شعار سال: شرق اصفهان که با مردمی سخت کوش و مهربان و آثار به جا مانده از تمدن کهن خود شناخته میشد به یکباره با خشکی زایندهرود خشکی بر زندگی انها بسط پیدا کرد و بیکاری هزاران هزاران کشاورز که روزی خود زکاتده بودند در صدر اخبار قرار گرفت و نسخههای که مسوولان برای این منطقه پیچیدند برای مشکلات مردم این منطقه کارساز نبود و سناریویی تلخ در شرق اصفهان اتفاق افتاد.
در این میان مهمان ناخوانده ای در شرق اصفهان با توجه به موقعیت قرار گرفتن شهرها و روستاهای شرق اصفهان خود را به رخ میکشد و همه ساله در این مناطق مشکلاتی را ایجاد میکند این مهمان ناخوانده بیماری سالَک است.
کیانوش جهان پور روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان میگوید: بیماری سالک بیماری بومی خود استان اصفهان است و در مناطقی مانند اردستان و بخشهایی از شهرستان اصفهان وجود دارد.
او با اشاره به اقداماتی که برای کاهش آمار ابتلا به بیماری سالک انجام شده است، عنوان کرد: با اقداماتی که انجام گرفته است هر چند میزان ابتلا به این بیماری کاهش یافته اما همچنان این بیماری وجود دارد.
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به تجهیز مراکز به آمپول و دارو برای درمان این بیماری، تصریح کرد: بحث لانه کوبی برای جوندگان در چند شهرستان انجام شده است و مبارزه با این بیماری زمان بر است و مهمترین اقدام این است که بتوانیم این بیماری را ریشه کن کنیم؛ سالک یک پدیده سخت و دشوار است که سالهاست با آن مبارزه میشود ولی همچنان وجود دارد.
جهانپور با اشاره به اقدامات انجام گرفته در لانه کوبی، دفع حشرات و ایجاد آموزشهای لازم میگوید: جوندگان مانند موش که در مناطق بیابانی و کویری نیز هستند و نوعی از سالک که سگهای ولگرد عامل آن هستند و پشههایی که وجود دارند و گزش ایجاد میکنند این بیماری را در بخشهای کوهپایه و جلگه را نیز رقم زده است.
امسال مردم شرق شهرستان اصفهان به دلیل عدم بهرهمندی از حقآبه کشاورزی خود در تامین خوراک و نان شب خود لنگ میزنند و این در حالی است که سالَک مهمان ناخوانده شرق شهرستان اصفهان پر رنگ تر از هر سالی در شرق اصفهان و خصوصا در شهر ورزنه حضور خود را به رخ میکشد و در مقابل پیشگیریها و درمانها سر خم نمیکند.
احمد صادقی بخشدار بن رود با اشاره به اینکه در بخش بن رود امسال سال پیک آمار در بیماری سالک است، میگوید: در صحبتی که با دکتر ترک زاده و متخصصین امر داشتیم گفته می شود که در مورد بیماران این گزش چند ماه قبل بوده و اکنون اثارش مشاهده می شود.
وی با اشاره به اقدامات انجام گرفته در بخش بنرود چون لانه کوبی و سم پاشی، افزود: مهمترین بحث در ورزنه بحث طاق زارها است که تکلیف ان روشن نشده و هم منابع طبیعی برای طاق زارها هزینه کرده و هم مسکن مهر گسترش پیدا کرده و در نزدیک این طاق زارها قرار گرفته است.
بخشدار بخش بن رود تصریح کرد: در این طاق زارها لانههای موش زیاد است و کنار بیشهها محلی برای فعالیت این موشهای بزرگ شده است؛ در داخل شهر کنار رودخانه هم مشاهده شده است که َ یا به خاطر الودگی اب راکد است که زهکش هم مثل قبل انجام نشده یا موارد دیگر ک بحث تخصصی را میطلبد.
صادقی عنوان کرد: در جلساتی با حضور دهیاران و شهردارها اطلاعات لازم داده شد؛ سم پاشی و لانه کوبی انجام، و در مورد خانه های مخروبه اتمام حجت کردیم که تکلیف انها را مشخص کنند تا خراب کنیم و شن بریزیم.
احمد صادقی با اشاره به اهمیت آموزش در پیشگیری، میگوید: کمپینهای اموزشی در بخش گذاشته شده و با نصب بنر و…و استفاده از فضای مجازی مرکز بهداشت در عرصه اموزش فعالیت داشته است.
حسین اظهری با اشاره به مشکلات گسترده بیماران سالک در ورزنه، اظهار کرد: هزارو ۵۰۰ نفر در شهر ورزنه مبتلا به سالک هستند و بعضی از بیماران در بدن خود بیش از پنجاه زخم سالک دارند.
وی افزود: به نظر درمانها بی فایده است و واکسن هم تا کنون وجود نداشته و حال هم که تهیه شده به صورت محدود است و نیاز به یک ریشه یابی اصلی بشود.
