پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۰۷۹۳
تاریخ انتشار : ۲۸ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۷:۲۳
انتقال آب از دریای مازندران به کویر مرکزی ایران، یکی از آخرین طرح‌های دولت دهم برای توسعه مناطق مرکزی ایران بوده‌ است که در حال حاضر این طرح با حاشیه‌هایی همراه است و براساس اظهارنظرها این طرح در درازمدت آثار زیست‌محیطی بسیاری به همراه دارد که لازم است این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
شعار سال: درست است انتقال آب دریای مازندران برای رفع مشکل کم‌آبی کویر مرکز ایران به ویژه استان سمنان موثر است ولی نباید توجه به این موضوع سبب بروز مسائل و مشکلات دیگر شود اگر قصد داریم مشکلی را حل کنیم باید با نگاهی همه جانبه آن مشکل را به صورت کامل از بین ببریم نه اینکه بدون توجه به آثار مشکلات را چندین برابر کنیم.

یک مدرس دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس از نگاه کارشناسی درباره تأثیرات زیست‌محیطی و تجزیه و تحلیل انتقال آب دریای مازندران به سمنان و فلات مرکزی می‌گوید: انتقال آب دریای مازندران به فلات مرکزی و استان سمنان عملی نادرست است؛ این طرح که در زمان دولت دهم با شتاب تصویب و مجوز اجرا گرفت، قرار بود برای حل مشکل کم‌آبی در سمنان، آب دریای مازندران از طریق لوله به سمنان انتقال داده شود.

*انتقال آب دریا از نظر زیست‌محیطی تبعات بسیار دارد

افشین ابوطالبی بیان کرد: انتقال آب دریا از نظر زیست‌محیطی تبعات بسیار زیادی به اکوسیستم شکننده دریایی و ساحلی در نقطه ورودی و همچنین تأثیرات منفی در مقصد به دنبال دارد.

این کارشناس ارشد مدیریت محیط‌‌زیست خاطرنشان کرد: در این پروسه نقطه برداشت در فاصله 4.3 کیلومتری از ساحل گهرباران مازندران آب‌گیری انجام و به حجم 14 مترمکعب بر ثانیه (200 میلیون مترمکعب آب) در سواحل زیبا و توریستی گهر باران با روش RO برای شیرین‌سازی آب دریا اقدام می‌شود.

وی با اشاره به اینکه این رویکرد از لحاظ تخصصی و فنی به بررسی‌های زیادی نیازمند است، اظهار کرد: با توجه به اینکه سابقه‌ای در سواحل مازندران برای آب شیرین‌کن نداشتیم و اثرات پساب بر اکوسیستم دریای مازندران بسیار چشم‌گیر بوده، تداخلی که بر اثر انباشت نمک و مواد حاصل از تصفیه آب دریا به اراضی ساحلی و اکوسیستم آن وارد می‌کند بسیار نگران‌کننده است.

این مدرس دانشگاه تصریح کرد: همچنین اثرات آب‌گیری از دریا به تعاونی‌های صیادی مستقر در منطقه ساحلی گهرباران، صنعت توریسم و کشاورزی قابل توجه است که علاوه بر اینکه به منظر و چشم‌انداز آن چهره‌ای نازیبا می‌بخشد، تخریب پوشش جنگلی را نیز در مسیر انتقال به‌دنبال دارد.

ابوطالبی خاطرنشان کرد: از طرفی این موضوع می‌تواند‌ به‌دلیل تطابق نداشتن با تعهدات بین‌المللی، تبعاتی در این حوزه به‌وجود آورد و همچنین سایر کشورهای حاشیه این دریاچه نیز در فکر چنین اقداماتی هستند، ولی اگر ما به تعهدات خود پای‌بند نباشیم در آینده که دوره پس‌روی آب دریا نیز شروع شده نمی‌توانیم در مقابل اقدامات سایر کشورها واکنش نشان دهیم.

این کارشناس ارشد مدیریت محیط‌زیست اضافه کرد: در حالی‌که برای این طرح هیچ مجوز و تعاملی براساس ضوابط محیط‌زیست وجود ندارد، کارشناسان متعهد محیط‌زیست دغدغه اختلال در توازن اکولوژیک سرزمین را دارند که این عمل مغایر با اعمال مدیریت پایدار بر محیط‌زیست سرزمین و اداره عاقلانه زمین است، با توجه به EIA (ارزیابی اثرات زیست‌محیطی)، عدم ارزیابی پیامدهای اثرات توسعه بر محیط‌زیست اثر توسعه به ناکجاآباد می‌رسیم.

