با این حال و علیرغم همه تغییرات و نوآوری در سازوکارها بنظر میرسد خیلی موفق نبود و ناکام ماند.
مهمترین انتظاری که از جمنا می رفت وحدت نامزدهای اصولگرا بود که آخرین اطلاعیه جمنا نشان داد این مهم صورت نگرفته است. جمنا در نهایت ناچار شد 5 نامزد انتخاباتی را معرفی کند. طبیعی است که این تعداد نامزد انتخاباتی نیاز به این همه سازوکار نداشت.
* پایان وحدت برای اصولگراها
اصولگراها هیچگاه به وحدت نخواهند نرسید. در انتخابات مجلس گذشته نیز همه اصولگراها حول یک مدار جمع نشدند. برخی نیامدند و برخی دیگر نیز با بی میلی از کنارش عبور کردند و برخی هم صوری نشست و برخاست کردند.
این دوره از انتخابات مهر پایان بر وحدت اصولگراها بود. رئیسی مستقل آمد و بارها نیز بر این مهم تاکید کرد. قالیباف اگرچه موضعی علیه وحدت اصولگراها نگرفت اما حاضر نشد در هیچ جلسه ای شرکت کند و همراهی داشته باشد. جلیلی هم نیامد. امثال لاریجانی نیز از کنار ان بی اعتنا گذشتند. احمدی نژاد هم اگرچه اصولگرا نبود اما برداشت جامعه او را همچنان از این اردوگاه می دانست و البته او هم سفره خودش را جدا کرد. خروجی جمنا نیز به 5 نفر رسید. باید بپذریرم که اصولگراها دیگر به ائتلاف نخواهند رسید و البته این اتفاق همیشه هم بد نیست. اصولگرایی باید باز تعریف شود. شاید در تعریف جدید چند گروه جدید شکل بگیرد و برای همیشه مساله ائتلاف و وحدت حل و فصل شود.
* روحانی با "نوزاد برجام" آمد
رئیس جمهور روز گذشته وارد ستاد انتخابات وزارت کشور شد و رسما اعلام نامزدی برای انتخابات پیش رو داشت. اما این ثبت نام همراه با یک جمله کلیدی بود که نشان می داد خط انتخاباتی روحانی بر چه مداری است. روحانی از برجام گفت و اینکه برخی تلاش دارند برجام را از بین ببرند و البته اینکه ما باید تلاش کنیم از "نوزاد برجام" محافظت کنیم.
اما مطرح کردن نوزاد برجام با چه هدفی است؟ روحانی در انتخابات گذشته با اکثریت حداقلی و 51 درصدی رئیس جمهور شد. از سویی عملکرد این دولت در حوزه معیشت و اشتغال و غیره شرایطی را پدید آورده است که احتمالا بسیاری از طرفداران او در سال 92 پشیمان شده باشند. با این حال تنها یک چیز او را نجات می دهد؛ دوقطبی های مرگ و زندگی و هیجان های عقلانیت ستیز.
بهترین دوقطبی ساز هم، برجامیان و نابرجامیان است. روحانی این دوقطبی را کلید زد تا منتقدان برجام را مخالفانی معرفی کند که به کمتر از مرگ برجام رضایت نمی دهند. باید دید اصولگراها چطور در این بازی رفتار می کنند.
* اولین پرده برداری از رئیسی
رئیسی روز گذشته بعد از روحانی وارد ستاد انتخابات کشور شد و ثبت نام کرد. رئیسی اولین سخنان انتخاباتی خود را روز گذشته در جمع خبرنگاران انجام داد. پیشتر بیانیه انتخاباتی رئیسی هم منتشر شده بود اما اولین حضور وی در جمع خبرنگاران دیروز کلید خورد.
خلاصه برداشت ها و تحلیل ها از مجموعه حرف های دیروز رئیسی در این یک جمله خلاصه می شود که رئیسی برخلاف تصورها تصمیم ندارد با روحانی دوقطبی مرگ و زندگی بسازد. خطایی که در گذشته برخی با دوقطبی غیرواقعی سازش و مقاومت راه را برای پیروزی روحانی هموار ساختند.
رئیسی از خدمات همه دولت ها گفت و در همان ابتدای مسیر تلاش کرد رقابت را منصفانه رقم بزند. از سوی دیگر تاکید کرد درخواست مردم برای مقابله با بیکاری و رکود او را به صحنه کشیده است که همین نیز نشان می دهد حضورش در انتخابات بیش از هرچیز اقتصادی است.
با این حال لحن و سبک سخنان وی خیلی پرشور و انتخاباتی نبود و برخی معتقدند همین نیز پاشنه آشیل وی در رقابت با روحانی و دیگر نامزدها خواهد بود.
* حضور پررنگ چهره های منبری انتخابات
نامزدهای انتخاباتی تلاش می کنند افراد پرطرفدار را در اطراف خود نگاه دارند و کار انتخابات را از طریق آنها جلو ببرند. حسب آنچه گفته شده حجت الاسلام پناهیان در این انتخابات در کنار حجت الاسلام رئیسی خواهد بود و حجت الاسلام قاسمیان نیز در کنار قالیباف.
روز گذشته حجت الاسلام قاسمیان در تجمع طرفداران قالیباف سنگ تمام گذاشت و تاکید کرد اگر قالیباف نیاید رابطه دوستانه ام با او بهم می خورد. هیچ کس مثل قالیباف با آسیب های اجتماعی کشور آشنا نیست و او تنها کسی است که از سوی رهبرانقلاب به عنوان مدیرجهادی شناخته شده است.
در آینده درباره تفاوت ایندو منبری بیشتر خواهیم نوشت. تفاوت ایندو یعنی پناهیان با قاسمیان شناخت خوبی از نامزدهای مورد حمایت شان خواهد داد.
* چرایی تردید قالیباف
قالیباف برای آمدن یا نیامدن تا این ساعت از انتشار صبحانه الف در تردید است. برخی معتقدند علت تردید قالیباف بجهت تعدد نامزدهای اصولگراست. یک اصل اقتصادی وجود دارد و آن اینکه رقابت همیشه منجر به تخصیص و انتخاب بهینه نمی شود. اگر رقابت از یک سطحی بیشتر شود نتیجه عکس می دهد و مشتری در انتخاب محصول دچار سردگمی می شود. به نظر می رسد قالیباف از این سردرگمی نگران است و هنور به تشخیص قطعی نرسیده است.
با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری تحلیلی الف، تاریخ انتشار: 26 فروردین 1396، کدخبر: 462487 ، www.alef.ir