شعار سال: دولت آلمان اعتراف کرد که ذخایر گاز این کشور در بحبوحه تنشهای غرب با روسیه و ابهام دربارۀ سرنوشت خط لوله گاز «نورد استریم ۲» به سطح «نگران کنندهای» کاهش یافته است.
این خبر روز چهارشنبه از سوی یکی از سخنگویان وزارت اقتصاد آلمان در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام شد. او گفت که دولت «در حال بررسی وضعیت ذخیره گاز است که به سطح نگران کنندهای رسیده است».
بنا بر گزارشها، ذخایر گاز آلمان از ۸۰ درصد در سال ۲۰۲۰ میلادی به ۳۵ تا ۳۶ درصد کاهش یافته است. بیش از ۵۵ درصد از واردات گاز آلمان از روسیه انجام میشود و این رقم از سال ۲۰۱۲ میلادی نیز ۱۵ درصد افزایش یافته است.
این خبر در حالی منتشر میشود که پیش از این، دولت صدراعظم اولاف شولتز در واکنش به نگرانیهای فزاینده درباره کمبود گاز مورد نیاز کشور تا پایان زمستان، تضمین کرده بود که گاز لازم تامین خواهد شد و خطر کمبود وجود ندارد.
پیش از این در ماه ژانویه «موسسه تحقیقات اقتصادی آلمان» مستقر در برلین هشدار داده بود: «اگر درگیریها در اوکراین تشدید شود و روسیه عملاً عرضه گاز به آلمان را متوقف کند، ما با یک بحران جدید مواجه خواهیم شد. در نتیجه قیمت گاز و به تبع آن هزینههای مصرف کنندگان افزایش خواهد یافت.»
وابستگی غرب به گاز روسیه باعث شده است که همزمان با تجمع نیرو و تجهیزات روسیه در پشت مرزهای اوکراین، اروپاییها تلاش برای یافتن راهی دیپلماتیک برای حل و فصل بحران اوکراین را افزایش دهند تا به این ترتیب از وقوع جنگی تمار عیار در مرزهای شرقی این کشور جلوگیری کنند.
بویژه آنکه در حال حاضر بخش قابل توجهی از گاز روسیه از مسیر اوکراین به اروپا ترانزیت میشود و تضمین امینت کییف برای تداوم صادرات این گاز حیاتی است.
روسیه همچنین درصدد است با آغاز بهرهبرداری از پروژه «خط لوله نورد استریم ۲» اوکراین را دور زده و گاز صادراتی خود را از مسیر دریای بالتیک به آلمان و دیگر مشتریانش در اروپای غربی برساند؛ اقدامی که انتقاد اوکراین و ایالات متحده را در پی داشته است.
اجرای پروژه «خط لوله نورد استریم ۲» در تابستان ۲۰۲۱ میلادی تکمیل شد و اکنون آماده صادرات گاز به آلمان است؛ با این وجود سازمان ناظر در آلمان فرایند صدور مجوز برای آغاز به کار آن را متوقف کرده و از شرکت آلمانی اوپراتور بخش آلمانی این خط لوله خواسته است که در خاک آلمان مستقر شود.
پیش از این در اوایل هفته جاری و در جریان دیدار اولاف شولتز با جو بایدن در واشنگتن، رئیس جمهور آمریکا هشدار داده بود که چنانچه روسیه به اوکراین حمله کند دیگر «نورد استریم ۲» وجود نخواهد داشت. اما با وجود تهدیدات آمریکا، اولاف شولتز بارها خواستار برخورد غیرسیاسی با «نورد استریم ۲» شده و از آن به عنوان یک پروژه خوب برای بخش خصوصی این کشور یاد کرده است.
صدراعظم آلمان حتی در جریان کنفرانس مطبوعاتی که با حضور جو بایدن برگزار شد، از دادن پاسخی روشن به این پرسش که لغو این پروژه را اعلام کند خودداری کرد و تنها به بیان این موضوع بسنده کرد که کشورش با ایالات متحده هماهنگ است.
جنجال بر سر سرنوشت این پروژه در حالی در جریان است که در ماههای اخیر تورم در منطقه یورو بطور بیسابقهای افزایش یافته که دلیل اصلی آن نیز افزایش هزینههای انرژی بوده است.
بنا بر اعلام یوروستات، مرکز آمار اتحادیه اروپا قیمت انرژی در ۱۹ کشوری که یورو استفاده میکنند در ژانویه سال جاری ۲۸.۶ درصد بیشتر از زمان مشابه در سال قبل از آن بوده است.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری یورونیوز ، تاریخ انتشار: 21 بهمن1400، کدخبر: ،www.per.euronews.com