ابوطالبی اظهار کرد: در ارزیابی اثرات زیست‌محیطی، مکان‌یابی باید صحیح و با توجه به قابلیت منطقه موردنظر براساس توان اکولوژیک یا ظرفیت سرزمین، دلایل انتخاب محل پروژه، راهبردهای به حداقل رساندن آثار و برنامه پیشنهادی کنترل و بررسی‌های تعیین محل پروژه‌ها مورد توجه قرار گیرد که به‌نظر می‌رسد ماتریس‌های سازگاری، مطلوبیت، وابستگی و ظرفیت نمره منفی برای انتقال آب دریای مازندران به سمنان می‌گیرد.

*انتقال آب دریا مشکلات زیست‌محیطی بسیاری به همراه دارد

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران در این‌باره در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس می‌گوید: اثرات زیست‌محیطی طرح انتقال آب دریای خزر دیده شده که دارای مشکلات زیادی بوده ما نامه‌نگاری کردیم و هنوز پاسخی به آن داده نشده است، در صورت پاسخ بررسی‌های لازم صورت می‌گیرد و در نهایت تصمیم‌گیری می‌شود؛ اگر مشکل خاصی نداشته باشد مجوز داده می‌شود در غیر این صورت مجوز ارائه نمی‌شود.

ناصر مهردادی با اعلام اینکه انتقال آب شور دریا و شیرین کردن آن صددرصد مشکلات زیست‌محیطی بسیاری به همراه دارد، اضافه کرد: به دلیل این مسائل نگران هستیم هرچند براساس ارزیابی زیست‌محیطی می‌توان اظهارنظر کرد.

*مطالعه همه جانبه برای انتقال آب دریای خزر مورد تاکید است

نماینده مردم قائم‌شهر، سوادکوه، جویبار و سیمرغ در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس می‌گوید: انتقال آب دریای خزر اگر با مطالعه همه‌جانبه در مسایل زیست‌محیطی، آب شرب، کشاورزی و موضوعات اقلیم باشد برای بحث کویر مرکزی ایران به‌ویژه سمنان مشکلی ندارد و می‌توانند از این مواهب خدادادی استفاده شود.

کمال علی‌پور با بیان اینکه یکی از موضوعات مهم ما دغدغه احیای کویر است، اضافه کرد: اگر استفاده آب دریای خزر برای کویر با مطالعه باشد هیچ مشکلی ندارد.

وی با بیان اینکه با طرح انتقال آب دریای خزر به سمنان مخالف هستم، اظهار کرد: بسیاری از شهرهای مازندران در ارتباط با آب شرب با مشکل مواجه هستند و به قول قدیمی‌ها چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است ما نمی‌توانیم با توجه به اینکه مازندران آب شرب ندارد مردم را قانع کنیم مشکل آب مردم سمنان را حل کنیم.

نماینده مردم قائم‌شهر، سوادکوه، جویبار و سیمرغ در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با توجه به اینکه بسیاری از شهرهای مازندران در کنار دریا هستند ولی مشکل آب شرب دارد همچنین امسال بیش از 100 هکتار از اراضی شالیزاری کیاکلا، جویبار خشک شدند که در ابتدا باید مشکل آب شرب و همچنین آب کشاورزی حل شود.

علی‌پور خاطرنشان کرد: اگر قرار است انتقال آب دریای خزر به استان سمنان را داشته باشیم همزمان مشکلات مازندران دیده شود تا بتوانیم از این اعتبار برای حل مشکلات این دو استان استفاده کنیم که در این صورت با این طرح مخالف نیستیم.

وی با تاکید بر اینکه اگر مطالعه همه‌جانبه باشد به‌طور حتم راهکاری ارائه می‌شود، اضافه کرد: موضوعاتی از سوی افرادی که مطلع نیستند مطرح می‌شود که تصور آنان بر این است باید کانال‌کشی صورت گیرد در صورتی‌که این‌گونه نیست؛انتقال آب دریای خزر با استفاده از لوله است لوله‌کشی‌ها قبلاً انجام شده مربوط به موضوعات مختلف نفتی بوده که لغو شده که با توجه به هزینه‌های انجام شده قرار است با رعایت مسایل زیست‌محیطی در مطالعات برای آب دریای خزر استفاده شود.

با توجه به اینکه دریا از جمله نعمت خدادادی است که همه مردم حق دارند از نعمت‌های آن برخوردار شوند ولی لزوم توجه به آثار زیست‌محیطی که برای مردم به همراه دارد نیز مورد تاکید است.

با اندکی تلخیص و اضافات، برگرفته از پایگاه خبری نوشهر نیوز، تاریخ انتشار: 10 مرداد1394، کد مطلب: - www.nowshahrnews.ir

اخبار مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین