمینه باغچه‌بان، بزرگ بانوی آموزش ناشنوایان ایران و یکی از سه زن بزرگی که آموزش ابتدایی ایران مدیون تلاش‌های بی‌وقفه آنان در تألیف کتاب‌های درسی این مقطع است (دو تن دیگر شامل توران میرهادی و لیلی ایمن (آهی))، در ۲۶ شهریورماه ۱۴۰۴ درگذشت. ثمینه باغچه‌بان در چهارم اسفند ۱۳۰۶ در تبریز در کودکستان «باغچه اطفال» که به عنوان نخستین کودکستان ایران که توسط جبار باغچه‌بان بنا نهاده شده بود به دنیا آمد. پس از چند سال همه خانواده به شیراز رفتند و ثمینه در کودکستانی که پدرش در شیراز بنیاد نهاد، بزرگ شد و درسال ۱۳۱۱ از شیراز به تهران آمدند. پدرش در محله سنگلج دبستان کر و لال‌ها را تأسیس کرد. برادر او ثمین و خواهرش پروانه بودند.

ثمینه باغچه بان و داستان بابا آب داد و دهقان فداکار

ثمینه دبستان و دبیرستان را تا دوم متوسطه تمام کرد و سپس وارد دانشسرای مقدماتی پامنار شد و همزمان به تدریس در مدرسه کر و لال‌ها پرداخت. در دانشسرای مقدماتی با راهنمایی و آموزش بدرالملوک بامداد و مهری آهی وارد دانشسرای عالی شد. در ۱۳۲۷ از دانشسرای عالی در رشته زبان انگلیسی فارغ‌التحصیل شد. در سال ۱۳۲۹ با استفاده از بورس به آمریکا رفت و در کالج لیندن وود در ایالت میسووری در زمینه آموزش و پرورش ناشنوایان به تحصیل پرداخت. در سال ۱۳۳۲ در مقطع کارشناسی ارشد آموزش و پرورش ناشنوایان از دانشگاه کلمبیا فارغ‌التحصیل شد و سپس در رشته گفتاردرمانی در همان دانشگاه به تحصیل ادامه داد.

پس از بازگشت از آمریکا و تجدید نظر برای کتاب‌های درسی در جلسات دفتر کل امور ابتدایی با حضور عباس یمینی شریف و لیلی آهی و توران میرهادی حضور یافت. براساس این جلسه، او در سال ۱۳۴۰ از طرف آموزش و پرورش، مسئول تشکیل کلاس‌های کارآموزی و کارورزی آموزگاران کلاس اول در سطح کشور شد. همچنین او کتاب روش تدریس مخصوص سپاه دانش را بر اساس روش پدرش تهیه کرد که در افغانستان و تاجیکستان هم کاربرد داشت و به این ترتیب روش باغچه‌بان فراگیر شد. این کتاب که با همراهی لیلی آهی تهیه شده بود.

تعداد بازدید : 0

در سال ۱۹۷۷ از سوی Clarke School Fellowship For The Middle East USA یک بورس تحصیلی به نام ثمینه باغچه‌بان نام گذاری شد. کتاب ثمینه باغچه بان: خادم فرهنگ و جامعه، نوشته رضا محمودی و محمد نوری زندگینامهٔ اوست.

پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون

خبرهای مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین