شعار سال: بسیاری اوقات پیش میآید در حین تمیز کردن انباری یا کابینتهای آشپزخانه و مرتب کردن ادویه جات، روغنها و سایر محصولات غذایی با چند کیسه نمک برخورد میکنیم که ماهها و یا حتی سالها از تاریخ مصرف آنها گذشته و حتی به یاد نمیآوریم چه زمانی آنها را خریده ایم.
شاید اولین سوالی که به ذهن همه ما برسد این است که آیا نمک که از آن برای جلوگیری از خراب شدن مواد غذایی استفاده میشود ممکن است خراب شود؟ شاید هم با خودمان فکر کنیم وقتی این نمک مدت زمان زیادی (شاید میلیونها سال) در آب دریا یا معادن نمک یا جای دیگری بوده و خراب نشده، بدون تردید با چند سال اضافه نیز مشکلی برایش پیش نخواهد آمد.
بله! تا حدودی درست فکر میکنید، نمک معمولا عمر طولانی دارد و خراب نمیشود و ما در ادامه قصد داریم به طور کامل در این مورد صحبت کنیم، با ما همراه باشید.
آیا نمک خراب میشود؟
بهترین پاسخی که به این سوال میتوان داد این است که نمک به خودی خود هرگز خراب نمیشود، اما برخی مواد موجود در آن ممکن است این گونه نباشند.
همان طور که میدانید نمک قرنها است به عنوان ماده نگهدارنده استفاده میشود، زیرا علاوه بر این که خراب نمیشود به مواد غذایی دیگر نیز کمک میکند تا دیرتر فاسد شوند.
نمک خالص خراب نمیشود، زیرا رطوبتی در آن وجود ندارد در حالی که آب برای رشد و نمو میکروبها ضروری میباشد، به علاوه میتواند آب را از سلولهای مواد غذایی بیرون کشیده و با کاهش آب آنها مانع رشد میکروبی شود، در نتیجه غذاها مدت طولانی تری سالم باقی میمانند.
مسئله این جا است که بسیاری از نمکهای موجود در بازار خالص نیستند، به عنوان مثال نمک دریای تصفیه نشده حاوی آثاری از جلبکها میباشد، نمک ید دار نیز واضح است که ید دارد و رنگ نمک هیمالیا به دلیل ناخالصیهای موجود در آن صورتی رنگ است.
برخی از این مواد از جمله جلبک و ید عمر جاودان ندارند و سرانجام خراب میشوند، اما این مسئله نمیتواند باعث خراب شدن نمک شود، زیرا در بدترین حالت – زمانی که مدت زیادی از تاریخ انقضای نمک گذشته باشد – ممکن است تنها خواص آن کاهش پیدا کند.
ممکن است بگویید نمکی که خریداری کرده ام تاریخ انقضا – بهترین زمان برای مصرف – دارد، اگر نمک خراب نمیشود پس علت درج این تاریخ چیست؟
پاسخ این است که بسیاری از تولید کنندگان این تاریخ را روی محصولات خود درج میکنند، زیرا یا از نظر قانونی مجبور به انجام آن هستند یا وجود این تاریخ باعث میشود مردم بیشتر به محصولات آنها اعتماد میکنند؛ بنابراین تا زمانی که نمک شما ید دار نباشد (که با گذشت زمان محتوای ید خود را از دست میدهد) لازم نیست زیاد خودتان را درگیر تاریخ انقضای نمک کنید.
ناگفته نماند نمکهای ید دار تاریخ گذشته نیز خراب نمیشوند، اما با گذشت زمان مقدار ید آنها کاهش مییابد و بدن مقدار چندانی ید دریافت نمیکند.
نحوه نگهداری نمک
نحوه نگهداری نمک با نگهداری سایر ادویه جات از جمله پودر فلفل تند تفاوتی ندارد.
تنها چیزی که به آن نیاز دارید یک مکان خشک و خنک است، به علاوه اگر در اطراف نمک مواد عطری وجود دارد لازم است درب نمک به خوبی محکم شود.
در مورد کیسههایی که هنوز درب آنها باز نشده بهتر است آنها را در انبار منزل خود نگهداری کنید، اما بعد از باز کردن درب کیسه، توصیه میشود آن را به آشپزخانه منتقل کنید تا همیشه در دسترس باشد یا مقداری نمک داخل ظرف درب دار یا نمکدان بریزید و بقیه را در انبار بگذارید.
توجه داشته باشید:
نمک ید دار را از هر گونه منبع گرمایی مانند اجاق گاز دور نگه دارید در غیر این صورت ممکن است به سرعت محتوای ید خود را از دست بدهد.
نمک – یا بهتر بگوییم برخی ترکیبات موجود در اکثر نمکها – میتوانند رطوبت موجود در هوای اطراف خود را جذب کنند، به همین دلیل نمک به مرور زمان مرطوب و سپس به تودههای سفت تبدیل میشود. این مسئله خطری برای سلامتی ندارد و به راحتی میتوان تودهها را با چنگال یا انگشتان از هم جدا کرد. برای جلوگیری توصیه میشود نمک را در ظرف بدون هوا نگهداری کنید.
نمک ممکن است بوی مواد غذایی اطراف خود را بگیرد بنابراین بهتر است آن را در یک کابینت در بسته نگهداری کرده و از اطراف اجاق گاز که انواع بوها در آن جا وجود دارد دور نگه دارید.
نحوه تشخیص خراب شدن نمک
تا این جا متوجه شدیم نمک معمولا خراب نمیشود و برای همیشه خوب میماند، اگر این طور است چرا لازم است با نحوه تشخیص خراب شدن آن آشنا شویم؟!
زیرا در برخی شرایط خاص ممکن است نمک غیر قابل استفاده شده یا کیفیت آن به شدت کاهش یابد، در این مواقع احتمالا ترجیح میدهید نمک را دور بریزید، از جمله:
نمک بوی عجیبی گرفته است؛ گاهی نمک بوی غذاهای پخته شده در آشپزخانه را به خود میگیرد و بوی عجیب و غریبی میدهد. اگر به این مسئله اهمیت ندهید بوی بد نمک به غذاهای دیگر انتقال پیدا میکند که چندان خوشایند نیست.
حشرات مرده در بسته نمک دیده شود؛ زمانی که انباری منزل شما مورد حمله حشرات قرار میگیرد ممکن است تعدادی از این حشرات وارد بستههای نمک شده و صحنه بدی به وجود بیاورند، اگر نمک به این حشرات آلوده شده باید آن را دور بریزید.
نمک به صورت تودههای بزرگ و سفت است؛ اگر نمک به هر نحوی دچار رطوبت شود و تودههای بزرگ و سفتی در آن به وجود بیاید که جدا کردن آنها نیاز به اجسام سخت داشته باشد احتمالا ترجیح خواهید داد زودتر آن را دور بریزید.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته ازایلنا، تاریخ انتشار: ۲۸مهر ۱۳۹۹، کد خبر: ۹۸۳۷۶۹، ilna.news