وی با اشاره به تخصیص بودجههای محدود، خاطرنشان کرد: در این منطقه قتل زیبایی اتفاق افتاده است؛ یک پیر زن که سالک روی دستش انقدر پیش رفته بود که به استخوان رسیده بود پیش رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس که در شرق اصفهان حضور یافته بود امد؛ رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با دیدن این صحنه اشکش در آمد و آن پیر زن گفت اگه مادر خودتان بود چه میکردین؟
رئیس شورای شهر ورزنه با بیان اینکه شهرداری ورزنه امادگی دارد حتی کارهای عمرانی خود را تعطیل کند و در این موضوع وارد شود، اذعان کرد: انتظار داریم با نزدیک شدن فصل شروع پرورش سالک بودجه ای در اختیار شهرداری قرار گیرد تا بتوان رودخانه را لایروبی کرد؛ فاضلاب اصفهان که قبلا در رودخانه رها شده در اینجا انباشه شده و محلی برای رشد و پرورش پشههای سالک شده است.
وی در پایان گفت: انتظار داریم از مسوولان خصوصا از استاندار اصفهان که بهداشت درمان شهر ورزنه را تقویت کنند و بودجه ای در اختیار شهرداری قرار گیرد تا سالک را ریشه کن شود چرا که نیاز است تمام مراحل سم پاشی درست انجام شود.
محمد کوهستانی، معلم یکی از مدارس ورزنه میگوید: ابتلا به سالک منجر به غیبت روزانه ۱۰ الی ۲۰ نفر از دانش آموزان در هر کلاس شده است "دانش آموزان برای معالجه میروند، ساعتها در صف میمانند و بعد از تزریق هم درد فراوانی دارند. بارها از مرکز بهداشت درخواست کردیم شعبهای سیار برای درمان سالک به مدرسه بفرستند تا بچهها کمتر غیبت کنند.
حمیدترکزادهرئیس مرکز بهداشت شماره یکاصفهان در گفت و گو با صاحب نیوز با اشاره به اقدامات انجام گرفته در درمان بیماری سالک در شرق اصفهان می گوید:خوشبختانه مشکل واکسن این بیماری مرتفع شده است و باز هم غذا و دارو داروهای جدید خریداری خواهد کرد
حیدر علی عابدی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه طی ۴۰ سال گذشته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی و نمایندگان مجلس دوره های گذشته از اوضاع بهداشت و درمان شرق اصفهان غفلت کردند، ادامه داد: برخی حتی نمی دانند ورزنه، هرند، کوهپایه، نصرآباد و زیار در کجای اصفهان قرار دارد.
وی شیوع سالک در ورزنه را ناشی از قصور و کوتاهی در حوزه پیشگیری عنوان کرد و افزود: برای کنترل و ریشه کنی این بیماری می توانیم از کمک متخصصان بهداشت جهانی استفاده کنیم.
او میگوید: با توجه به اینکه منطقه ورزنه یک منطقه سالک خیز است در بیمارستان ورزنه بخشی مختص درمان سالک دیده شده است.
ذبیح نیکفر لیالستانی نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی با اشاره به بازدید از شرق اصفهان، اظهار کرد: از مشاهده وضعیت شیوع بیماری سالک در ورزنه و ابتلای مردم به این بیماری شوکه شده و گریه کردم.
او میگوید: تصور من از اصفهان، یک شهرستان آبادان و برخوردار بود که با دیدن شرق اصفهان تمام تصوراتم بهم ریخت.
نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تمام اعضای کمیسیون بهداشت و درمان و دیگر نمایندگان مجلس، با دیدن وضعیت مردم ورزنه که در بیماری سالک غوطه ور هستند، متاثر شدند.
او خاطرنشان کرد: برخی دستگاه های اجرایی مثل منابع طبیعی، محیط زیست و تمام دستگاه های مسئول و دخیل در امر سلامت مردم باید قدم پیش بگذارند و فکر عاجل و گام جدی برای ریشه کنی سالک در منطقه شرق اصفهان انجام دهند.
حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بعد از بازدید از شرق اصفهان میگوید: مهمترین مسئله در شرق اصفهان، موضوع کنترل بیماری سالک است که با حضور مسئولان ذی ربط در کمیسیون بهداشت جلسه ای برگزار خواهیم کرد.
بعد از اینکه ورزنهایها بیشتر از هر جایی از خشکسالی اسیب دیدند و گرد بر تراکتورهایشان نشسته است چرا که در اخرین نقطه رودخانه در همجواری تالاب قرار گرفتهاند اکنون نیز پیر و جوان از بیماری سالک رنج میبرند بیماری که خودش شاید از بین برود اما اثرش همیشه ماندگار است.
به نظر میرسد پیشگیری در مبارزه با این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است و میطلبد تمام مسوولان بدون هیچی کوتاهی عزم خود را برای ریشه کن کردن این بیماری به کار گیرند؛ کوتاهی در پیشگیری این بیماری میتواند بخشهای دیگر شرق اصفهان که مستعد برای این بیماری نیز هستند را در سال جاری درگیر این بیماری خواهد کرد.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته سایت خبری صاحب نیوز تاریخ انتشار 26 آذر 97، کدخبر: 927012، www.sahebnews.ir