شعار سال: کشور در سالهای اخیر با بحرانهای طبیعی و ناخواسته زیادی دستبهگریبان شده است که سیل روزهای اخیر در ۱۸ استان و سیلهای سال ۹۸ در آققلا و پلدختر و همچنین زلزله مناطق غربی و استان هرمزگان مسئله مدیریت بحران را بیش از پیش موردتوجه قرار داده است. یکی از مسائلی که میتواند به عبور از شرایط بحرانی کمک شایانی کند، استفاده و بهرهبرداری از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان است که میتواند همچون چراغ راهی برای پیشبینی، وضعیت سنجی، مدیریت و ساخت تجهیزات باشد.
در همین زمینه و پس از زلزلههای اخیر نیز شاهد ورود کانکسهای تا شوی دانشبنیان سپاه بودیم که تحولی عظیم در اسکان موقت آسیبدیدگان را صورت داد و یا در سیل امام زاده داوود (ع) که در چند روز اخیر شاهد آن بودیم، دیده شد که کف کشها و پمپهای ساخت شرکتهای دانشبنیان داخلی در کنار کمک گروههای جهادی به یاری مردم آسیبدیده رفتند.
بکارگیری مکندههای آب و لجنکشهای ساخت شرکتهای دانشبنیان در سیلاب یزدعلیرضا زاکانی شهردار تهران پس از مراسم امضا تفاهمنامه مشترک شهرداری تهران با معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در جمع خبرنگاران گفت: استفاده از شرکتهای دانشبنیان مقدمهای دارد؛ اما باید بگویم که پمپهای مکندهای که بهصورت دانشبنیان تولید شده بودند و سایر امکاناتی که شهرداری خریداری کرده بود، در سیل امامزاده داوود استفاده شد. همچنین در یزد اعلام نیاز شد و ۶ دستگاه از شهرداری تهران به یزد فرستاده شد. همچنین باید شرایطی فراهم شود تا این شرکتها در حوزه پیشبینی و پیشگیری ورود کنند.
وی گفت: ترافیک، آلودگی هوا و مسکن ۳ مشکل اصلی شهر تهران است و شرکتهای مختلفی وجود دارند که ناظر به این حوزه صاحبنام هستند و باید با تکیه بر همکاری متقابل سرعت عبور از این مشکلات را بیشتر کنیم. استفاده از توانایی دانش بنیان خیلی بیشتر از یک حادثه یا واقعه است. با ظرفیتی روبهرو هستیم که مانند چشمه است و میتواند همه ساحتها و ابعاد زندگی شهری را تحتتأثیر قرار دهد.
درحال حاضر فناوریهای بسیاری درکشوردر راستای فعالیت در حوزه امداد رسانی در این بلایای طبیعی در کشور وجود دارد که میتواند کمک شایانی به مردم ومناطق سیل زده کند.
تولید پکیج پرتابل تصفیه آب توسط شرکتهای دانشبنیانیک بحث مهم بعد ازسیل، تامین آب شرب وبهداشتی مناطق سیل زدهای است که از این نعمت فعلا محروم هستند.
درجهت تامین آب شرب در شرکتهای دانش بنیان «پکیجهای پرتابل تصفیه آب برای انواع آبهای متعارف و غیرمتعارف» به اتکای دانش ایرانی تولید شده است که این پکیجها کاهش کدورت (گل آلودگی آب) را به حداقل میرسانند، گندزدایی میکنند و آب را آماده شرب و یا استفاده بهداشتی میکنند.
فناوری بازگرداندن اراضی کشاورزی سیلزده به سیکل تولیدقسمت اعظمی از خاکهای ما براثر بارش وسیل از حوزههای بالادستی فرسایش پیدا کرده اند و وارد اراضی کشاورزی ومنازل و عرصههای مسکونی شدند، کشتها و اراضی کشاورزی مناطقی که تحت تاثیر رسوبات این موضوع قرارگرفته اند، اراضی کشاورزی باید الان سریع احیا و بازسازی شوند.
شرکتهای دانش بنیان برای احیا و بازسازی این مناطق نیز با روشهای مختلف پیشنهادهایی دارند، درحال حاضرشرکتهای دانش بنیان در این زمینه کار کردند که با انواع عملیات خاکورزی بتوانند شرایط زمینهایی که تحت رسوبات قرارگرفتند را برای کشتهای آتی آماده کنند.
مستندسازی و ثبت اطلاعات مناطق سیلزده با پهپادبحث مهم دیگری که در زمینه سیلهای اخیر کشور وجود دارد، اینکه این اتفاق، یک اتفاق سنگین هم از جهت جانی و مالی برای کشور بوده است، بنابراین با توجه به فراگیری این پدیده در کشور و اینکه این پدیده در سالهای اخیر در کشور رخ نداده است ضرورت دارد سریع رخداد سیلابهای مناطق را مستندسازی کنیم، مستندسازی از این جهت که با روشهای فناورانه مثل پهپاد تصویربرداری هوایی، اندازهگیری زمینی و اطلاعات رخدادها را ثبت کنیم، این امر به ما برای اقدامات و برنامهریزی آینده بسیار کمک میکند که شرکتهای دانشبنیان در این زمینه قدمهای خوبی برداشتهاند.
طرحهای دیگری نیز، چون اجرای طرح آبخیزداری و آبخوانداری در مناطق سیلخیز و بذرپاشی هوایی در دشتهای سیراب و... نیز در این زمینه وجود دارد که با سرمایهگذاری روی این طرحها امکان کمک به مردم برای این نوع شرکتها فراهم خواهد شد.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از شبکه اطلاع رسانی دانا، تاریخ انتشار:۱۱ مرداد ۱۴۰۱، کدخبر:۱۸۸۷۰۳۸، www.dana.ir